CHP Beykoz İlçe Örgütü, Murat Gezici’nin katılımı ile ‘Referandumda ne anlatmalıyız’ gündemli örgüt toplantısı gerçekleştirdi.
CHP Beykoz İlçe Örgütü, Gezici Araştırma Şirketi Başkanı Murat Gezici’nin katılımı ile ‘Refarandumda ne anlatmalıyız’ gündemli örgüt toplantısını gerçekleştirdi. İlçe binasında yapılan toplantıya katılım oldukşa yoğun olurken Şubat ayı başında 24 ilde 85 ilçe, 135 köy ve mahallede 2 bin 860 kişi ile gerçekleştirilen anketin sonuçları değerlendirildi.
Mahir Taştan: 15 Temmuz’da demokrasi şimdi krallık
Toplantının açılış konuşmasını İlçe Başkanı Mahir Taştan yaptı. Yandaş medyada milli birlik için gün sayıldığını belirten Taştan asıl amaçlarının Cumhuriyeti yıkmak olduğunu söyledi. Mahir Taştan konuşmasında şunları söyledi; Hepimiz inadına sakin bir şekilde halka anlatarak gideceğiz. Onların inatlaşması ile değil çünkü onların neden Evet’ dediklerini izah edecekleri bişey yok ama bizim var. Biz adalet istiyoruz, eşit bir ülkede yaşamak istiyoruz. 15 Temmuz’da dediniz ki demokrasi, demokrasi, demokrasi Şimdi de diyorsunuz ki krallık, krallık, krallık..
Türkiye’nin acil sorunu başkanlık mı?
Geçtiğimiz günlerde Genel Başkanımız ile yaptığımız toplantıda bu dönem tek ses, tek yürek olarak vatandaşa nasıl gitmemiz gerektiği anlatıldı. Sokağa indiğinizde şu soruyu sorun arkadaşlar; AK Parti 15 yıldır iktidar, hangi kanunu getirdi de meclisten geçmedi, tüm bakanlar kendisine ait. Hangi kararları almak istedi de alamadı. Bunu halka sorun. Vatandaşa kriz vurgusunu yapın. Son iki yıldır fiili başkanlık sitemi ile yönetilmiyormuyuz zaten. Savaşın tam ortasındayız. Bu anaya değişikliği ile hangi sorun çözülecek. Vatandaşın temsil noktası, terörle mücadele, ekonomi var mı bu düzenlemede. Dış politika, eğitim var mı? Türkiye’nin acil sorunu başkanlık mı? Başkanlık gelince işsizlik sorunu çözülecek mi? diye sorun. Vatandaşın derdi başkanlık değil geçim. Bunların derdi rejimi değiştirmektir.
Vekillerin yeni sitemde hiçbir etkisi yok
Cumhurbaşkanı, parlamenter sitemin sigortasıdır. Tarafsızdır. Şimdiki yasa değişikliği ile bu ortadan kalkacaktır. Cumhurbaşkanı cumhurun başıdır. Cumhurbaşkanı partili olursa partisini mi temsil edecek milletimi temsil edecek. Cumhurbaşkanı’nı illerde valiler mi yoksa il başkanları mı temsil edecek. Oy vermediğiniz bir partinin genel başkanını cumhurbaşkanı olarak görmek istermisiniz. Milli irade mecliste temsil ediliyor. Anayasa değişikliği gerçekleştiği takdirde cumhurbaşkanı hiçbir gerekçe göstermeden milli iradeyi feshedebilecek. Öyle bir yetki veriliyor ki Cumhurbaşkanı bir suç işlese 400 imza gerekiyor. Öyle durumda meclisi feshedebilir. 550 milletvekili ne oldu da 600’e çıkıyor. Seçilecek vekillerin yeni sitemde hiçbir etkisi ve yetkisi olmayacak.
Ülkenin bölünmesinin önü açılıyor
Halkın sorunları ile bundan sonra başkan ve başkanın adamları yani bakanlar ilgilenecek. Onlara da halk nasıl ulaşacak. Herkes çözümü TBMM yerine sarayda arayacak. Bir bakan yolsuzluk yaptığında gensoru ile hesabı sorulabiliyorken bu yasa ile ortadan kalkmış oluyor. Bu anayasa değişimi ile tek adam rejimi tek güç haline dönüşmüş oluyor. Bu kadar yetki sadece diktatörlükle yönetilen ülkelerde var. Cumhurbaşkanı istediği bakanlığı kurup kapayabilecek. Devletin üst bürokratlarını atayabilecek. Bu anayasa değişikliği ile bu ülkenin bölünmesinin önü açılıyor. 40 yıldır PKK’nın yapamadığı yapılmak isteniyor. Şimdi hep birlikte Hayır diyerek demokrasiye sahip çıkma zamanı. Bu değişiklikle camiye kışlaya adliyeye siyaset giriyor. Bu ülkeyi germeyin. Yüreklice çıkıp diktatörlük istediğinizi çıkıp söyleyin. OHAL sürecinde anayasa değişikliği yapılamaz. Mevcut anayasa darbe anayasasıdır. Bunu savunmuyoruz sadece parlamenter sistemin onarılmasını istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti şuanda personel maaşını ödeyemeyecek durumda. Kurdukları Varlık fonu adı altında İMF den borç alınacak. Halkımıza bunu tek tek anlatmak zorundayız. 16 Nisan akşamında Türkiye’nin dağlarında çiçekler açacak.
Murat Gezici: Toplumun %55’i geçim sıkıntısı yaşıyor
İlçe Başkanı Mahir Taştan’ın açılış konuşmmasının ardından söz Gezici Araştırma Şirketi Başkanı Murat Gezici’ye verildi. İlk defa böyle kalabalık güler yüzlü bir ilçede ağırlanmaktan dolayı onur duyduğunu belirten Gezici Şubat ayının 4’ü ve 5’inde gerçekleştirilen anket hakkında bilgiler verdi; 24 ilde 85 ilçede 135 köy ve mahallede yapılmıştır. 2 bin 860 kişi ile yani hanelerde evlerde görüştük. Toplumun geçim sıkıntısı yaşayıp yaşamadığını sorduğumuz da halkın %55.9 Evet % 44.4 Hayır dediğini görüyoruz. Yani neredeyse her iki kişiden biri geçim sıkıntısı yaşadığını beyan ediyor. Bu oran daha önceki yıllara göre %36 artmıştır.
Yeni anayasa son sırada
Türkiye’nin en önemli sorunu nedir diye sorduğumuz da yeni anayasa gördüğünüz gibi en altta. En önemli sorunu terör ve güvenlik yüzde 67 yüzde 55 ekonomik sıkıntı. işsizlik, Suriyeliler, eğitim, yargı ve hukuk, yolsuzluk, ifade özgürlüğü, AB ile yeni anayasa olarak sıralanıyor.
CHP’nin oy potansiyeli %60
CHP’ye oy verebilirmisiniz diye sorduğumuzda halkın yüzde 40.6’sı Evet verebilirim, yüzde 37.6’sı Hayır, 21.8’i de Evet belki verebilirim diyor. CHP oy potansiyeline bakıldığında yüzde 60 olduğu görülüyor. Seçmenin zamanla gerçeği görmeye başladığında kendisine en yakın partiye oy verecektir.
Hayatınızda CHP’ye oy verdinizmi diye sorduğumuz da yüzde 45.1’i bir kere de olsa CHP’ye oy vermiş olduğu görülüyor. Seçmene istediği dilde yaklaşıldığı takdirde oy verebileceği anlaşılıyor.
Seçmen bilinçli davranmıyor
Araştırmaya katılan halkın anayasa değişikliğini doğru bulup bulmadığını sorduğumuz da Evet diyen yüzde 38.1, kısmen doğru diyen 13.3, Hayır doğru bulmuyorum diyen 38.4, hiç fikrim yok diyen ise yüzde 10. Seçmenin burada çok bilinçli davranmadığı görülüyor.
Yüzde 69.4’ü Evet çıkar diyor
Referandum da evet çıkması durumunda cumhurbaşkanı tarafsızlığını etkiler mi diye sorduğumuz da yüzde 49.8 Evet zedeler, yüzde 37.2 Hayır tarafsızlığı zedelemez, yüzden 13 ise kararsızım diyor. Sizce referandum da Hayır mı çıkar Evet mi? Sorusuna kararsızları dağıttıktan sonra toplumun 69.4’ü Evet çıkar diyor.