Geleneksel yemek yarışması yapıldı!

Beykoz Anadoluhisarı Turizm Kalkındırma Derneği'nin, her yıl gerçekleştirdiği geleneksel “Hanımlar Arası Yöresel Yemek Yarışması” yapıldı.

Anadoluhisarı Turizm Kalkındırma Derneği'nin, her yıl Turizm Haftası kapsamında, İstanbul İl Kültür ve Turi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Anadoluhisarı Turizm Kalkındırma Derneği’nin, her yıl gerçekleştirdiği geleneksel “Hanımlar Arası Yöresel Yemek Yarışması” yapıldı.

Anadoluhisarı Turizm Kalkındırma Derneği’nin, her yıl Turizm Haftası kapsamında, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün de desteğiyle düzenlediği geleneksel “ Hanımlar Arası Yöresel Yemek Yarışması”nın 19.’sunda Anadoluhisarlı 20 kadın, mutfak becerilerini yarıştırdı! Jüri üyeleri, 13 çeşit yemek, 7 çeşit börek ve 7 farklı tatlı olmak üzere toplam 27 lezzet arasından üç kategorinin ilk üç’ünü belirlediler.

Jürinin dışında, davetli misafirlerin de yarışan yemekleri tatma olanağı buldukları etkinlikte, Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Anadoluhisarlı kadınlardan, biraya gelerek, küçük birer restoran açma sözünü de aldı!

Kaymakam ve Belediye Başkanı da yemeklerden tattılar!

18 Nisan Perşembe günü, Anadoluhisarı Turizm Kalkındırma Derneği Başkanı Mustafa Babuz, Yönetim Kurulu üyeleri ve derneğin Onursal Başkanı av. Ferda Kazancıbaşı’nın ev sahipliğinde, Anadoluhisarı Sabancı Öğretmen Evi’nde gerçekleşen geleneksel yöresel yemek yarışmasına Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Belediye Başkan Yardımcısı Nevin Çalışkan, Ak Parti Beykoz İlçe Teşkilatı Başkanı Adem Sefer, T.C. Turizm ve Kültür Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ( TÜRSAB) Asya Bölge Başkanı Nezih Üçkardeşler, İlçe Gıda ve Tarım Müdürü İbrahim Özdemir,  Beykoz muhtarlarından Kavacık Mahalle Muhtarı Yusuf Kesici, Çubuklu Mahalle Muhtarı Hüsnü Kolcu, Akbaba Köyü Muhtarı Yüksel Kılıç, Göksu Mahalle Muhtarı Arzu Ulubent, Göztepe Mahalle Muhtarı Ahmet Duran, Anadoluhisarı Muhtarı Güzin Merve, Çankırılılar Dernek Başkanı Samet Çolak, yarışmacılar ve davetliler katıldı.

Yemek yarışmasının koordinatörlüğü, dernek üyesi Gülüşan Özdemir tarafından yapıldı.

Jüri üyeleri arasında tanınmış bir sima!

Amacı, yöresel Türk mutfağının tanıtımını yapmak ve Beykozlu kadınların mutfak becerilerini pazarlamalarını teşvik edecek ortamlar yaratmak suretiyle aile bütçelerine katkıda bulunmalarını sağlamak olan “ Hanımlar Arası Yöresel Yemek Yarışması”nın sunuculuğu, Beykoz Güncel Haber Gazetesi editörü Arzu Başlantı tarafından yapıldı.

Yarışmada, derecelendirmeleri yapan jüri üyeleri arasında televizyonların tanınan yüzü, yemek programcısı şef Rüzgar Sünbül de vardı.

Yarışmanın jüri heyeti şu isimlerden oluştu: Legend Grup Oteller Mutfak Koordinatörü,  TV programcısı şef Rüzgar Sünbül, Marmara Üniversitesi Turizm Otelcilik Bölümü’nden Sevgi Göktepe, Marmara Üniversitesi öğretim görevlisi Cüneyt Sadıç, M.Ü. Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim üyesi Ayşegül Demirbulak, Kanlıca Alboran Restaurant  işletmecisi Baykan Keflioğlu ve Çubuklu Taç Restaurant’ın sahibi Yüksel Baykara.

Üç kriter belirleyici oldu

Yarışmaya katılan yöresel “ yemekler,” jüri üyeleri tarafından “ yemeklerin hafif ve hazmı kolay olması bakımından insan sağlığı şartı; damak tadına hitap etmesi ve porsiyonların görünüm zenginliği” olmak üzere, üç kriter göz önünde bulundurularak değerlendirildi.

Dernek Başkanı Mustafa Babuz: Mutfağımızı neden dünyaya tanıtmayalım?

Anadoluhisarı Turizm Kalkındırma Derneği Başkanı Mustafa Babuz, yaptığı selamlama konuşmasında, 1977 yılında kurulmuş olan derneklerinin Anadoluhisarı’nın kültürel ve doğal zenginliklerinin yaşatılması yönünde yapmış olduğu çalışmalara atıfta bulundu. Babuz, 1994 yılında başlattıkları yemek yarışmalarının “ meyvesini vermeye başladığını” ifade ederek,    “ bu meyveler, bayanlarımız için güzel bir faaliyet ortaya çıkardı” dedi.

Dernek Başkanı Mustafa Babuz, “ bizler, bölgemizin tarihi ve turistik doğal güzelliklerine hanımlarımızın da lezzetlerini katarak, zannediyorum bölgemize büyük bir keyif vermiş durumdayız” açıklamasında bulundu.

Mutfağımızı neden dünyaya tanıtmayalım?

Konuşmasının devamında, sosyal ve kültürel çalışmalarında kendilerine her zaman destek veren Beykoz Belediyesi’ne ve Turizm İl Müdürlüğü’ne de teşekkürlerini sunan Babuz, “Türk mutfağının dünyaya hükmetmiş, çok güzel ürünler ortaya koyan bir mutfak olduğunu” kaydetti ve  “ bu mutfağımızı, el hanımlarımızın bu el becerileriyle neden dünyaya tanıtmayalım?” dedi.

Turizm sektörünün ekonomiye çok büyük katkı sağladığını söyleyen Babuz, söz konusu bu katkıda ev hanımlarının da yeri olması gerektiğine işaret ederek, bunun istihdam açısından da önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti.

Baruthane Çayırı ve sandal sefaları!

Beykoz Belediyesi tarafından Baruthane Çayırı’nda başlatılan düzenleme çalışmalarına paralel olarak, kendilerinin de Göksu’da tarihi sandal sefalarını başlatacaklarını ifade eden Dernek Başkanı Mustafa Babuz, ayrıca söz konusu çayırda kadınların el emeği ev yemeklerinin sergileneceği tezgâhların bulunacağı müjdesini de vererek, “ bu önemli bir harekettir çünkü hanımların olduğu yerde kesinlikle toplumsal olumsuzluklar olmaz. Derneğimiz her zaman bu konuda bayanlarımızın arkasında” açıklamasını yaptı.

Kaymakam Süleyman Erdoğan: Beykoz’da her şey var!

Yarışmada emeği geçen dernek üyelerini ve yarışmaya katılan kadınları kutlayarak sözlerine başlayan Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan ise, yurt dışına yaptığı bir seyahatten bir gece önce döndüğünü hatırlatarak,  “ oralardaki yemeklerden sonra buradaki yemekleri görünce, bizim hanımlarımız gerçekten yemek yapıyor; yemek kültürümüz güzel” yorumunu yaptı.

Değerlerimizi pazarlayamıyoruz!

Yaptıkları yurt dışı gezinin, kendileri üzerinde bıraktığı izlenimi, “ biz değerlerimizi pazarlayamadığımızı gördük” sözleriyle açılayan Beykoz Kaymakamı, “ Batılı, en küçük şeyini bile değerinin üzerinde satıyor; ondan milyonlarca dolar gelir elde ediyor ama biz bunu yapamıyoruz” dedi.

Beykoz’da her şey var, geriye ne kalıyor…

“ Kaymakam Süleyman Erdoğan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “ Beykoz’da sanayi olmayacağına göre ne olacak? Önemli noktalarda turizm (olacak). Ama turiste sunacak bir şey yoksa, milyonlarca turist boşuna gelip gider, (sadece) kalabalık yapmış olur.  Bizim onlara sunacak ürünler icat etmemiz lâzım. Bu ne olacak? Yemeklerimiz olabilir; bir kahvaltı organizasyonu olabilir. İnsanlar hem içeriden, hem dışarıdan Beykoz’a kahvaltı yapmak için gelebilirler. Doğamız süper. Denizin kenarındayız, dünyanın incisi konumundayız. İlçemizin çoğu alanı orman, oksijen deposu! Dolayısıyla her şeyi var. Ne kalıyor geriye? Bizim onlara sunacak şeylere ihtiyacımız var.”

Hanımlara nakdi takviye yaparız!

“ Beykoz, tekrar ayağa kalkacak ise, yarına iyi hazırlanacak ise, turizm, turizm, turizm… Hep beraber buraya çalışacağız. Hanımlara burada büyük görevler düşüyor. Madem böyle güzel yemekleri yapıyorsunuz, üç beş hanım bir araya gelsin, güzel bir tesis açalım; desteğimizi veririz, nakdi takviye yapabiliriz. Ama sürdürülebilir yerler açalım. Hanımlarımızın üretime katılmalarını arzu ediyoruz.”

Beykoz’da yapılacak çok şey var

“ Beykoz’da yapılacak çok şey var. Önce, hep beraber çevremize sahip çıkacağız. Bu güzel çevreyi, doğayı korumak için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Turizm akışı istediğimize göre, sokaklarımızın, caddelerimizin pırıl pırıl olması lazım. Çöp yığınlarını oluşturmamak lâzım. 312 kilometrekarelik bir alanın temizlenmesi çok zor ama kirletilmemesi çok kolay. Çöplerimizi ayrıştırarak atabiliriz ya da evlerimizden fazla çöp çıkarmamaya uğraşırız.”

Ekmek, böyle giderse hepimizi çarpacak!

Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, konuşmasında ayrıca, kadınlara ekmek israfının önlenmesi tavsiyesinde de bulunarak, kendilerini bu konuda 25 Nisan Perşembe günü saat 13.30’da Beykoz Belediye Meydanı’nda yapılacak olan etkinliğe destek vermeye davet etti.

“ Ekmek, böyle giderse hepimizi çarpacak, çünkü nimet dediğimiz bu güzel değeri biz çöpe atıyoruz” açıklamasında bulunan Erdoğan, “ buna bir dur dememiz gerekiyor. Bunda da başrolü yine hanımlar oynayacak. İsraf, iki yakamız bir araya getirmeyen nedenlerden birisidir” dedi.

Bozuk gıda, bozuk ruh dünyası…

İnsanların, yedikleri ve içtikleri şeylerin hijyenine ve içeriğine de dikkat etmeleri gerektiğini de ifade eden Kaymakam Süleyman Erdoğan, aksi bir durumun insanların ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “ gıdalar bozulunca, ister istemez insanın hem yapısı bozuluyor, hem de ruh dünyası alt üst oluyor” açıklamasında bulundu.

Birincilere altın vaadi!

Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, sözlerinin sonunda ise, kategorilerinde birinci olan yarışmacılara birer altın vaad etti.

Dereceye girenlere ayrıca…

Yarışmanın sonunda ise, tüm katılımcı yarışmacılara Beykoz Belediyesi ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından sağlanan çeşitli hediyeler ve teşekkür belgeleri takdim edilirken, birinci gelen üç yarışmacının her birine ayrıca, İstanbul’daki lüks otellerin restoranlarında kullanabilecekleri ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından temin edilen iki kişilik birer yemek davetiyesi de hediye edildi.

İşte dereceye girenler…

Jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda yarışmada derece alan yemek, börek ve tatlılar şunlar oldu:

Yemek Dalında

Birinci:                       Fatoş (Fatma) GÜR- Karalahana Dolması

İkinci:                         Gülümser YAVUZ- Lokman Hekim Aşı

Üçüncü:                     Nermin YILDIZ- Bulgur Aşı

Börek Dalında

Birinci:                       Gül BAĞDATLI- Cevizli Kabaklı Börek    

İkinci:                         Emine KAHRAMAN- Su Böreği

Üçüncü:                     İlknur KIR- Cevizli Kol Böreği

Tatlı Dalında

Birinci:                       Aysel SALMAN- İncir Tatlısı          

İkinci:                        Nazmiye BAĞDATLI- Kalbur Tatlısı         

Üçüncü:                     Meryem UZUN- Laz Böreği

Yarışma; yarışmacılar, jüri üyeleri ve dernek yöneticilerinin hep birlikte çektirdikleri hatıra fotoğrafıyla son buldu.

Haber: Arzu Başlantı

 

Geleneksel yemek yarışması yapıldı!
Bizi Takip Edin