Geleneksel sanatlarımızın en önemlilerinin canlı olarak sergileneceği, İslam Sanatları Bahçesi Beykoz’da kuruluyor.
Beykoz’da Kanlıca sırtlarında Mihrabat Korusu yakınında bulunan Ataullah Efendi Tekkesi içinde yapılan İslam Sanatları Bahçesi”nde çalışmalar sürüyor.
Hüsn-i hat, tezhip, ebru, çini ve musiki gibi klasik sanatlardan tutun, Osmanlı mutfak kültürüne kadar; Endülüs ve Osmanlı bahçe örneklerinden tutun, edebiyatın ve masalların sembolü olan çiçek ve hayvanlara kadar bir çok şeyi içerisinde barındıracak olan İslam Sanatları Bahçesi”ne gereken destek verilirse önümüzdeki bahar açılması planlanıyor.
Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk, İslam medeniyetinin sanat bahçesi başlıklı yazısında Beykoz Kanlıca sırtlarında Mihrabat Korusu yakınında bulunan Ataullah Efendi Tekkesi ve içerisinde yapılan bahçeyi kaleme aldı.
Kemal Öztürk’ün İslam medeniyetinin sanat bahçesi başlıklı yazısı şöyle;
Hep siyaset, medya, gündem yazarak iyice bunaldık. Size güzel bir projeden bahsedeyim de biraz mutlu olalım.
Hüseyin Kutlu Hoca, belki de sahip olduğumuz medeniyetimizin en güzel yanlarını göstermek için uzun süredir iki proje üzerinde çalışıyor. Ben de gönüllü olarak bu projelerde yer alıyorum. Projelerden biri, geleneksel sanatlarımızın en önemlilerinin canlı olarak sergileneceği, İslam Sanatları Bahçesidir. Burada Hüsn-i hat, tezhip, ebru, çini ve musiki gibi klasik sanatlardan tutun, Osmanlı mutfak kültürüne kadar; Endülüs ve Osmanlı bahçe örneklerinden tutun, edebiyatın ve masalların sembolü olan çiçek ve hayvanlara kadar bir çok şey olacak.
Proje, dünyaya İslam medeniyetinin aslında ne olduğunu anlatmayı amaçlıyor. O nedenle yabancı dillerde tanıtımın da olacağı, açık ve canlı, uluslararası bir sanat müzesi gibi tasarlandı bahçe. Burada kurulacak büyük Osmanlı çadırlarında gelenekli sanatlar canlı olarak icra edilirken, bunu ziyaretçiler görebilecek.
Vakıflar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekliyor
Bahçe, Beykoz’da Kanlıca sırtlarında Mihrabat Korusu yakınında bulunan, unutulmuş ve yıkılmış Ataullah Efendi Tekkesi canlandırılarak yapılıyor. Bunun için projeyi ilk vakıflardan sorumlu eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç gördü ve çok etkilendiği çalışmaya gerekli desteği verdi.
İkinci olarak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş geçen sene projeyi inceledi. Bir mimar ve başkan olarak İstanbul’a böyle bir eserin kazandırılmasının çok önemli olduğunu söyleyerek, her türlü destek sözü verdi. Proje, bürokrasiden dolayı biraz durma noktasına geldiyse de, Başkan Topbaş’ın bu konuda kararlı olduğunu biliyorum.
İslamofobi’ye karşı medeniyet mesajı
Proje, Türkiye’ye gelecek yabancı devlet başkanlarını gezdirecek kadar ciddi ve güçlü bir eser ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Bir medeniyeti güçlü yapan sanattır, ilimdir, kültürdür. İslam medeniyetini IŞİD’le, EL Kaide ile özdeşleştirmek isteyenlere, İslamofobi’yi körükleyenlere en iyi cevabın bu olacağını düşünüyor Hüseyin Kutlu Hoca. Eminim medeniyet söyleminin en önemli savunucusu, Başbakan Ahmet Davutoğlu da bu projeyi görse, çok heyecanlanacaktır. Bahçe, gereken destek verilirse önümüzdeki bahar açılması planlanıyor.