Beykoz Belediyesi’nin desteğiyle hayata geçirilen Sözlü Tarih Beykoz belgesel filminin galası yapıldı.
Beykoz Belediyesi’nin desteğiyle hayata geçirilen Sözlü Tarih Beykoz belgesel filminin galası yapıldı. İstanbul’un en köklü ilçelerinden olan Beykoz’un dünden bugüne yakın tarihi 25 yaşayan çınarın tanıklığıyla kayıt altına alındı.
Cevdet Gümüş’ün yönetmenliğiyle hayata geçirilen Sözlü Tarih Beykoz belgeselinde Beykoz’un 25 mahallesinde doğmuş, büyümüş ve halen orada yaşamayı sürdüren 25 aileye mensup yaşlıların anlatımlarına yer verildi.
Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi’nde yapılan galaya Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, ilçe protokolü, başkan yardımcıları, başkan danışmanları, meclis üyeleri, STK ve dernek temsilcileri, anlatımlarıyla belgesele hayat veren yaşlılar ve aileleri katıldı.
Beykoz Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nce hazırlanan belgeselde her biri Beykoz’un Yaşayan tarihleri olan yaşlıların tanıklıklarıyla, ilçenin yalnızca dününü değil, sosyal hayatımıza unutulmaya yüz tutan örf ve adetlerin de kayıt altına alınmasını sağlandı.
Eskiye dayanan mahalle kültürünün ve buna dayalı komşuluk ilişkilerinin korunması amaçlanan belgesel, Hakan Mengüç’ün sunumuyla ilçe sakinlerine tanıtıldı. Sunucunun film aralarında sahiplenme, güzellik, çocukluk, komşuluk, hatır, terbiye, huzur ile ilgili temalara değindiği program Beykozlular tarafından ilgiyle izlendi.
Başkan Yücel Çelikbilek: Gelecek kuşaklarımıza armağan olsun
Başkan Yücel Çelikbilek: Beykoz, Türkiye’nin özel yerlerinden biridir. Beykoz’a boşuna Boğazın İncisi denilmiyor. Otağtepe’de Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid’in yaktığı fetih ateşi, Sultan Mehmet’in Rumeli Kalesi’nin yapmasıyla hayata geçti. Bu köklü ilçenin yakın tarihini, baş tacımız olan yaşlı çınarlarımızdan dinleyerek kayıt almak, onların nezaket, letafet ve yaşam tecrübelerini gelecek kuşaklarımıza armağan etmek istedik. Beykoz’u tanımanıza ve sevmenize katkıda bulunacağına inandığım belgeselimizin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. dedi.
Başkan Çelikbilek konuşmasının ardından yapımcı Cevdet Gümüş’e plaket verdi. Belgeselde yer alan kişilerin yakınlarına plaket verildiği gecede hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirildi.