Beykoz'dan Srebrenica'ya kardeşlik iftarı

Beykoz Belediyesi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kardeş şehir Srebrenica'da 4 bin kişilik iftar sofrası kurdu.

Beykoz Belediyesi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kardeş şehir Srebrenica'da 4…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Belediyesi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kardeş şehir Srebrenica’da 4 bin kişilik iftar sofrası kurdu.

Beykoz Belediyesi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kardeş şehir Srebrenica’da 4 bin kişilik iftar sofrası kurdu. Bosna Savaşı sırasından yaşanan soykırımın 20. yılı dolaysıyla verilen iftarda kardeşlik duygularıyla acılar paylaşıldı.

Bosna Savaşı sırasında 11 Temmuz 1995’te Sırplar tarafından yapılan katliamın 20. yıl dönümü dolayısıyla Srebrenica’da düzenlenecek anma törenlerine Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, uluslararası üst düzeyde devlet adamları katıldı.

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Belediye Başkan Yardımcıları Hanefi Dilmaç,  Mahmut Gülbasar ve meclis üyelerinden oluşan heyet iftar ve anma törenlerine katılmak için Srebrenica’ya gitti.

4 bin kişilik kardeşlik iftarı

Beykoz Belediyesi şehirdeki anma törenleri kapsamında 4 bin kişilik iftar vererek hem Ramazan Ayı’nın manevi iklimini hem de kardeşlik duygularıyla 20 yıl önce yaşanan soykırımın acılarını paylaştı.

1500 kişilik İlk iftar 8 Temmuz’da başlayıp 10 Temmuz akşamına kadar sürecek olan 100 km’lik Marş Mira (Barış) Yürüyüşü’nde  9 Temmuz Akşamı Nova kasaba kamp alanında verildi.  10 Temmuz akşamı ise  Srebrenica  Poticar Şehitliği’ndeki törenler sonrasında 2500 kişilik iftar yemeği ikram edildi.  

Beykoz Belediyesi heyeti Srebrenitsa Anneleri Derneği tarafından savaş döneminde BM askerlerinin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasında verilen iftar davetine de katıldı.

136 Şehit Toprağa Verildi

11 Temmuz’da Poticar Şehitliği’nde düzenlenen anma töreninde Bosna Savaşı sırasında Sırplar tarafından yapılan katliamdan yıllar sonra ulaşılan ve kimlik tespiti yapılan 136 şehidin cenazesi toprağa verildi ve savaşta hayatını kaybeden 8 bin 372 bin kişi için dualar edildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu: “Srebreinca’da İnsanlık Onuru da Katledildi”

Srebrenitsa katliamının 20. yıl dönümünde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu: ‘Boşnak Müslümanları öldürenler sadece insanları değil insan onurunu da öldürdüler. Buraya sadece 8 bin kurbanı anmak için değil, tüm insanlığı temsil ettiğimiz için gelmeliyiz. 8 bin kardeşimizi öldürenler hepimizi öldürdüler. Bu olaya farklı yaklaşımlar var. Ne olursa olsun bir insanı öldüren insanlığı öldürmüştür. Bu işin bir de siyasi boyutu var. Uluslararası topluluklar bu olayları engelleyemedi. Siyasiler, liderler, aydınlar eğer bir arada durmazsak yine aynı şeyler yaşanabilir. Ama bir arada olursak soykırımlar yaşanmaz. Bu kurbanların ailelerinin burada olması şunu gösteriyor; onlar bir arada olunmasını istiyorlar. Burada yaşananları unutmamalıyız. Bir kin, nefret kültürü gelişmesini önlemeliyiz. Bu olayların tekrarlanmaması için barış ruhunu yaratmalıyız. Hepimizin Bosna Hersek’i desteklemesi gerekiyor. Burada ailelerini kaybedenlerin acılarını paylaşıyoruz. İnsan onurunu savunursak böyle soykırımlar tekrar yaşanmaz. Türkiye her zaman Bosna’nın yanında olacaktır.‘ dedi.

Başkan Yücel Çelikbilek: “Her Zaman Kardeşlerimizin Yanında Olacağız”

Srebrenica’daki kardeşlik iftarıyla ilgili duygu ve düşüncelerini dile getiren Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek: : “Kardeş ülkemiz Bosna’nın ve kardeş kent Srebrenica’nın 20 yıl önce yaşadığı tarihi acılarını yüreğimizde hissediyoruz. Srebrenica’da geçen Ramazan Ayı’nda da iftar sofraları kurmuş hem Ramazan Ayı’nın manevi iklimini hem de yakın tarihte yaşanan acılarını paylaşmak için kardeşlerimizin yanlarında yer almıştık. Şükür ki biz kardeşlik bağları güçlü bir milletiz. Kardeşliğimizin bir gereği olarak bu yıl Srebrenica’ya bir de spor kompleksi kazandırıyoruz. Maddi ve manevi desteğimizle her zaman kardeşlerimizin yanında yer alacağız. Rabbim Bosna Hersek’e ve hiçbir millete bir daha böyle acılar yaşatmasın.” şeklinde konuştu.   

Spor Salonu Kazandırılıyor

Beykoz Belediyesi kardeş şehir çalışmaları kapsamında Srebrenica’ya bir de kapalı spor salonu kazandıracak. Belediye Meclisi tarafından alınana karar doğrultusunda şehre 1. 220 m2 kullanım alanı olan bir spor salonu kurulacak.

MARŞ MİRA- BARIŞ YÜRÜYÜŞÜ NEDİR? 

1992-1995 Bosna savaşı sırasında Birleşmiş Milletler Srebrenitsa da dahil olmak üzere 6 bölgeyi güvenli bölge ilan etmişti. Hollanda birliği tarafından korunan şehir hiç bir savunma yapılmaksızın 11 Temmuz 1995 tarihinde Sırp güçlerine teslim edildi. Sırp kuvvetlerinden kaçmak isteyen 15.000 civarında Boşnak dağlara yöneldi. Yoğun Sırp bombardımanı altında orman içlerinden gece gündüz yürüyerek kurtarılmış bölge Tuzla’ya ulaşmaya çalışan gruptan ancak 5.000’i bunu başarabilecekti. Uzun yıllar “Ölüm Yürüyüşü” olarak adlandırılan bu yolculuk “Barış Yürüyüşü” adı altında her yıl uluslararası katılım ile Srebrenitsa’ da ve bu yürüyüş yolunda hayatlarını kaybedenleri anmak için tekrarlanıyor. 

Beykoz'dan Srebrenica'ya kardeşlik iftarı
Bizi Takip Edin