Beykoz Amatör Spor Kulüpleri Birliği (BİSK), düzenlediği bir panelde Beykoz’da Sporun Dünü, Bugünü ve Yarınını masaya yatırdı.
Beykoz Amatör Spor Kulüpleri Birliği (BİSK), düzenlediği bir panelde Beykoz’da Sporun Dünü, Bugünü ve Yarınını masaya yatırdı. Panelde, çözüm önerileri de sunuldu.
Dr. Yaşar Kansak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele konuşmacı olarak Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Serkan Öcalmaz ile Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu ( BESYO) öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Yorulmazlar katıldılar.
Kimler vardı?
BİSK Başkanı Asım Özdemir ve Yönetim Kurulu üyelerinin ev sahipliğinde düzenlenen panele, Beykoz spor camiasının birçok ismi katıldı. Panele katılanlar arasında; Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Hanefi Dilmaç, Omirilik Felçlileri Derneği (OFD) Beykoz Şubesi Başkanı Saniye Efe, ulusal ve uluslar arası yarışmalarda dereceleri bulunan paralimpik (tekerlekli sandalye) tenisi oyuncusu Ebru Bulgurcu, Beykoz Halk Eğitim Merkezi Müdürü Beycan Kal, Anadoluhisarı Turizm ve Kalkındırma Derneği Başkanı Mustafa Babuz, Beykoz Çankırılılar Dernek Başkanı Samet Çolak, aynı zamanda eski bir sporcu olan av. Ferda Kazancıbaşı, amatör spor kulübü başkan ve yöneticileri ile beden eğitimi öğretmenleri vardı.
Ünlü GS kalecisi Nihat Akbay da oradaydı
Galatasaray’a 1968-1969 yılında Beykoz’dan transfer edilerek, 10 sezon boyunca sarı-kırmızı formayı giyen ünlü kaleci Nihat Akbay, eski futbolcu ve antrenör Nuri Kızıltan, sağ bek Recep Gürbaşak, Kamil Özay ile Boncuk Ahmet de panelde hazır bulundular.
Asım Özdemir: Burada oluşacak fikirler bize ışık tutacak
Panelin açılış konuşmasını BİSK Başkanı Asım Özdemir yaptı. Özdemir, konuşmasında, söz konusu seminerden çıkacak güzel fikirlerin kendilerine ve yerel yönetimlere spor adına ışık tutacağını belirterek, buna bütün kalbimizle inanıyoruz dedi.
BİSK Başkanı, sözlerini Beykoz’da Sporun Dünü, Bugünü ve Yarını isimli panelin Beykoz’a ve tüm ülkeye hayırlı olması temennisinde bulunarak sonlandırdı.
Dr. Yaşar Kansak: Spor bir yaşam biçimidir
Panelin moderatörü ve aynı zamanda eski bir sporcu olan Dr. Yaşar Kansak ise yaptığı konuşmada, sağlık, eğitim ve sporun insan hayatı için önemine işaret ederek, bunlar bir yaşam biçimidir. İnsanların bunu bu şekilde ele almasında fayda var dedi.
Sporun insan sağlığına yararına da kısaca değinen Dr. Kansak, insüline bağlı olmayan diyabet bile spor ile çözülebiliyor açıklamasında bulunarak, sporun iyi kolesterolün üretimine de katkı sağladığını belirtti. Dr. Yaşar Kansak, tarihteki başarılarına atıfta bulunarak, Beykoz’un bunu geçmişte başardığına inanıyorum dedi.
BEYKOZ’DA SPORUN DÜNÜ
Yard. Doç. Dr. Mehmet Yorulmazlar: Beykoz’a sporun merkezi diyebiliriz
Dr. Kansak’ın ardından ise Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu (BESYO) öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Yorulmazlar söz aldı. Yrd. Doç. Dr. Yorulmazlar konuşmasında, katılımcılara Beykoz’da Sporun Dünü konusunda tarihi görseller eşliğinde bilgiler aktardı.
Geçmişte Beykoz’un futbol ağrılıklı olmak üzere, spora çok büyük katkı yaptığını ifade ederek, bu dönem için Beykoz’a sporun merkezi diyebiliriz açıklamasında bulunan öğretim üyesi Yorulmazlar, özellikle Sümerbank’ın burada olması ve buraya gelen İngiliz gemilerinin Beykoz Çayırı’nda (gerek kendi aralarında, gerekse halk ile yaptıkları) sportif müsabakalar, Beykoz için önemli bir veri olarak karşımıza çıkıyor dedi.
Beykoz’un çayırları sporun merkezleriydi
Yorulmazlar, Beykoz’da sporun geçmişi konusunda şunları anlattı: Sporun yaygınlaşmasının merkezi olan Beykoz, Osmanlı döneminde tam bir spor merkeziydi. Klasik dönemde daha çok avcılık ve atıcılık sporlarının icra edildiği bir yerdi. Tanzimat’tan sonra sportif etkinlikler çeşitlendi. Beykoz çayırları, İstanbullu sporseverlerin hep tercih nedeni olmuştur. Beykoz, Sultaniye, Küçüksu ve Çubuklu çayırlarında askeri ve sivil okulların, spor cemiyetlerinin maçları, turnuvaları, yağlı güreş müsabakaları düzenlenirdi.
Beykoz’da yapılan ilk sporlar hangileriydi?
Bilgilendirmesinde, Beykoz’da ilk olarak yapılan sporlara da değinen öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Yorulmazlar, bunlar arasında jimnastik, futbol, basketbol, atletizm, voleybol, yüzme, kürek, yağlı güreş, boks ve eskrimi saydı.
Ziya Ünsel, diğer okullar için korkulan bir senaryoydu!
Beykoz’un uzun yıllar boyunca kros müsabakalarında okul bazında önemli dereceler elde ettiğini belirten öğretim üyesi, örneğin, Ziya Ünsel, uzun yılar boyunca diğer okullar için korkulan bir senaryoydu. Atletizmde Beykoz Ziya Ünsel ile karşılaşmak gerçekten büyük bir handikaptı! dedi.
Yüzme ve kürek, Beykoz’un olmazsa olmazlarıydı!
Beykoz Spor Kulübü’nün voleybolda büyük aşamalar kaydetmiş olduğunu belirten Yorulmazlar, ancak bunun daha sonra kaybolduğunu ifade etti. Öğretim üyesi, gerek Beykoz Spor Kulübü’nün, gerekse Anadoluhisarı İdman Yurdu Spor Kulübü’nün altyapısını oluşturdukları yüzme ve kürek dallarının, bir zamanlar Beykoz’un olmazsa olmazları olduğunu kaydetti.
Festival ve müsabakalar
Özellikle Küçüksu Çayırı’nda festivaller, mısır şenlikleri ve yağlı güreşlerin yapıldığını belirten BESYO öğretim üyesi, konuşmasını, o dönemlerde Beykoz’un iki profesyonel spor kulübü olan Beykoz Spor Kulübü ve Anadoluhisarı İdman Yurdu Spor Kulübü üzerinden sürdürdü.
Beykoz Spor Kulübü, üç büyükler ile mücadele etti!
Beykoz Spor Kulübü’nün, 1931-32 Futbol Sezonu’nda, üç büyüklere rakip olarak, ligde üçüncülük gibi çok iyi bir derece yaptığını hatırlatan panelist Yorulmazlar, kulübün 1966 yılına kadar, sekiz sezon boyunca Birinci Lig’de mücadeleye devam ettiği bilgisini verdi.
Kulüp, Atatürk Kupası’nı kazandı
Yorulmazlar, yelken ve kürek takımlarıyla ve ayrıca boks, voleybol ve basketbol dallarında başarılara imza atarak, Türk sporuna hizmet eden Beykoz Spor Kulübü’nün, tarihi Atatürk Kupası’nı kazandığını da hatırlattı.
Anadoluhisarı’nda eskrim sporu!
1 Nisan 1913 tarihinde kurulan Anadoluhisarı İdman Yurdu Spor Kulübü’nün tarihe geçen başarılarına da değinen öğretim üyesi, kulübün tarihi Küçüksu Mesire Yeri’nde sporun birçok dalına hizmet ettiğini söyledi.
Anadoluhsiarı İdman Yurdu Spor Kulübü’nde, sporun eskrim, yağlı güreş, kürek, bisiklet, basketbol, atletizm, çim hokeyi, jimnastik, voleybol ve hentbol gibi farklı branşlarında hizmet verildiğini kaydeden Yorulmazlar; o dönemlerde şenlik halinde köy turnuvalarının düzenlendiğini ve bunun Beykoz’un olmazsa olmazları arasında olduğunu söyledi.
Beykoz’un okulları ve müsabakalar
Geçmişte Beykoz’un atletizmde elde ettiği tarihsel başarıları Paşabahçe İlkokulu’nun devam ettirdiğine işaret eden Mehmet Yorulmazlar, Beykoz Denizcilik Meslek Lisesi, Anadoluhisarı Ticaret Lisesi ve Paşabahçe Ferit İnal Lisesi‘nin, okullar arası futbol müsabakalarında Türkiye çapında oldukça iyi dereceler elde ettiklerini; voleybolda da Beykoz Ziya Ünsel‘in büyük başarılar sergilemiş olduğunu hatırlattı.
’80 öncesinde kurulan kulüpler
Panelist Mehmet Yorulmazlar, Beykoz’un 1980 öncesinde kurulan kulüplerini ise şu şekilde sıraladı: Beykoz Spor Kulübü (1908), Anadoluhisarı Spor Kulübü (1913), Paşabahçe Spor Kulübü (1952), Kanlıca Spor Kulübü (1956), Ortaçeşme Spor Kulübü (1962) ve Çubuklu Spor Kulübü (1976).
O dönemde Beykoz’un fabrikaları spora büyük destek oldular
Yardımcı Doç. Dr. Mehmet Yorulmazlar, bilgilendirmesinin sonunda yaptığı değerlendirmede ise, spor yapılması anlamında Beykoz’un önemli bir merkez olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: Eski zamanlarda spor alanlarının doğal olması ve insanların bu imkânlar ile zamana göre ilgili sporu yaptıklarını gözlemliyoruz. Beykoz’da kurulmuş olan fabrikaların spora o dönemde ekonomik ve manevi anlamda büyük destek olduklarını gözlemliyoruz. Yapılan sporların birçoğunda aydın kesimin yol gösterici olarak ortaya çıktığını gözlemliyoruz.
BEKOZ’DA SPORUN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ
Serkan Öcalmaz: Fairplay kuralları çerçevesinde bir nesli ne zaman yetiştireceğiz?
Panelde, Beykoz’da sporun bugünü ve geleceği ile ilgili olarak ise Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Serkan Öcalmaz konuştu.
Beykoz’un spor tesisi, amatör spor kulübü, spor salonu, sporcu sayısı gibi çeşitli alt başlıklarda rakamlar sunan Müdür Serkan Öcalmaz, hedefler, yapılabilecekler ve Paşabahçe Stadyumu ile Şahinkaya Spor Kompleksi gibi hayata geçirilmesi planlanan spor projeleri ile ilgili olarak da katılımcılara bilgiler aktardı.
Belediyeler olmazsa olmaz
İlçede sporun gelişmesi yönünde yerel belediyelerin olmazsa olmaz olduğunu kaydeden Öcalmaz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü olarak Beykoz Belediyesi ile mutlaka koordineli bir şekilde çalıştıklarını belirtti.
Rakamlar ile Beykoz’da spor
Serkan Öcalmaz’ın verdiği rakamlara göre, rakamlar ile Beykoz’da spor şu şekilde: 2 stadyum, 2 stad, 15 spor salonu, 8 semt sahası, spor kulüplerine ait 15 adet halı saha, 11 adet özel spor salonu, 34 okul spor kulübü, kayıtlı ve tescilli 41 amatör spor kulübü, 7 bin 872 lisanslı sporcu, futbolda 3 bin 800 sporcu, okullarda 12 branşta 3 bin 800 geçen müsabaka katılımı, 2 poligon, 3 ihtisas kulübü.
Hamburg’da 17 olan, bizde 2!
Almanya’nın Hamburg şehrinde kişi başına düşen rekreasyon alanı sayısı 17.2 m2 iken, bu rakamın İstanbul’da 1.57 m2 olduğunu kaydeden Spor İlçe Müdürü, tesis yapılanması yönünden Avrupa ülkelerinden bir hayli geri yapıdayız açıklamasını yaptı.
Fairplay kuralları çerçevesinde bir nesil yetiştirmek
Konuşmasının devamında, sporda ahlaki değerlerin ve ahlaklı sporcu yetiştirilmesinin önemine de vurgu yapan Serkan Öcalmaz, fairplay kuralları çerçevesinde bir nesli ne zaman yetiştireceğiz? diye sordu.
Tesisleşme eksiği
Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü, ilçede mutlak surette tesisleşmeye gidilmesi veya ortak kullanım alanları belirlemenin önemine de değindi.
Soru-cevap-öneri bölümü
Yapılan konuşmaların ardından ise, panel katılımcılarının görüş, öneri ve sorularına yer verildi.
Bu bölümde dile getirilen konulardan bazıları şunlar oldu: Anadoluhisarı İdman Yurdu Spor Kulübü binasının yıkılması ve kulüp yöneticilerinin yaşadığı zorluklar; Marmara Üniversitesi Spor Akademisi’nin idmanlar sırasında kulübe zorluk çıkarttığı iddiası; Beykoz 1908 A.Ş.’nin durumunun çözülmesi gerekliliği, amatör spor kulüplerinin tesis eksikliği, sporculara sağlanan olanaklar bakımından Avrupa’nın gerisinde oluşumuz, geçmişteki başarılarının aksine olmak üzere Beykoz’da sporda başarısızlık sebepleri, lisanslardan alınan paralar.
Sonuç Bildirgesi
Panelin sonunda ise Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yorulmazlar tarafından Sonuç Bildirgesi okundu. Sonuçlar başlığı altında şu hususlara yer verildi:
Beykoz’da su sporlarına ve diğer branşların yapılmasına önem verilmesi,
Beykoz’da her branşta üst düzey bir kulüp ve diğer pilot kulüpleri kurma gerekliliği,
Tesisleşme anlamında gerekli yatırımların acil olarak yapılması gerekliliği,
Kulüplerin ayakta kalabilmesi için gelir kaynaklarının oluşturulması,
Marmara Üniversitesi BESYO’dan her alanda katkı istenmesi ve bunun için bir üst kurul oluşturulması,
Beykoz’un sportif dalda cazip hale getirilmesi,
Kitle sporuna önem verilecek çalışmaların yapılması
Futbol kültürünün tüm Türkiye’ye yayıldığı bir yer olan Beykoz’da bu kültüre sahip çıkılması ve gerekli çalışmaların yapılması,
Fert ve toplum ilişkilerinin geliştirilmesi için rekreasyon amaçlı sportif etkinliklerin bir festival havasında organize edilmesinin çok önemli olduğu.
Haber: Arzu Başlantı