Beykoz’un tek uluslararası derneği olan Batum Havalisi Derneği Başkanı Ali Kemal Kılıç ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Batum Havalisi Derneği Başkanı Ali Kemal Kılıç ile muhabirimiz Kerem Sezer’le bir röportaj gerçekleştirdi. Yaklaşan yerel seçimler, Çayır Festivali ve derneği hakkında bilgi veren Ali Kemal Kılıç, yaklaşan yerel seçimlerde Çamlıbahçe muhtar adayı olacağını söyledi
Derneğiniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Derneğimiz 1997 yılında kuruldu. Kuruluş amacımız Batum’dan gelen vatandaşlar olarak, yurt içi ve yurt dışı olarak Batumluları temsil etmek. Bütün hemşehrilerimiz ile, birlik ve beraberlik içerisinde dayanışma içinde olmak. Biz Batum Havalisi Derneği olarak, Beykozluyuz bilincinde hareket ediyoruz. Burada yaşıyoruz ve bu bilinçle hareket ediyoruz. Beykoz’un gelişmesi hepimizin ortak paydası. Biz Batum Havarisi olarak derneğimize asla siyaseti sokmuyoruz. Burada her kesimden insan olabilir. Buraya geldiği zaman siyaseti dışarı bırakmak şartıyla. Biz derneğiz, siyasi parti yeri değil. STK olarak eğer bir olumsuzluk olursa tabiî ki karşı çıkarız. Biz topluma yön veren kurumlarız. Bu yüzden mesajlarımızı verirken toplumun yararını olmalı.
Önemli olan kültürel yapıyı korumak. Bir Batumlu olarak Batum’da bu derneği kursak bir işe yaramaz. Burada biz kültürümüzü yaşatarak, başka insanlara da kültürümüzü gösteriyoruz. Yeni nesil olarak kültürümüzü tamamen kaybediyoruz. Burada dernekler olarak yeni neslimize kültürümüzü aşılamaya çalışıyoruz. Biz sadece kültürümüzü yaşatıyoruz. TRT olmak üzere birçok kanalda programlarımız yapıldı.
Yeni yapılan kongremize iş adamı Sayın İsmet Acar’da katıldı. Biz kendisini onursal başkan ilan ettik. Kendisi sağ olsun bize her platformda destek veriyor. Çok güçlü bir yönetim kurulu oluşturduk. Bu sayede çok aktif ve güçlü bir oluşum oluşturduk. Bizim ismimizde Beykoz Batum Havalisi Derneği olarak geçmez. Batum Havalisi olarak yer alıyoruz. Biz Bütün Türkiyede’ki Batumluları temsil ediyoruz. Tüzüğümüz gereği yurt dışına da dernek açabiliyoruz.
Faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilirmisiniz?
Faaliyetler olarak periyodik zamanlı olarak buluşmalar var. Kahvaltılar ve yemekler düzenliyoruz. Burada dayanışma sağlıyoruz. Ramazan programlarımız oluyor. Yardıma muhtaç kardeşlerimize yardımlarda bulunuyoruz. Ev ziyaretlerimiz oluyor. Buralara gittiğimiz zaman televizyonları kapatıyoruz. Biz eğer kültürümüzü yaşacaksak, eskiden televizyon olmadığı için kapattırıyoruz. Burada sohbetler ediyoruz. Dil kültürümüzü yaşatmak için faaliyetlerde bulunuyoruz. Benim kendi çocuklarım da bu dili bilmiyorlar. Bunun için çabalarımız var. TRT yine bir belgesel yayınlayacak.
Yaklaşan yerel seçimler hakkındaki düşünceniz nelerdir?
Biz asla siyaseti derneğimizin içine sokmak istemiyoruz. Her siyasi görüşe sahip üyem var. Önümüzde yaklaşan yerel bir seçim var. Diyorlar ki derneklere siyaset girmesin. Peki hangi siyasetçi bizi rahat bırakıyor. Yerel seçimlere baktığımız zaman ben ne yaparım. Benim iki tane stratejim var. Birincisi Beykoz’a kim daha iyi hizmet eder. İkincisi ise benim çıkarım, derneğimin çıkarı. Benim derneğimi kim daha iyi korur.
Çayır festivali hakkındaki düşünceleriniz
Çayır festivali Suriye ve Mısır olayları sebebiyle iptal edildi. Bu festivalin eğlence kısmının iptal edilmesi için 3 dernek dışında bütün dernekler onay verdi. Yaşam devam ediyor. Beykoz’daki insanımız eğlenceye ihtiyacı var. Başka bir eğlence fırsatı yok insanlarımızın. Bu festival esnaflarımıza katkı sağlıyor. Stantlarımız açık kalsın ama kültürel faaliyetlerimiz devam etsin denildi. Bende aynı düşünceyi savunuyorum. Kültürel faaliyetler olmalı. Biz Batum Havalisi olarak, kendi kültürümüzü göstermeye çalıştık. Kültürümüzü Beykozlulara gösterdik. Yöresel yemeklerimizi, kıyafetlerimizi vb. olaylar ile gösterdik. Burada önemli olan kültürü göstermekti. Bunu yapmak gerekiyordu.
Muhtarlığa aday olduğunuz konuşuluyor. Bu konu hakkında bilgi verirmisiniz ?
Görev istenmez, verilir anlayışı ile halkımızdan gelen destek ile muhtar aday adaylığı için Çamlıbahçe’den adayım. Belirli bir bilgi birikimimiz olduğunu düşünüyorum. Muhtarın amacı vatandaş ile devlet kurumları arasında köprü vazifesi yapmaktır. Biz de dernek başkanlığından gelen bilgi ve birikimimiz ile halkımıza destek sağlamak istiyoruz.