Beykoz Belediyesi’nde görev yapan gönüllü personellerden kurulan, A Hafif Seviye Arama Kurtarma Eğitimi alarak AFAD tarafından akredite edilen SAR-BEYKOZ, afetlerde enkaz başında canla başla çalışan gönüllü ordusunun kahraman ekiplerinden yalnızca biri.
Olası İstanbul Depremi’nin yanı sıra, ilçede ve dünyada meydana gelebilecek her hangi bir afete “hızlı” ve “bilinçli” müdahale için 2013 yılında kurulan SAR-BEYKOZ, asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş Depremi’nde enkaz altında kurtarılmayı bekleyen vatandaşların yardımına koşan ilk ekipler arasında yer aldı.
DEPREM MESAİSİ 05:20’DE BAŞLADI
6 Şubat gecesi saat 04:17’de meydana gelen depremin 10 ilde büyük yıkıma yol açtığı haberinin 05:20’de AFAD tarafından Beykoz Afet ve Acil Durum Koordinatörü Yasin Kan’a iletilmesiyle birlikte, SAR-BEYKOZ’un bölgedeki enkazlardan 10 kişiyi sağ kurtaracak acil durum mesaisi başladı.
AFAD’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun çağrısıyla 4 numaralı alarm seviyesine geçtiği depremin ardından saat: 05:40 sıralarında Beykoz Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli’nin başkanlığında yapılan toplantıya iştirak edilerek acil eylem planı belirlendi.
ADIM ADIM HATAY’A VARIŞ
Türkiye felaket sabahına uyandığında, saat 07:40’da Beykoz ekibi, Sabiha Gökçen Havalimanı’na gitmek üzere 14 personeliyle hazırdı. Saat 08:40’da Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ulaşan gönüllüler, 10:10’da havalanan uçakla saat:11:35’de Adana Şakirpaşa Hava Limanı’na iniş yaptı.
13:15’te Şakirpaşa Hava Limanı’ndan Hatay Kırıkhan’a hareket edildi ve 16:30’da afet bölgesine giriş yapıldı.
Ekipten önce yola çıkan arama kurtarma aracı ise olumsuz yol koşulları nedeniyle saat 22:45’te Kırıkhan’a ulaştı.
BELEDİYE’DE KRİZ MASASI KURULDU
Bölgeden 7/24 sağlıklı bilgi akışı için kurum bünyesinde “Kriz Masası” kuran Beykoz Belediyesi, hayatın normale dönmesi için halen desteğini sürdürdüğü Hatay Kırıkhan’a, arama kurtarma faaliyetlerinin başladığı saatlerde iş makineleri, ambulans, mobil mutfak ve lojistik malzemeleri gönderdi.
10 KİŞİ SAĞ KURTARILDI
Beykoz ekibi geceleri dondurucu soğuğa rağmen, 7/24 tüm gücüyle, AFAD’ın koordinasyonunda mücadele verdiği 6 günün sonunda bölgedeki enkaz ve kum yığınları altından 3’ü çocuk 10 kişiyi sağ kurtarmayı başardı.
Ayrıca enkazlarda yüzlerce hassas dinleme yaparak elde ettiği bilgileri diğer ekiplerle paylaştı.
6 Şubat Pazartesi başlayan, yıkık binaların enkaz altındaki her bir can için nefeslerin tutulduğu arama kurtarma mesaisine 11 Şubat Cumartesi saat: 22:30’da son veren ekip gece 22:30’da Hatay Kırıkhan’dan dönüşe geçti.
EKİPMANLAR GÜNCELLENİYOR
SAR-BEYKOZ’un envanterinde, 1 adet donanımlı arama kurtarma kamyonu, 1 adet deniz hizmet botu, arama kurtarma çalışmalarında hayati önem taşıyan hassas dinleme cihazı, örümcek kamera, jeneratörler, metal ve beton kesme makineleri ile delici, kırıcı ve kesici aletler yer alıyor.
Ekip, envanterindeki cihaz ve aletleri teknolojik gelişmeler doğrultusunda sürekli güncelleniyor.
AFET FARKINDALIK ÇALIŞMALARI
Afet anlarına etkin müdahale için ilçenin 14 farklı noktasında bulunan AFİS konteynerler içindeki mevcut araç ve ekipmanların rutin olarak bakım, tutum ve afete hazır halde bulunmasını sağlamak da önemli görevleri arasında yer alıyor.
İlçe genelinde talepte bulunan tüm kurumlara farkındalık eğitimleri verilmesi ve toplumun bilinçlenmesine yönelik çalışmalar da organize yürütülüyor.
NASIL GÖNÜLLÜ OLURUM
SAR-BEYKOZ ekibine dâhil olmak için temel seviyede ilk yardım bilgisine/sertifikasına sahip olmak ve basit seviyede el aletlerini kullanabilmek, gönüllü olduktan sonra ise yıl içindeki rutin afetlere hazırlık faaliyetlerine katılmak yeterli.