Beykozlular tarihe tanıklık etti!

Garipçe- Poyrazköy arasında inşa edilecek 3. köprünün temel atma merasiminde hazır bulunan Beykozlular tarihe tanıklık etti.

 İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren ''Kuzey Marmara Otoyolu Projesi”nin temeller

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Garipçe- Poyrazköy arasında inşa edilecek 3. köprünün temel atma merasiminde hazır bulunan Beykozlular tarihe tanıklık etti.

 İstanbul Boğazı’na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren ”Kuzey Marmara Otoyolu Projesi”nin temelleri, İstanbul’un fethinin 560. yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, milletvekillerinin katıldığı törenle atıldı. 

Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek,AK Parti Beykoz İlçe Başkanı Adem Sefer, STK Başkanları, muhtarlar ve ilçe sakinleri de temel atma törenin yapıldığı Sarıyer’in Garipçe köyünde hazır bulunarak bu tarihi ana tanıklık ettiler.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temel atma törende yaptığı konuşmasında şunları söyledi; 

“Bugün 29 Mayıs, İstanbul’un çeşitli yerlerinde kutlamalar olacak. Ben İstanbul’un Fethi’nin 560. yılı nedeni ile bir kez daha İstanbul’un şanlı padişahlarının ve onların neferlerinin ruhları şad olsun diyorum. Bugün İstanbul’un Fethi’nin 560. yılında sizlerin huzurunda bir kez daha tarih yazıyoruz. İstanbul’un 7 tepesinde 7 önemli eserle dünyada adından söz ettirecek eserler ortaya koyuyoruz. Tüm dünyaya medeniyet eseri kazandırıyoruz. Bu köprümüz 2×5 ve raylı sistem ile dünyada bir ilki barındırıyor. Artık İstanbul içinde ağır vasıtalar görmeyeceğiz.

Bu köprü çevreyi korumaya yönelik özellikleri olan bir köprü olacak. Bu köprüyü inşa ederek 3. gerdanlığı İstanbul’a takıyoruz. 3. Köprü’nün tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum.

Yılda 100 milyon kapasiteli 3. Havalimanı da dünyada kendinden sıkça söz ettirecek. Bazıları tabi bu havalimanının nerede yapıldığını bilmeden şu kadar ağaç kesilecek diye atıp tutuyor. Bugünkü Atatürk Havalimanı ihtiyaçlara cevap vermiyor ve çok sayıda şikâyet alıyoruz. Ancak yeni yapılacak havalimanı ile bu tarz şikâyetlerin önüne geçmiş olacağız. 

Proje Güzergahında Ormanlar Korunuyor

Şu anda İstanbul’da şehir içi araç trafiği 3.5 milyona ulaşıyor. Köprülerimiz 2.5 kat kapasite ile çalışıyor, Boğaz’ı geçme süresi 1 saati buluyor. İstanbul’a 3. Köprü yapılmasına karşı çıkanlar bu kayıpları önleme adına hiçbir öneride bulunmuyorlar. O yüzden biz bu ufuksuz yaklaşımları ciddiye almıyoruz ve almayacağız. Geleceğin Türkiyesi’ni oluşturmaya çalışacağız. Projenin güzergahını ormanların, göletlerin korunmasını ön planda tutarak planladık. Proje tamamlandığında dünya çapında bir rekora da imza atmış olacağız. Bu köprü her şeyiyle dünyada bir örnek teşkil edecek ve hepimiz gurur duyacağız.”

Köprü 29 Mayıs 2015’e Yetişecek 

Tören sırasında firma yetkililerini yanına çağıran Başbakan Erdoğan firmalardan köprünün 29 Mayıs 2015’e yetiştirilmesi sözünü de aldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise İstanbul’un Fethi’nin 560. yıldönümüne denk gelen böyle anlamlı bir günde Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden birinin temelini atmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek:  “Fatih Sultan Mehmet’i rahmetle anıyoruz. Kendisine şüphesiz borcumuz çok büyük, çünkü kendisi bizlere bu şehri emanet etti. İstanbul sadece bizim değil tüm dünyanın gözbebeği bir şehir. Ülkemizde yapılan işlerlerle gurur duyuyoruz. Tüm dünyanın gözü bu ülkede, o yüzden geleceğimizde çok güzel ve parlak olacak, bunu herkes şimdiden çok net görüyor. İlk köprü Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’ün ismini taşıyor, 2. Köprü ise İstanbul’u bize armağan eden Fatih Sultan Mehmet’in adını taşıyor,  Sayın Başbakan ve arkadaşlar ile yeni yapılan 3. Köprü’nün isminin ise Yavuz Sultan Selim Köprüsü olmasına karar verdik.” şeklinde konuştu.

Temel atma töreninde kürsüye çıkan Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım projenin teknik özellikleri hakkında bilgi verdi. İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran’ın dua ettiği törende fetih kutlamaları çerçevesinde Mehteran gösterisi de yer aldı.

Konuşmaların ardından köprünün temeline anı metni konuldu ve ilk harç atıldı.

ANI METNİ: 

“Bugün 29 Mayıs 2013. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak, Fatih Sultan Mehmed Han tarafından fethinin 560. yıl dönümünde, İstanbulumuz için son derece önemli bir eserin temelini atıyor olmanın hep birlikte iftiharını yaşıyoruz. Bu şehrin fatihi, Fatih Sultan Mehmed Han, ‘Hüner, bir şehir bünyad etmektir/Reaya kalbini abad etmektir’ diyerek, şehirlerin ancak ve ancak halkın kalbini abad etmek suretiyle mamur olacağını bizlere tavsiye etmiş ve bu ülküyü miras bırakmıştır. Asya ile Avrupa kıtalarını, Anadolu ile Trakya’yı, en önemlisi de medeniyetleri, kültürleri, insanlık birikimini buluşturacak 3. Boğaz Köprüsü’nün, İstanbul, Türkiye ve dünya için hayırlara vesile olmasını Allah’tan diliyoruz. İstanbul Boğazı üzerindeki bu üçüncü gerdanlığın, salimen ve bir an önce tamamlanıp, milletimize ve insanlığa hizmet eder hale gelmesini samimiyetle arzuluyoruz. Allah’tan bu köprüyü, milletimize ve insanlığa hayırlı bir eser olarak muhafaza etmesini, üzerinden geçen yolcuları sağ ve salimen mevzilerine ulaştırmasını, köprüyü muhabbetin, kucaklaşmanın, buluşmanın ve kavuşmanın bir aracı kılmasını niyaz ediyoruz. Kıtaları ve medeniyetleri olduğu kadar geçmişi de geleceği de bağlayacak, Türkiye’yi önce 2023, ardından 2053 ve 2071 hedeflerine ulaştıracak bu köprünün yapımında emeği geçenlerin, bu hayırlı eser vesilesiyle iki cihanda dualara mazhar olmasını temenni ediyoruz. Bugün, İstanbulumuzun fethinin 560. yıldönümünde, bize dünyanın en güzel şehrini miras bıraktığı için Fatih Sultan Mehmed Han ve onun şanlı ordusunun neferlerini hürmet ve minnetle yad ediyoruz. Hayırlı olsun.”

3. KÖPRÜNÜN ÖZELLİKLERİ:

Üçüncü köprü üzerinde 10 şerit olacak, araçlar için 8 şerit, tren için de 2 şerit ayrılacak. 

Transit geçişler bu köprüden yapılacak. Özellikle yük taşıyan TIR’lar ve kamyonlar 3. köprüden geçecek. 

Köprü, 59 metreyle dünyanın en geniş köprüsü olacak. (Diğer iki köprü ise 40’ar metre genişliğinde). Bir ucu Poyrazköy’de diğer ucu ise Sarıyer Garipçe’de yer alacak köprünün uzunluğu ise 1875 metre. 

3. Köprü, 320 metre uzunluğunda Dünya’nın en yüksek köprü kulesine sahip olacak. 

Geçiş ücreti olarak, otomobiller için 3 dolar yani yaklaşık 5 buçuk lira ödenecek. İlk çıkışlar Avrupa Yakası’nda Uskumruköy’de, Anadolu Yakası’nda ise Riva’da olacak. Maliyetin ise, yaklaşık 2 buçuk milyar dolar olması bekleniyor. 

Köprü inşaatıyla birlikte bu köprüden geçişi sağlayacak diğer yollar da yapılacak. 

Avrupa Yakası’nda Eyüp-Odayeri, Anadolu Yakası’nda Sancaktepe-Paşaköy arasında yer alacak bu yolun uzunluğu yaklaşık 60 kilometre olacak. 

Bütün bu projede 9’u köprülü 19 kavşak, yayalar için 45 alt geçit ve 63 üst geçit yer alacak.

Beykozlular tarihe tanıklık etti!
Bizi Takip Edin