Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler ve 21 kişinin içinde bulunduğu ihaleye fesat karıştırma soruşturmasında, sanıklar hakim karşısına çıktı. Çıkarıldıkları mahkemede Beykoz Belediye Başkanı ve 13 kişi tutuklanarak Paşakapısı Cezaevi’ne gönderildi.
SÖZDE RAKİP ŞİRKETLERİN ADRESİ AYNI ÇIKTI
Soruşturma kapsamında çalışma yapan İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, belediyenin ihalelerine çağrılan 15 ana ve bunlara ait 60 alt şirketin beraber hareket ettiği, çoğunun adresinin ve kullandıkları araçların dahi aynı olduğu tespit edildi.
‘FATURALAR VAR, ONLAR PATLARSA KÖTÜ’
İhaleye giren bir firmanın belediye için düzenlediği usulsüz faturalarla ilgili yazışmasında “Beykoz için aldığımız faturalar var, onlar patlarsa kötü. Yabancı hiçbir firmadan bir şey almadık. Bu iş çorap söküğü gibi. Onlar bir yerden sorunlu fatura aldıysa ondan ona, ondan ona gider.” şeklindeki yazışması dikkati çekti.
‘BEYKOZ KAHVECİSİ’ GRUBU
Mali polis, belediye ile bazı şirketler arasında kurulan ağla birçok mal ve hizmet alımının henüz ihalesi yapılmadan temin edildiğini, sonradan paravan şirketler üzerinden verilen teklifle adrese teslim ihale yapıldığını belirledi. Şüphelilerin Beykoz Belediyesi’nden alınacak ihaleler için belirlenen firma çalışanları arasında ‘Beykoz Kahvecisi’ adlı bir Whatsapp grubu kurulduğu belirlendi.
ADRESE TESLİM İHALE
Bu grupta yapılan yazışmalara göre hangi ihaleyi hangi firmanın ne kadar teklif vereceği, ihaleyi kimin alacağından naylon faturanın nasıl temin edileceğine kadar tüm sürecin organize edildiği belirlendi.
Bu grubun dışında düşük teklif verildiğinde ise Beykoz Belediyesi’nin ihaleyi iptal ettiği saptandı. Köseler’in savcılık ifadesinde “İhaleye katılan firmalar ile hiçbir şekilde görüşmem, fiyat alışverişim, yönlendirmem, talimat vermem olmadı. İş yoğunluğu ve hayatın akışına benim ihale süreçleriyle ilgili bir bilgi sahibi olmam da söz konusu değildir bu tip şeyleri daha sonradan duymuşumdur” dediği öğrenildi.
FATURA YOLSUZLUĞU KONUŞMALARDA
Bu iş bu ihale gerçek mi yoksa sadece alacağın için evrak mı düzenlenecek.
H.D.: Fatura almamız gerek bu kısmı nasıl halledebiliriz. Para geçirmek sıkıntı. Gerçek değil yapılan iş için.
T.Ç.: Ama gerçek gibi şartları niye uyguluyor o zaman. Çünkü bunun SGK’sı da dert, işyeri açılması lazım. Orada minimum ödeme olması lazım.
H.D.: Yüksek kesmek için faturam yok 70 küsür bin KDV çıktı.
T.Ç.: Merta da sadece Beykoz için aldığımız faturalar var işte onlar patlarsa o kötü.
H.D.: Faturalar hep tanıdığımız bildiğimiz firmalar. Onlar patlarsa ben daha çok aldırmıyor. Firmadan inşallah bi sorun olmaz
T.Ç.: Bu iş çorap söküğü gibi onlar bir yerden sorunlu fatura aldıysa ondan ona ondan ona gider.
“TEKLİFLERİ FARKLI IP’DEN VERİN”
‘Beykoz Kahvecisi’ adlı bir Whatsapp grubunu ‘Belediye F.’ diye kayıtlı kişinin yaptığı belirlendi. Soruşturmaya giren bazı yazışmalar şu şekilde:
X şahıs: 12’sine kadar mı teklif vermemiz lazım.
Belediye F.: Evet. Diğer firmanın da teklif vermesi gerekiyor. Son rakamları ben göndereceğim size. Bir de tekliflerin farklı IP adreslerinden verilmesi önemli.
X şahıs: Tamer Bey siz 2.250.000 verecek misiniz? Biz de 2.070.000 TL verecekmişiz.
T.Ç.: Ok veririm akşam diğer bilgisayardan.
H.D: Tamer Bey merhaba ben teklifi verdim siz de yan teklif vereceksiniz.
T.Ç: Merhaba nedir rakam.
H.D: 2 milyon 125 bin siz verecekmişsiniz. Retro düşük verecekmiş iş almak için
T.Ç: Ne verdik vereyim bende 5 dk sürer.
H.D: 1.997.500 TL verdik 2.050.000 TL verseniz olur herhalde.
X: Retro alacak ihaleyi
Belediye F.: Evet bunu biri diğerini biri
X: Diğer tebligatta gelen ihaleyi kim Merta mı alacak?
Belediye F.: Gelecek olanı Retro alsın şimdikini Merta.
X: Ok
Belediye F.: Biri 1.985 diğeri 2.070 yazabilirsiniz.
Yorumlar kapalı.