Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, başıboş köpek sorunuyla ilgili olarak ‘net’ mesajlar verdi.
Beykoz Belediyesi’nin Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’ni örnek gösteren Erdoğan, “Bu konunun takipçisiyim.” dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BEYKOZ BELEDİYESİ’Nİ TAKDİR ETTİ
Başkan Erdoğan, Beykoz Belediyesi’nin sahipsiz köpeklerle ilgili yürüttüğü çalışmaları takdir ederek konuşmasına şöyle devam etti:
“Başıboş, sahipsiz köpeklerle mücadele konusunda yasal düzenleme mevcut. Gerek ilgili bakanlık gerekse belediyeler sahipsiz, başıboş köpekleri barınaklara topluyor, ama toplamak işi bitirmiyor. Bunları barınaklar çerçevesi içerisinde bir yerlerde toparlamak lazım. Örneğin Konya Büyükşehir Belediyesinin, İstanbul’da Beykoz Belediyesinin barınakları var. Belediyelerimizde bu konuya hassasiyet gösteriyoruz ve yasal düzenlemeyle de bu işi kontrol altına almanın gayreti içerisindeyiz. Ben mesela Beykoz Belediye’mizin çalışmasını takdir ettim. Tabii bunlar için çok çok büyük alanlar gerekiyor ve bu büyük alanlarda da bunların teşhis, tedavi hatta gerekirse ameliyatlarına varıncaya kadar bunları yapmaları şart. Beykoz bunu yapıyor, gördüm. Aynı şekilde Konya bunu yapıyor. Bundan sonraki süreçte de bunu bizler yapmaya kararlıyız ve bu kararlılığımız devam edecek.”
BAŞKAN AYDIN POLİTİKALARINDAN BAHSETTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından konunun gündeme gelmesiyle çeşitli televizyon programlarına canlı yayın konuğu olan Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, sahipsiz sokak hayvanları sorununun çözümüne dair yürütülecek politikalardan bahsetti.
“SAHİPSİZ HAYVANLAR İKİ YÖNLÜ CİDDİ PROBLEM OLUŞTURUYOR”
Başkan Murat Aydın, sahipsiz sokak hayvanları için kurulan Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ve Doğal Yaşam Alanı’nda yürütülen çalışmalar ile belediyenin tüm Türkiye’ye örnek teşkil ettiğini söyledi.
Sokaktaki sahipsiz hayvanların iki yönlü çok ciddi anlamda problem oluşturduğunu söyleyen Başkan Aydın, “Hem insanlar açısından bir canlı güvenliği sorunu ve diğer tarafından sokaktaki sahipsiz olan bu canların sokakta barınamaması, hayatını devam ettirememe gibi sorunu var. Bu problemi çok büyük ölçüde yaşayan bir ilçeydi.” dedi.
8 BİN 244 ADET ÇAĞRI GELDİ
“2022 yılında biz Beykoz’un sokaklarından 2 bin 152 tane ölü sahipsiz hayvan topladık.” diyen Aydın, “Belediyemizin çözüm merkezine 8 bin 244 adet sahipsiz hayvan sorunu veya hayvanın yardıma ihtiyacı var çağrısı geldi.” diye konuştu.
Aydın, bu hayvanların Beykoz’un çeşitli yerlerinde araba çarpması, başka hayvanların saldırması ve hastalıklar gibi sebeplerle ölmüş olduğunu vurguladı.
BEYKOZ’DA 30 BİN BAŞIBOŞ SOKAK HAYVANI VAR
Beykoz’da yaklaşık 30 bin sahipsiz sokak hayvan olduğunu söyleyen Başkan Aydın, bu duruma kayıtsız kalmayarak 2021 yılında Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ve Doğal Yaşam Alanı’nın kurulduğunu aktardı.
SORUN BÜYÜK ÖLÇÜDE AZALDI
Aydın, tüm Türkiye’ye örnek teşkil eden bu projeden sonra sokakta insanları tehdit eden başıboş hayvanların büyük ölçüde azaldığı vurguladı.
ÇÖZÜM DOĞAL YAŞAM ALANLARI OLUŞTURMAK
Başkan Murat Aydın, “Rehabilitasyon Merkezi’nde hem sokaktaki hayvanların bakımını ve tedavileri yapılıyor. Ayrıca kısırlaştırma ve sahiplendirmenin yanı sıra, sahiplendiremiyorsak yaşamını devam ettirebileceği Doğal Yaşam Alanı kurduk.” dedi ve sahipsiz sokak hayvanlarının çözümü için belediyelerin doğal yaşam alanları oluşturması gerektiğini aktardı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ZİYARET ETMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ziyaret edilen Beykoz Hayvan Rehabilitasyon Merkezi, ilçedeki sahipsiz sokak hayvanlarına kuaförden yoğun bakım ünitelerine, zeminden ısıtmalı barınma alanları ve son teknolojik imkânlarla, aşı, tedavi ve bakım hizmeti veriyor.
YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDEN MODERN AMELİYATHANELERE
Beykoz Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mücahit Turgut Özdemir, Başkan Erdoğan’ın çalışmalarını örnek göstermesinin kendilerini gururlandırdığını söyleyerek, “Merkezde 200 köpek kapasiteli 75 köpek ünitesi, 200 kedi kapasiteli 100 kedi ünitesi, laboratuvar, görüntüleme odası, yoğun bakım üniteleri, modern ameliyathaneler var. 5 veteriner hekim, 2 veteriner teknikeri, 1 veteriner teknisyeni, 4 kayıt ve evrak sorumlusu ve 52 yardımcı personel ve 25 geçici personel görev yapıyor. Ayrıca sahada 5 hayvan nakil aracı, 1 hayvan ambulansı da sürekli görevde.” dedi.
5 BİN SOKAK HAYVANINA HİZMET VERİYOR
Yine Türkiye’de ilk olan ve Beykoz Belediyesi tarafından hayata geçirilen, “Doğal Yaşam Alanı” da kente rol model oluyor. Alan, 5 bin sokak hayvanına hizmet veriyor.
320 DÖNÜME KURULU
Hayvanların doğalarına uygun olarak tasarlanan 320 dönümlük Doğal Yaşam Alanı’nda sokakların güvenliği sağlanırken, sokak hayvanları da örnek bir hizmete kavuşuyor.
Doğal Yaşam Alanı’yla ilçedeki kedi ve köpekler, yılın 365 günü açık alanda, temizlik ve bakımları ile ihtiyaç duyduklarında tedavileri yapılarak, su ve yemeklerinin günlük olarak karşılanıyor.