OFD Beykoz Şubesi’nin engellilere yönelik tekstil atölyesinin resmi açılışı, kalabalık bir katılım altında gerçekleşti.
Omirilik Felçlileri Derneği (OFD) Beykoz Şubesi’nin engellilere yönelik tekstil atölyesinin resmi açılışı, kalabalık bir katılım altında gerçekleşti. Aylar öncesinden üretime başlayan ve çevre dostu bez torba üretimine başlayan atölyede, hem engelliler, hem de doğa kazanıyor!
Engelli Üretiyor, Doğa Kazanıyor isimli proje kapsamında gerçekleşen ve OFD Beykoz Şubesi Başkanı Saniye Efe ile Yönetim Kurulu üyelerinin oldukça mutlu ve heyecanlı oldukları açılış merasiminde, Beykoz İş Okulu’nun hafif zihinsel engelli öğrencileri de, kendi mutfaklarında hazırladıkları ikramları, sempatik tavırları eşliğinde misafirlere sundular.
Beykoz protokolü oradaydı
Açılışa; Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Tülay Çik, Belediye Başkan Yardımcıları av. Yüksel Baki ve Nevin Çalışkan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşat Yayla ve Şube Müdürü Necla Çağlayan, İlçe Nüfus Müdürü Nihade Kılıç, Türkiye Omirilik Felçlileri Derneği ( TOFD) Genel Başkanı Ramazan Baş, Beykoz Halk Eğitim Merkezi Müdürü Beycan Kal, Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Genel Koordinatörü Gurbet Altay, Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan’ın eşi Ayten Erdoğan, Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı Cavit Gül ve bazı muhtarlar, Beykozlu iş adamı İsmet Acar, Beykoz İlçe Tarım Müdürlüğü temsilcisi, Ak Parti Beykoz İlçe Teşkilatı adına Mithat Güner ve bazı Yönetim Kurulu üyeleri, CHP Beykoz İlçe Örgütü Başkanı Hızır Yılmaz, CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi İlyas Yılmaz, CHP İl Sekreteri Füsun Sökmez, Beykoz Belediye Meclisi’nin bazı üyeleri, CHP Belediye Başkanlığı aday adaylarından Op. Dr. Devrim Altıntaş, sivil toplum kuruluşları başkan ve yöneticileri, Acarkent Rotary Kulübü temsilcisi Yasemin Oğuz, Tchibo Halkla İlişkiler sorumlusu Tuku Genç, Türk Sanat Müziği sanatçısı Ayşe Tunalı, aynı zamanda OFD Beykoz Şubesi üyesi olan paralimpik tenis oyuncusu ( Avrupa dereceli) Ebru Bulgurcu, OFD Beykoz Şubesi üyeleri, sponsorlar ve çok sayıda davetli katıldı.
Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan’ın ise, davete kurdela kesim töreninin sonrasında katıldığı öğrenildi.
Gülay Demirel sundu
Sunumu Beykoz Eğitime Destek Derneği (BEDES) Başkanı, aynı zamanda OFD Yönetim Kurulu üyesi Gülay Demirel tarafından yapılan açılış töreni, protokol konuşmaları ile başladı.
Gülay Demirel: Tüm engelleri aşmak için biraz zaman var!
Gülay Demirel, yaptığı sunum konuşmasında, OFD Beykoz Şubesi olarak göreve geldiklerinde, hayallerinin istihdam sağlamak adına bir atölye oluşturmak olduğunu kaydederek, Beykoz’un bu nadide, göz bebeği derneğini hepiniz yürekten destekliyorsunuz; hepimiz onların arkasındayız. Hepimiz gönül birliği ve işbirliği ile tüm engelleri aşacağız; imkânsıza az kaldı; ona da biraz zaman var dedi.
Bu öyle bir proje ki
Demirel, konuşmasının devamında şunları söyledi: Bu öyle bir proje ki, bütün Beykoz’u, Beykoz’un tüm enerjisini bir çatı altında topladı. Bu öyle bir proje ki, tüm sevgileri birleştirdi. Yeni dostluklar oluşturdu; geleceğe güven ile bakmamızı sağladı. Bu öyle bir proje ki, çevreye destek verdi, engelli istihdamına destek verdi. Maddi imkânları kısıtlı olan annelerimize iş olanağı sağladı ve sağlamaya da inşallah devam edecek. Bu öyle bir proje ki, Türkiye’ye öyle güzel model olacak ki, istihdam alanında en önemli sorunumuzu, çevreye hizmet vererek, çözecek.
Saniye Efe: Biz, yüreklerdeki engeli çoktan kaldırmışız!
OFD Beykoz Şubesi Başkanı Saniye Efe ise yaptığı selamlama konuşmasında, şunları söyledi: Uzun zamandan beri Beykoz’da güzel bir telaş vardı; hepiniz buna şahit oldunuz. Biz, yıllardan beri Beykoz Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile resmi sertifikalı meslek edindirme kursları verdik. Fakat gördük ki, bizim üyelerimizin işe, aşa ihtiyacı var; böyle olmuyor. Ve, üreterek, kazanalım’ dedik. Bunun için ise bize bir bina gerekti. İşte, o binayı da buraya sevgili İsmet Acar inşa etti.
Yeter ki sevgi, saygı ve hoşgörü engellisi olmayalım
Biz belki Beykoz’un dağının, taşının engelini kaldıramadık ama şu an karşımda bu topluluğu gördükten sonra şuna eminim ki, yüreklerdeki, zihinlerdeki engeli biz çoktan kaldırmışız. Yeter ki sevgi, saygı ve hoşgörü engellisi olmayalım!
Ramazan Baş: Her yıl 2 bin 500 kişi omirilik felci oluyor
Efe’nin ardından söz alan Türkiye Omirilik Felçlileri Derneği ( TOFD) Genel Başkanı Ramazan Baş ise, derneklerinin tüm engellerin aşılabilmesi için tıbbi, ekonomik ve sosyal anlamda destek sağlamak amacıyla, 1998 yılından itibaren çalışmalara başladığını hatırlatarak, şu açıklamayı yaptı: İlk amacımız, yeni oluşan kazaları önlemeye çalışmaktı çünkü Türkiye’de ne yazık ki her yıl ortalama 2 bin 500 kişi çeşitli kazalarda yaralanarak, omirilik felci oluyor. Biz tüm engellerin kaldırılması için el ele verip çalışmalar yapmaya başladık.
Beykoz, en çok çalışan şube!
Genel merkezimizi kurduktan sonra, şubelerimiz ile tüm Türkiye’ye hizmet vermeye başladık diyen Genel Başkan Ramazan Baş, TOFD şubeleri içinde, en çok çalışan ve Anadolu Yakası’nda yaptıkları çalışmalar ile kendilerini gururlandıran şubelerinin Beykoz şubesi olduğuna vurgu yaparak, bundan 10 yıl önce, İl Meclis üyesi İlyas Yılmaz ve eşi Figen Yılmaz ile birlikte Beykoz Belediye Başkanı’nı ziyaret ettiklerini ve söz konusu arazi üzerinde OFD Beykoz şubesinin temellerinin atıldığını hatırlattı. Şubenin ilk ulaşım aracının da iş adamı İsmet Acar tarafından temin edildiğini kaydeden Baş, o günlerden bugünlere istihdama yönelik binamızın yapılmasına kadar çok değerli destekler aldık dedi.
Engelli= acınacak insan’ önyargısı
Toplumda, engellilere yönelik olarak, acınacak insan önyargısı bulunduğuna dikkat çeken TOFD Başkanı, şunları söyledi: Çünkü birçok engelden dolayı insanlar rahat eğitim alamaz, meslek edinemez, rahat istihdam edilemez iken, bugün artık toplumda saygın bir şekilde yerini alıp kendi emeklerini üreten ve tüketen insanlarımızın sayısı çok fazla artmaya başladı. 10 yılda, 30 bini aşkın engelli, devlet memuru olarak kadrolarda işe yerleştirildi. Özel sektörde, 50’den fazla işçi çalıştıran iş yerlerinde yüzde 3 özürlü uygulaması’ ile engelli çalışan sayısı çok artmaya başladı.
Çağrıda bulundu: Destek olun!
Beykoz’daki bez torba üretim atölyesi uygulamasının Türkiye’nin her yerine örnek olmasını umduğunu da ifade eden Baş, buradan çağrımız, bize yaptığımız işlerin pazarda rekabetini oluşturacağımız şekilde malzeme ve pazarlama anlamında destek sağlanmasıdır dedi.
İş adamı Zeki Paşalı: Beykoz’dan çıkan bir Türkiye projesi!
TOFD Genel Başkanı Ramazan Baş’ın ardından mikrofona davet edilen, aynı zamanda OFD Beykoz Proje Koordinatörü olan iş adamı Zeki Paşalı ise, misafirlere OFD Beykoz Şubesi ile tanışma hikâyesini anlatarak, şunları kaydetti:
Biz yıllardan beri yollarda tekerlekli sandalyeli arkadaşlarımızı görüyoruz; ( onlarınkini) normal bir yaşam gibi algılıyoruz ama onlar ne yaparlar; çalışırlar mı hiç umurumuzda değil. Yani, onlar sanki normal bir yaşam sürdürüyormuş ( gibi algılarız.) Fakat bir gün eski Kaymakamımız Aydın Ergün Bey, beni alıp buraya getirdi. İşte bu 2 yıllık süreçte de ben derneğe gidip geldikçe, arkadaşlarımın seramik çalışmaları gibi birçok faaliyetler ile gerçekten tarih yazdıklarını gördüm.
Engelsiz atölyesine giden süreç
Kendisinin de üye olduğu Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nda, çevreye zararlı naylon poşetler yerine, marketlerde halka verilmek üzere bez torba üretimi fikrinin geliştiğini belirten Paşalı, söz konusu projelerini OFD Beykoz Şube Başkanı Saniye Efe ile paylaştıklarını ve bu paylaşım sonrasında da iş adamları ve sponsorlardan aldıkları destek ile birlikte Engelsiz Atölyesinin oluşturulduğunu belirtti.
Çubuklu’da 25 kişilik yeni bir atölye müjdesi!
İş adamı İsmet Acar’ın da, atölye binasını inşa ettiğini belirten Zeki Paşalı, şu sözler ile misafirlerine bir müjde de verdi: Biz de aldığımız bu gaz ile gidiyoruz; yeni Kaymakamımız Süleyman Erdoğan da bize bir sponsor buldu; Çubuklu’da bulunan Can Simidi Derneği’nde 25 makineli yeni bir engelli atölyesinin çalışmalarına başladık. Hedefimiz, Beykoz’da iş arayıp da bulamayan tüm engellileri iş sahibi yapabilmek.
Şu anda 300 bin sipariş var!
Beykoz OFD bünyesindeki engelsiz atölyesinde üretilen ve üretilecek olan bez torbaların, Türkiye Perakendeciler Federasyonu aracılığı ile Türkiye genelinde 3 bin 450 noktada tüketicilere ulaştırılacağı bilgisini veren Paşalı, bunda herhangi bir kâr gütmeden; bu bez poşetleri aldığımız fiyattan tüketicilere ulaştıracağız. Şu anda 300 bin adet bir siparişimiz var. Biz bunun 38 bin adetini sevk ettik, üretmeye devam ediyoruz ve sizleri de bizlere destek olmaya davet ediyoruz dedi.
Beykoz’dan çıkan bir Türkiye projesi!
Atölyelerine Türkiye çapında çok büyük bir ilgi olduğunu kaydeden Zeki Paşalı, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: Biz, bunun Beykoz’dan çıkan bir Türkiye projesi olması için yoğun bir çaba sarf ediyoruz!
İş adamı İsmet Acar: Bir engelli olarak engellilerin hâlini çok iyi biliyorum!
Paşalı’nın ardından ise Acarlar Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Acar kürsüye davet edildi. İsmet Acar, burada yaptığı konuşmada, yapılan hizmetlerin bir görev olduğuna işaret etti ve Tanrı’nın verdiği imkânları yerinde kullanmak, her insanın yapması gereken bir şeydir ama ben bunu reklam olarak hayatımda yapmadım, yapmayı da hiç istemem dedi ve bundan böyle kendisine, yaptığı yardımlar nedeniyle toplum önde teşekkür edilmemesi ricasında bulundu.
Bu tür derneklere sahip çıkılması gerekir
Verdiği desteğe atıfta bulunarak, ben ne yaptığımı çok iyi biliyorum! Bundan sonra da bu tip derneklere yardımımız devam edecek; bu bizim insanlık görevimiz açıklamasında bulunan Acar, şunları söyledi: Bu tip derneklerimize sahip çıkılması gerekir ve bunların sayılarının atması gerekir. Böyle olunca, sorunların kendiliğinden çözüme gireceğini ben yaşayarak biliyorum. O nedenle, önemli olan, veren’ eldir. Elimizin veren’ olmasını sağlamak lâzım. Bu da Tanrı’nın bir nasibi; bunu herkese nasip etmez. Bazı eller vardır, parası vardır ama istese de yardım edemez. Onun için yardım edebilmeyi başarabilmek lâzım. Bize düşen ne varsa, bugüne kadar olduğu gibi, her zaman yanınızdayız. Ben de bir engelli olarak engellilerin hâlini çok iyi biliyorum.
Yücel Çelikbilek: Gerçekten anlamlı bir olay!
Etkinliğin son protokol konuşmasını ise Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek yaptı. Tekstil atölyesine atıfta bulunak, sözlerine, gerçekten anlamlı bir olay şeklinde başlayan Yücel Çelikbilek, Türkiye’de on yıldan bu yana engelliler ile ilgili olarak çok büyük bir değişim olduğunu belirtti.
Engelli’ kelimesini, engelsiz’ hale getirmek için, engellinin önündeki engelleri kaldırmak yolunda çaba gösteren herkese şükran borçlu olduklarını belirten Belediye Başkanı, şunları söyledi: Çeşitli sebepler ile başımıza eksiklikler gelse de, o eksiklikleri asla bir noksanlık olarak kabul etmeyin, onları mükemmel bir varlık olarak görün. Onların hayata tutunmalarını ve hayattan tat almalarını düşünmek, ona katkıda bulunmak büyük bir erdemliktir.
Herkesin mutlaka üretebileceği bir şey vardır
Artık zihniyetler çok değişti; insanlar değişiyor. Sadece almak ile kalmayıp almanın yerine üretmeyi düşünmek, daha da erdemli olmaya başladı. Önemli olan da bu. Mutlaka herkesin üretebileceği bir şey vardır; yeter ki, önlerini açalım. Onlara bir fırsat verelim. Bu fırsatları verirsek, eminim ki, herkes bir şeyler üretir.
Projenin Beykoz patentli olması, ziyadesiyle sevindirdi
Bu projenin Beykoz’dan çıkmış olması, Beykoz patentli bir proje olması, bizi ziyadesiyle sevindirdi. Bu da şunu gösteriyor: Beykoz halkı üretkenlik noktasında birçok ilçenin önünde. İnşallah ileride de, ilçemizin gelişecek olan eğitim düzeyi itibariyle, üniversitelerimizin de yapacağı katkılar ile birlikte, bölgemizin bir fikir platformu olacağını düşünüyorum.
Tekerlekli sandalye şeklinde plaketler!
Yapılan protokol konuşmalarının ardından ise, Beykoz OFD Şubesi’ne bugüne kadar destek vermiş olanlara plaketleri takdim edildi.
Bu kapsamda, iş adamı İsmet Acar, Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Genel Koordinatörü Gurbet Altay, Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı Cavit Gül, CHP Belediye Başkan aday adaylarından Dr. Devrim Altıntaş, Beykoz Halk Eğitim Merkezi Müdürü Beycan Kal, çantaların ilk kesimini yapan Rahmi Güven, Türk Sanat Müziği sanatçısı Ayşe Tunalı, Acarkent Rotary Kulübü temsilcisi Yasemin Oğuz, sosyal sorumluluk projesi kapsamında engelli atölyesinde çalışan 4 işçinin maaşlarını ödeyen Tchibo şirketi Halkla İlişkiler sorumlusu Tutku Genç’e plaketleri verildi.
Vefalı araç şoförlerine kendi elleriyle vermek istedi
OFD Beykoz Şubesi Başkanı Saniye Efe, gece- gündüz demeden, mesai kavramı gözetmeksizin OFD üyelerinin ulaşımını sağlayan engelli aracı şoförleri Sefer Yazıcı ve Cengiz Üzen’e ise plaketlerini özellikle kendi elleriyle vermek istedi.
Ayrıca
Beykoz Konakları Vakfı adına iş adamı Mahmut Duruk’un plaketi, Yönetim Kurulu Üyesi Figen Yılmaz; etkinliğe kurdela kesiminin ardından katılan CHP Beykoz İlçe Örgütü Başkanı Hızır Yılmaz’ın plaketi ise, Sinem Eray tarafından teslim alındı.
Aile fotoğrafı
Plaket alan destekçi ve sponsorlar, daha sonra Engelli Atölyesi’nde üretilen bez torbalar ile birlikte objektiflere poz verdiler.
Kurdelayı keserek, atölyeyi gezdiler
Plaket takdiminin ardından ise, iş adamı İsmet Acar’ın destekleriyle yapılan engelsiz atölyesinin kurdelası kesildi. Misafirler, atölyeyi gezerek, çalışanlar ile sohbet ettiler.
İkramlar, özel öğrencilerden!
Açılış merasiminin açık büfe ikramları ise, Beykoz Kaymakamlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmekte olan Deniz Yıldızı İş Edindirme Projesi kapsamında, Beykoz Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi (Beykoz İş Okulu) öğrencileri tarafından kendi uygulama mutfaklarında hazırlandı. Tekstil atölyesinin açılış töreni ikramları için bir buçuk günde hazırlıklarını tamamlayan okul öğrencileri, güler yüz ve sempatik tavırları ile dikkat çektiler.
Bu açılışta olmak, en çok onlara yakışacaktı!
OFD Beykoz Şubesi Başkanı Saniye Efe, programın sonunda, bu açılışta olmak en çok onlara yakışacaktı; sevgili Aydın Ergün ve Necla Ergün’e de bir alkış istiyorum sözleriyle, Beykoz eski Kaymakamı Aydın Ergün ve eşi Necla Hanım’a selamlarını yolladı.
TRT çekim yaptı
Kurulduğu ilk günden bu yana ulusal basının da ilgisine mazhar olan tekstil atölyesinin kurdela kesim merasiminde TRT de hazır bulundu ve atölye çalışanları ile röportajlar yaptı.
Haber: Arzu Başlantı