Denizin Altı Bu Müzede!

Beykoz’da kurulan “Denizcilik ve Su Ürünleri Müzesi” deniz canlılarının dünyasını keşfe çağırıyor.

Balık türleri, deniz canlıları, kabuklardan oluşan birbirinden ilginç 3 bin 800 parça ürünün sergilendiği, Türkiye’nin ilk deniz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz’da kurulan “Denizcilik ve Su Ürünleri Müzesi” deniz canlılarının dünyasını keşfe çağırıyor.

Balık türleri, deniz canlıları, kabuklardan oluşan birbirinden ilginç 3 bin 800 parça ürünün sergilendiği, Türkiye’nin ilk denizcilik müzesi olarak Beykoz’da kurulan “Denizcilik ve Su Ürünleri Müzesi” deniz canlılarının dünyasını keşfe çağırıyor.

1973 yılında, Japon ve Türk hükümetlerinin işbirliğiyle denizciliğin gelişmesi amacıyla “Balıkçılık ve Su Ürünleri Meslek Lisesi” adıyla  açılan Barbaros Hayrettin Paşa Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi bünyesinde kurulan müze, ilçeye gelen ziyaretçilerin uğrak noktaları arasında yer alıyor.  

Ağırlıklı olarak Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinde yetişen türler ile tatlı su balıklarının sergilendiği müzede nesli tükenmiş balıklardan, çevre kirliliği nedeniyle artık normal boyutlarında göremeyeceğimiz balıklara, denizyıldızları, mercanlar, deniz iğneleri ve kabuklara kadar pek çok ürün sergileniyor.    

2010 yılında yenilendi   

Beykoz Kaymakamı Aydın Ergün’ün girişimleri, okulun su ürünleri öğretmenleri Ahmet Kıral Özbey ve Oya Özbey’iın çabalarıyla 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında modern bir anlayışla yenilenen müze bakımsızlıktan kurtarılarak yeniden ilçeye kazandırıldı.   

Kapılarını 1983 yılında okul müdürü Yasin Gökçek döneminde açan müzenin kuruluş fikri, Japon hükümeti tarafından okula bağışlanan ders materyalleri, koleksiyonerlerin zaman içindeki bağışları ile öğrencilerin derslerde işleyip dondurdukları balıkların sergilenmesiyle ortaya çıkmış.

Japon Hükümeti’nin okulun kurulduğu ilk yıllarda bağışladığı, formalin maddesi içinde korunan balık ve canlı türleri ile testere balığının testeresi, kılıç balıklarının kılıçları, nesli tükenen yarım gagalı balık, camgöz kafası, sarı kuyruk balığı, beyin mercanı müzede görülmeye değer  parçalar arasında yer alıyor.

Müzede sergilenen parçaların çoğu günümüze, içleri özel bir yöntemle temizlenen balıkların kurutulup verniklenmesiyle gelmiş.   

1000 parça sergilenmeyi bekliyor

Barbaros Hayrettin Paşa Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi bahçesi içersindeki  müze, hafta içi 08: 30-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Yer sıkıntısı nedeniyle depolarda bekleyen 1000 parça ürün ise sergilenmek üzere deniz sevdalılarının uzatacağı eli bekliyor.  

Kaynak: Beykoz Belediyesi

Denizin Altı Bu Müzede!
Bizi Takip Edin