Beykoz’da Adil Sözleşmeli Tarım projesi hazırlıkları başladı

Beykoz’da yerel tarım ürünleriyle ekonomik kalkınmayı sağlamak üzere geçen yıl hayata geçirilen “Adil Sözleşmeli Tarım” Projesi...

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz’da yerel tarım ürünleriyle ekonomik kalkınmayı sağlamak üzere geçen yıl hayata geçirilen “Adil Sözleşmeli Tarım” Projesi kapsamında ilçedeki çiftçilerin yüzünü güldürecek yeni sezon hazırlıkları başladı.

İstanbul’da ilk olarak Beykoz Belediyesi tarafında uygulanan “Adil Sözleşmeli Tarım” Projesi’yle geçen yıl, 21 çiftçiye, 203 dönüm arazide yetiştirdikleri 16 çeşit sebze ve meyvede alım garantisi verildi.

Beykoz’a bereket getiren alım desteğiyle çiftçinin alın teri tarlada değer kazandı, karpuzdan kiraza mantardan elmaya markalı ürünlerin bilinirliği arttı, tüketiciler doğal ve daha sağlıklı ürünlere kavuştu.

Sözleşmeli tarım modeliyle fide desteği alan bazı çiftçiler yeniden tarlaya dönerken saha ziyaretleri neticesinde Tarım ve Orman Bakanlığı’na kayıt yaptıran çiftçilerin sayısı da %300 arttı.

Kayıtlı Çiftçilerle İmzalanacak  

Beykoz Belediyesi yeni sezon öncesinde ilçedeki çiftçilerin kapısını çalarak bu yılki sözleşme şartlarını görüşmeye başladı.

İlçede tarımsal kalkınmaya öncülük etmesi beklenen projeden yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Örtü Altı Kayıt Sistemi ve Hayvancılık Kayıt Sistemi’ne kayıtlı aktif çiftçiler yararlanabiliyor.

İhtiyaç Sahiplerine Ulaşacak

2021 yılında destek verdiği çiftçi ve ürün sayısını artırmayı planlayan Beykoz Belediyesi,   proje şartlarına uygun çiftçilerle yerinde ziyaret ve incelemeler sonrasında sözleşme imzalayacak.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün denetimindeki alanlarda yürütülecek uygulama karpuzdan kiraza, mantardan kiviye geniş bir yelpazede ilçede tarımı yapılan ve pazar değeri olan birçok ürün için geçerli olacak.

Beykoz Belediyesi hasat zamanı alım garantisi verdiği ürünleri tarladan alarak ilçedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak.

Belediye bizi alıcıyla buluşturdu     

Adil Sözleşmeli Tarım projesine katılarak üretim sağlayan Nezih Aşçı, “Beykoz Belediyesi’nin geçen sene uygulamaya koyduğu Adil Tarım Sözleşmesiyle, biz iki arkadaş Cumhuriyet Köy’de enginar ürettik. Doğal olarak İstanbul’da bu bölgede yapılan herhalde ilk uygulamaydı. Satışta biraz zorlandık çünkü insanlar bu bölgede enginar olup olmadığını bilmiyor. Beykoz Belediyesi sağ olsun bu konuda bize destek oldu. Bizi alıcıyla buluşturdu ve malımızı kolaylıkla sattık.” diye konuştu. 

İstanbul’da tarımı en fazla destekleyen Beykoz belediyesi      

Adil Sözleşmeli Tarım Projesinin bu yılda devem ettiğini belirten Aşçı, “Projenin bu yılda devam ettiğini belirten çiftçi Bu sene aynı sözleşmeler yine devam ediyor. Bazı arkadaşların pazar yerleri var, oralarda rahatlıkla satış yapabiliyorlar. Benim öyle bir olanağım yok. Ben sadece burada satıp, burada pazarlamak durumundayım. Beykoz Belediyesi Adil Tarım Sözleşmesi dışında da Cumhuriyet Köy’de çok güzel bir pazar yeri yaptı. Malı hem burada satma şansımız olacak hem de Adil Tarım Sözleşmesiyle Beykoz Belediyesi bize alım garantisi de verecek. Tarım konusunda şu anda herhalde Türkiye’de bir iki ilçe dışında tarımı en fazla destekleyen belediye Beykoz Belediyesi’dir. Belediye olarak güzel bir Tarım Müdürlüğü kurdular, ziraat mühendisleriyle desteklediler bunu. Beykoz’a tarım konusunda ciddi bir destekleri var. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bizim hep yanımızdalar” diye konuştu.

Beykoz’da Adil Sözleşmeli Tarım projesi hazırlıkları başladı
Bizi Takip Edin