Beykoz Kent Konseyi’nin 2015 yılı ilk Genel Kurul Toplantısı’nda Belediye Başkanı Yücel Çelibilek’in projeleri oldukça dikkat çekti.
Beykoz Kent Konseyi, 2015 yılı ilk Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştirdi.
Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya; Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Kent Konseyi Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri ve çok sayıda konsey üyeleri katıldı.
Kent Konseyin bir şehir için önemli olduğu vurgusunun yapıldığı toplantıda, Belediye Başkanı Yücel Çelibilek’in Beykoz’a yönelik projeleri oldukça dikkat çekti.
Toplantıda yapmış olduğu konuşmada Beykoz’daki kentsel dönüşüme değinen Beykoz Belediye Başkanı Çelikbilek’in: ‘Bireysel şahısları kalkındırmak yerine toplumsal kalkındırmanın gayreti içerisinde olacağız. Bireysel olarak kalkındırırsınız ama toplumsal gelişim yoksa o bölgede bir hayat olmaz şeklindeki açıklamaları Beykoz’da dönüşüme yönelik olan çalışmaları özetlemeye yetti.
Muharrem Kaşıtoğlu: Kent Konseyi şehirler için şanstır!
Beykoz Kent Konseyini yeni üyelerle birlikte oluşturduklarını ve Beykoz’da yerel yönetime katılımı en üst seviyede tesis etmek için çalışmalara başladıklarını aktaran Kent Konseyi Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu: ‘Oluşturduğumuz 7 çalışma grubumuzla kent kimliğini, Beykozluluk bilincini, katılımcı demokrasiyi geliştirmeye yönelik, kültür, eğitim, çevre ve turizm ve yönetmelikte belirtilen diğer tüm alanlarda ilçeye faydalı dolu dolu bir çalışma dönemi temenni ediyorum. Kent konseyi şehirler için bir fırsattır. En önemlisi de sivil toplumun yönetime katıldığı ve yönetimi şekillendirdiği bir demokrasi fırsatıdır. Kent konseyleri, herkesin görüşlerini açıklama fırsatı bulabileceği bir platformdur. Benim siz değerli genel kurul üyelerinden beklentim, Beykoz için gerekli özveriyi göstermeniz, ortak akılla işlerlik kazandırmanız ve uygulanabilir ve sıradanlıktan uzak proje önerileri getirmenizdir. Belediye Başkanımız Sayın Yücel Çelikbilek gibi yolumuzu açacak, derin yöneticilik tecrübelerinden istifade edebileceğimiz ve bize her konuda destek olmaya hazır bir belediye başkanımız bu projelerin hayata geçmesinde lokomotif güç olacaktır. Beykoz Kent Konseyi olarak bu önemli şansı her daim fırsata çevirmek için çalışmalıyız. Aktif, yaşayan ve yaşatan bir kent konseyi olmayı hedeflemeli, çalışmalarımızla özellikle gençlere örnek teşkil etmeliyiz. Kent konseyi vasıtasıyla atacağınız her adım ilçemizde etkili bir yönetime katılım geleneği oluşturmaya katkı sunacaktır ve şayet bu geleneği oluşturmayı başarırsak bu gelenek kendiliğinden gelecek nesillere aktarılacaktır. İnanıyorum ki bugünkü en ufak katkınız bile gelecek nesillerde miras olarak yaşayacaktır’ şeklinde konuştu.
Çalışma Grupları sunum yaptı
Beykoz Kent Konseyi Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu’nun yapmış olduğu açılış konuşmasından sonra çalışma gruplarının başkanları söz aldı. Çalışma Grupları tarafından yapılan ve planlanan çalışmalar hakkında kısaca bilgiler verildikten sonra proje hazırlayan konsey üyelerinin sunumlarına geçildi. Sunumlar esnasında katılımcıların en fazla ilgiyi, insani duyarlılığın ön plana çıktığı, Kamu Kurumları ve Kamusal Alanlara Erişilebilirlik konularının işlendiği sunumlara gösterdikleri görüldü.
Erişilebilirlik ile ilgili sunum beğeni topladı
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Beykoz Şubesi temsilcisi olarak sunum yapan Ebru Bulgurcu, engelli vatandaşların Beykoz’daki otobüs duraklarında, kaldırımlarda ve kamu hizmeti veren binalarda yaşadığı sıkıntıları video gösterisi ve akıcı anlatımı ile dile getirdi. En dikkat çekici hususun, konferans salonunda rampa olmamasından dolayı Ebru hanımın yardım edilerek sahneye çıkarılması ve salona getirilmesi oldu.
Engelsiz Riva Projesi
Kastamonulular Derneği (KAS-DER) Beykoz Şubesi temsilcisi olarak katılan Mimar Turgay Sucuoğlunun hazırlamış olduğu Engelsiz Riva Projesi Konsey Üyeleri ve katılımcıların takdirlerini topladı. Turgay Sucuoğlu, İstanbul’da Florya’da bir adet engellilere yönelik yüzme alanı olduğundan bahsettikten sonra görsel sunumlarla geliştirmiş olduğu projesi hakkında genel bilgiler verdi. Turgay Sucuoğlu, engelli vatandaşlarımızın, plaj alanına erişiminden, güneşlenmesine ve denize girmelerine kadar düşünülen Engelsiz Riva Projesi kapsamında bilgiler vererek Dünya’da yapılan örnek uygulamalardan bahsetti. Bu projenin kazandırılması ile engelli vatandaşlara yönelik önemli bir eksikliğin giderileceği ve bu projenin hem Beykoz’a hem de İstanbul’a değer katacağından bahsetti.
Yücel Çelibilek: Amacımız rant değil, yaşananılabilir bir Beykoz!
Konuşmasını yapmak üzere kürsüdeki yerini alan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Kent Konseyi’nin önemine değindi. Yaşanabilir bir Beykoz için yola çıktıklarına vurgu yapan Başkan Çelikbilek; ‘5 yıldır uğraşa uğraşa, 1/5000lik planlarımızın birinci etap planlarını devreye sokacağız. Biz bu hesapların içerisinde rant anlayışı içinde olmadık. Yaşanabilir bir Beykoz dedik ve bunun için çalıştık. Biz satışları yapıyoruz. 0.90 metrekare arsa için kavga eden insanları gördük. 5 metre yer var kardeşimin olsun’ demiyor. 5 kişiye böleceksin 0.90 metre kare arsa vereceksin’ diyor. Biz bir santim yerinden vazgeçmek isteyemeyen insanlarla karşı karşıyayız. Bu toplumu düzeltmek istiyoruz, gayret ediyoruz. Bireysel şahısları kalkındırmak yerine toplumsal herkesi kalkındırmanın gayreti içerisinde olacağız. Bireysel olarak kalkındırırsınız ama toplumsal gelişim yoksa o bölgede bir hayat olmaz. STK’lar olarak sizlerin ve hepimizin ortak olgu etrafında birleşmemiz lazım. Bu yıl sonuna kadar Beykoz’un bütün alanlarının planlı hale getirmek suretiyle ondan sonra vatandaşımızın arzu ettiği planlamanın önünü açma fırsatını biz sunacağız. Polonezköy Mahallemizle ile ilgili planlarımızın askı süresi bitti ve şu anda uygulama aşamasında’ dedi.
Beykoz’da çok katlı bina yapmayacağız!
Beykoz’daki kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılacak yapılar ile ilgili planları paylaşan Başkan Çelikbilek: ‘Beykoz’u planlar çerçevesinde büyük katlı yapılar düşünmüyoruz. Biz 5 katın üzerine hiç çıkmadık. 3 kat, 4 kat, 5 katlı yapılar düşünüyoruz. Bir tek Yenimahalle’de yoğunluk olduğu için 6 kat düşündüğüm orası var. Onun dışında Beykoz’da biz çok katlı yapı düşünmedik. Herkesin aklına bu var Çok katlı bina yapacaklar’ diyorlar ama yapmayacağız, niye yapalım?’ şeklinde söylentilere de cevap verdi.
Boğaz yasasıyla ilgili yaptıkları plan çalışmasına değinen Başkan Çelikbilek: ‘Birinci etap planlarından sonra geri görünüm etkilenmeyle ilgili planları bakanlığa gönderdik. Ama dönüşümle ilgili bir yasaya da ihtiyacımız vardı. Mevcut boğaz yasasında bu dönüşümü yapmaya imkan yoktu. Biz bunla ilgili 5 belediye başkanı bir araya geldik artı buna ilaveden Büyükşehir Belediye Başkanımızın rızasını aldık. Bir kanun çalışması yaptık. Bu hafta pazartesi günü Ankara’ya giderek taslağımızı 2960 sayılı Boğaziçi kanunu geri görünüm etkilenme bölgesi ile ilgili ek 22. Madde yapmak suretiyle bir dönüşüm modelini anlatmaya çalıştık. Fevkalade bir çalışmaydı, ada bazında bir uygulamaydı. Biz Beykoz’da ki özel durumdan bahsettik. Sizin kendi derdinizi sizin dışınızda kimse bilmiyor. Hiç kimse Beykoz’un hangi problemi var çok fazla merak ettikleri yok. Ağlamazsanız kimsenin sizden haberi yok. Şimdi 5 belediyenin ortaklaşa yaptığı çalışmayı gazetelerde görüyorsunuz. Bir gazete hemen bir şey yazıyor Boğazı ranta açtılar’ diye. Rant kadar başınıza taş düşsün diyeceğim, başka diyecek bir şey bulamıyorum. Bu bölge insanı yarın depremle karşı karşıya kaldığı zaman ne olacak. Mevcut yasa ile yapılan bu garabeti nasıl çözeceksiniz. Ona dokunma, buna dokunma, sakın yaptırmayın’ yılların getirdiği eziklik ve psikolojik travma var insanlarda. Yaptırmayız, ettirmeyiz’ diyorlar. İyi peki ama insanlar nerede yaşayacaklar? Beykoz’u nasıl yeniden şekillendireceğiz bu değişiklik olmazsa?’ şeklinde konuştu.
Beykoz’u Beykoz yapacak projeler!
Beykoz Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek projeler ile ilgili olarak konuşmasına devam eden Başkan Çelikbilek: ‘Şehrin güzelleşmesi için çalışmalar yapıyoruz. Eski binaların tespitini yaptırdım, yeni baştan 150’ye yakın binanın ihyası için bütün masrafları biz karşılayacağız ve o binaların yeni baştan kazandırılması için mimarı şartların oluşması için adımlar atarak onları hazırlayacağız ve vatandaşın binasını yenileştirmenin önünü açacağız. Trafik polisinin yapmadığı işi biz üstlenmeye çalışıyoruz. Belediye olarak 2 tane çekici kiralamak durumunda kaldık, masrafların hepsini biz karşılıyoruz ama kazancın tamamı emniyete gitsin o önemli değil, yeter ki biz trafiği rahatlatalım. Bölünmüş yollar yapacağız. Yeni kaldırımlar yaptık. Kaldırımlara çıkılmasın diye bir takım engeller koyuyoruz. Vatandaşlar bunlara arabasını vurmuş, kırmış geçmiş. Bunlar sizlerin parası benim param değil. Ben burada 1 lira babamın parasını kullanmıyorum. Tamamen halkın parasını kullanıyorum. Ama halkın buna sahip çıkması lazım’ dedi.
‘Toplumu esas adam eden toplumun kendisidir’ diyen Başkan Çelikbilek: ‘Bu Beykoz’u yaşanabilir bir belde haline getirebilmek için herkes kendi kapsının önünü temizleyecek evlatlarına sahip çıkacak, en az kendi evladına sahip çıktığımız kadar komşumuzun çocuğuna sahip çıkmamız gerektiğini aklımızdan çıkartmayacağız. Eğitimle ilgili olarak bu dönem belediye olarak çok daha farklı davranmaya çalışıyoruz. Gücümüz yettiği kadar bu sene 8000 çocuğumuza eğitim yardımı yaptık. Bunun 3 bin tanesi parasal imkandır. Gelecek yıl çok daha fazlasını yapacağız. Hemen 1 ay içerisinde Beykoz’da hiç bilgisayarsız okul kalmasın diye, yeni bir ihaleye giriyoruz’ şeklinde konuşmasını tamamladı.
Yaşlılarla ilgili bir rehabilitasyon merkezi yapmayı plandıklarını ver yer ile ilgili çalışma yaptıklarını aktaran Başkan Çelikbilek: ‘ Gerçekleştiği zaman inşallah Beykoz’da el uzatmadığımız hiç kimse kalmamalı diye düşünüyoruz. Sosyal market projemizi de bu dönem hayata geçireceğiz. Artık vatandaşlarımızın kapısına biz eşya taşımayacağız. İhtiyacı olan ihtiyaç belirleme kurulu tarafından arkadaşlarımıza kartlar vererek özel alışveriş yapmalarını sağlayacağız’ dedi.
Çanakkale Şehitleri Ormanı için 250 bin fidan!
Başkan Çelibilek, ağaçlandırmayı çok önemsediklerini ifade ederek; ‘Riva’da bir ormana 250 bin fidan dikmek istiyoruz. Ağaç sevgisi budur işte. Nasıl yapacağız bunu? Bizim 3 bin öğrencimize eğitim yardımı yaptık. Bu arkadaşlarımıza 1 hafta gönüllü hizmete katılacaksınız’ dedik. Onları kullanacağız. Her öğrencimiz 5 gün süreyle bizlere gelecekler. Yeme içme ücretleri bize ait. 250 bin ağacı bu öğrencilere diktireceğiz. Bu ormanın adını da Çanakkale Şehitleri Ormanı’ adı vereceğiz. 250 bin şehide 250 bin fidan dikeceğiz ve nasip olursa da 250 bin şehidimizin her birinin adını ayrı ayrı ağaçlara yazmayı düşünüyoruz’ şeklinde konuşmasını noktaladı.