Yüzbaşı Atila Hülagü’nün İstanbul Boğazını yürüyerek geçişinin 60. yıl dönümü Beykoz’da anıldı.
İBB, 60 yıl önce İstanbul Boğazı’nı yürüyerek geçen adam Atilla Hülagü’yü unutmadı.
Cebelitarık Boğazı’nı ve Manş Denizi’ni de yürüyerek geçmeyi planlayan Atilla Hülagü’nün ailesi, tarihe geçen denemenin 60. yıl dönümünde Beykoz’da düzenlenen tören ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun konuğu oldu.
Hülagü için Anadolu Hisarönü’nde düzenlenen ve Sunay Akın’ın sunduğu törene, CHP Beykoz İlçe Başkanı Aydın Düzgün, CHP PM Üyesi Sevgi Kılıç, Atila Hülagü’nün eşi Perran Hülagü ve oğlu Erol Hülagü ile il ve ilçe yöneticileri katıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı törene katılan Başkan Ekrem İmamoğlu, “Denizden elini uzatan Hülagü’nün muhteşem bir iz olacağını hissediyorum şu anda. Bunu doğru yerde doğru biçimlenmesiyle, en doğru sanatçının elinden çıkarak gerçekleştirmemiz şarttır diye düşünüyorum. Bunu hemen çalışmalıyız, heyecanla.” diyerek Yüzbaşı Atilla Hülagü’nün heykelinin yapılabileceğini belirtti.
“60 SENE SONRA HATIRLANMAK ÇOK GÜZEL”
Atilla Hülagü’nün eşi Perran Hülagü, “Seneler sonra anılmak çok tatlı bir şey. Size çok teşekkür ederim. Böyle bir günde beni mutlu ettiniz. Altmış sene sonra hatırlanmak çok güzel bir şey. Çok teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.
“HER GÜN YENİ BİR ŞEY ÜRETİRDİ”
Hülagü’nün oğlu Erol Hülagü, “Benim babam çok farklı bir insandı. Yaşadığım sürece her şey bir heyecandı. Her gün yeni bir şeyler üretirdi. Değerinin anlaşılması ve gündeme gelmesi ailesi olarak bizi çok mutlu ediyor” dedi.
BOĞAZA “HÜLAGÜ HEYKELİ” ÖNERİSİ
60 yıl önce yaşanan önemli olayın anısına İstanbul Boğazı’na anıt heykel dikilmesi gerektiğini belirten Sunay Akın da, “Atilla Hülagü’nün heykelini kıyıya yakın bir yerde Boğaz’ın sularına koymalıyız. Boğaz’ın en ilginç öykülerinden birinin kahramanı olan bu güzel insanın hem hatırasına sahip çıkılır. Hem de İstanbul’un tanıtımına yeni bir güç katar.” değerlendirmesini yaptı.
TARİHE GEÇEN TÜRK
O hayali hayata geçiren ise Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gözde subaylarından Yüzbaşı Atilla Hülagü oldu. İçinde yatan mücitlik duygusunun peşinden giderek 1960’lı yılların Türkiye’sinde elindeki malzemeleri kullanarak yürüyüş modelleri geliştiren Hülagü, 90 metrekare teneke, 50 gram lehim, iki el içi boyutunda bez parçası, 3 metre lastik, 1 metrekare alüminyum plaka ile 152 cm boyunda 20 cm eninde yaptığı deniz yürüyüşü ayakkabısına ‘Padıl’ ismini verdi.