Bizans İmparatorluğu tarafından 1348 yılında boğazdaki gemileri kontrol etmek için kurulan ve 800 yıllık tarihe sahip olan Yoros Kalesi, kaderine terk edildi.
Eşsiz Boğaz manzarası ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken kale, bakımsızlıktan harabeye döndü.
İBB RESTORE EDECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından zaman zaman restore edileceği yönünde açıklamalar yapılan Yoros Kalesi’nin son hali içler acıtıyor.
ÇÖP, ÇUKUR VE ÇAMUR
Bakımsızlıktan harabeye dönen kalenin iç kısımlarında çöplerden, çukurdan ve çamurdan geçilmiyor. Tarihe gölge düşüren bakımsızlıktan dolayı kaleye ait surlar zamanla dökülüyor.
“GERÇEKTEN ÇOK BAKIMSIZ”
Kaleyi gezmeye gelen Özge Akdemir isimli bir vatandaş, “Etrafı çok güzel ama biraz bakımsız gözüküyor. Aşağıda kafeler var ama onların dumanları yukarı doğru geliyor. O yüzden birazcık daha bakım sağlanabilir kale içerisinde. Yani restore edilirse gerçekten çok güzel turistik bir bölge olur. Gerçekten çok bakımsız. Otlar da kendi haline bırakılmış. Yıkılan duvarlar var. Restorasyonun yapılmasını bekliyoruz biz de.” dedi.
TARİHİ KALENİN GELECEĞİ TEHLİKEDE
800 yıllık geçmişi ile Boğaz’ın en stratejik noktalarından biri olan Yoros Kalesi’nin bu hali, tarih severler ve turizm açısından büyük bir kayıp. Uzmanlar, kalede acil restorasyon çalışmalarının yapılmasının önemine dikkat çekiyorlar ve yetkilileri harekete geçmeye çağırıyorlar. Restorasyon yapılmadığı takdirde, bu tarihi mirasın geleceği ciddi şekilde tehlikede olacak.
Yorumlar kapalı.