Beykoz’da devlet üniversitesi olarak hizmet veren Türk-Üniversitesi, TAÜ-SEM & Allianz Teknik ortak projesi olan sertifikalı ‘Uygulama Ağırlıklı Karbon Ayak İzi Hesaplama Eğitimi’ gerçekleştirildi.
İklim Krizi, ISO 14064 standardı, AB Yeşil Mutabakatı, Sınırda Karbon Vergisi ve Emisyon Ticaret Sistemi konularında teorik anlatımın uygulamalar ve karbon ayak izi hesaplamalarıyla desteklendiği eğitimi TAÜ İktisat Bölümünden Prof. Dr. Aykut Kibritçioğlu, Allianz Teknik’ten Çevre Yüksek Mühendisi Nilay Çakır ile Çevre ve İnşaat Mühendisi Simge Var verdi.
Sera gazı ve karbon ayak izi hesaplamalarında görevli süreç liderleri, çevre mühendisleri, firma temsilcileri, akademisyenler ve lisans/yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ilgi gösterdiği eğitim programı iki gün sürdü.
1 Ocak 2026 tarihinden itibaren 6 sektörde (demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre, elektrik ve hidrojen) yürürlüğe girecek olan ve ilerleyen yıllarda tüm sektörlerde geçerli olması beklenen Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’ndan yüksek oranda etkilenecek bir ülke olan Türkiye için bu eğitim büyük önem taşıyor.
Bilindiği üzere Avrupa Birliği bahsi geçen 6 sektörde 2023 yılı Ekim ayından itibaren birlik içine ithal edilecek ürünlerin karbon ayak izinin ölçülmesi ve belgelenmesini şart koşuyor.
TAÜ-SEM ve Allianz Teknik iş birliği çerçevesinde gerçekleşen bu eğitimin düzenli aralıklarla verilmesi planlanıyor.