Boğaz'ın gözbebeği yalılardan Beykoz'da kaç tane var?

Boğaz'ın incisi niteliğindeki yalılardan 109'u tarihi eser niteliğinde 191'i Beykoz'da bulunuyor.  

İstanbul'dan uzak olması, sanayileşme ve kentleşmenin geç devirlerde başlaması sebebiyle Beykoz, doğal ve tarihi güzelliklerinin önemli bir k

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boğaz’ın incisi niteliğindeki yalılardan 109’u tarihi eser niteliğinde 191’i Beykoz’da bulunuyor.  

İstanbul’dan uzak olması, sanayileşme ve kentleşmenin geç devirlerde başlaması sebebiyle Beykoz, doğal ve tarihi güzelliklerinin önemli bir kısmını korumayı başarabilmiştir. Beykoz’un en önemli tarihi değerleri arasında kuşkusuz yalılar en başta geliyor. İstanbul Boğazı’nın her iki yakasında 366’sı tarihi eser niteliğinde 600 yalı yer alırken bunların 191’i Beykoz’da bulunuyor.  

Beykoz’un en değerli yalıları Yalıköy, Kanlıca ve Anadolu Hisarı’nda yer alırken Osmanlı döneminden beri üst gelir grubunun göz bebeği olan İstanbul Boğazı’ndaki yalıların fiyatları 4,5 milyon dolar ile 95 milyon dolar arasında değişiyor.

İSTANBUL’DA KAÇ YALI VAR?

İstanbul Boğazı’nda, Sarıyer’de 136, Beykoz’da 109, Üsküdar’da 84, Beşiktaş’ta ise 37 tarihi eser niteliğinde yalı var. Boğaz’daki toplam birinci sınıf tarihi yalı sayısı ise Beykoz’da 18, Üsküdar’da 24, Sarıyer’de 41 ve Beşiktaş’ta altı olmak üzere 89 adet. İkinci sınıf tarihi yalıların dağılımı ise Beykoz’da 64, Üsküdar’da 20, Sarıyer’de 74 ve Beşiktaş’ta 30 olmak üzere toplam 208 adet. Üçüncü sınıf tarihi eser niteliği taşıyan yalılar ise Beykoz’da 27, Üsküdar’da 20, Sarıyer’de 21, Beşiktaş’ta ise bir olmak üzere toplam 69 adet.

YALI ALACAK OLANLAR DİKKATLİ OKUSUN

Gayrimenkul Danışmanı Sinem Ayıkcan Yılmaz Sinem, yalı alacak olanları öncesinde Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden mülkün evraklarının araştırılması konusunda uyarıyor. Yılmaz, “Yalı eğer tarihi eser vasfındaysa ayrıca Anıtlar Kurulu’na gidip bakılması gerekiyor. Sonuçta ne aldığınızı bilmeniz gerekiyor. Sadece yalılar için değil, boğaz hattının genelinde imara aykırılıklar var. Anıtlar Kurulu’na gidilip, ‘projesinde aykırılıklar var mı, tescilli mi?’ diye bakılması gerekiyor. İster Anıtlar Kurulu’na tabi olsun, ister olmasın, boğaz hattında, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün onayını almadan hiçbir şekilde, hiçbir şey yapamazsınız. Bu sadece tarihi eserlere özel bir durum değil. Tüm boğaz hattındaki gayrimenkullerin, dışına bir boya dahi yapacak olsanız, bazen iç yüzey için de geçerli, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nde onay alması gerekiyor. Eğer tarihi eser vasfı varsa buna bir de Anıtlar Kurulu da ekleniyor” diye konuştu.

Boğaz'ın gözbebeği yalılardan Beykoz'da kaç tane var?
Bizi Takip Edin