Birçok tartışmaları ile birlikte bir referandumu daha geride bıraktık. Bundan sonra ülkemiz siyasi hayatı daha farklı olacak. Bu fark zamanla halkın tutum, davranış ve yaşam biçimlerine etki etme başlayacaktır.
Daha mı iyi olacak, yoksa kötü mü olacak bu kişiden kişiye beklentilere göre değişecektir. Bunun tanımlamasını yapmak anlamsız ve yersiz olur kanaatindeyim.
Ülke genelindeki sonuç bize farklı seçmen tiplerini de gösterdi.
Örneğin Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinin önemli bir kısmı İdeolojik bir yaklaşım sergileyerek tercihlerini Hayır yönünde kullandılar.
En yüksek Evet oyu yüzdelerinin çıktığı Karadeniz Bölgesi ise referandumu partilerin yarışı gibi algıladıkları ortaya çıktı. Bu bölgemizdeki sonuçlar Ak Parti ve MHP’nin önceki seçimlerinde aldığı oyları yansıttı. Orta Anadolu Bölgemizde de durum farklı olmadı.
Ülke ekonomisinin lokomotifi durumunda ki Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgelerinde ise ayrı bir profil ortaya çıktı. Bu bölgelerdeki değerlendirme, ekonomi, eğitim, entelektüel düzey, dışa açılma gibi birçok parametre ekseninde yapılabilir.
***
Referandum sonuçlarına Yüksek Seçim Kurulu damgasını vurdu. Anayasa çok az bir farkla halk tarafından onaylandı. Bu seçime katılanların hafızalarında en çok bu iki kavram kalacak. Vatandaşın bundan sonra seçimlerde bir görevinin daha olduğunu gördük. Oyunu kullanacaksın ve oyuna sahip çıkacaksın.
***
AK Parti kurulduğundan bu yana ilk kez İstanbul’da kaybetti. Cumhurbaşkanımızın İstanbul’a verdiği önemin hangi boyutta olduğunu tüm Türkiye bilir. İstanbul’da ki sonucun iyi çıkmayacağını tespit etmişlerdi ki referandum öncesi en yoğun kampanya çalışmaları İstanbul’da yürütüldü. İstanbul ve İlçeleri ile ilgili analizlerimi ayrıca paylaşıyor olacağım.
Bu süreçte AK Parti teşkilatları ne yaptı. Uzatmadan yazayım. Recep Tayyip Erdoğan’ın cebinden yemeye devam ettiler. Tabiki çok başarılı çalışma yürüten teşkilatlar olmadı değil. Neyse ki Sayın Cumhurbaşkanı tekrar AK Parti’nin başına geliyor. Cepten yiyenler rahatlamışlardır. Ancak, bu ülke insanının iyi tanıdığı Recep Tayyip Erdoğan bu konuda ne yapar, ileriki zamanlarda göreceğiz.
Yüksek oranda evet beklentisi ile MHP, nasıl olsa aradan sıyrılırım hesapları yaptı, fakat tutmadı. Sayın Bahçeli kendi tabanı ile kavgalı lider ifadelerinden öteye gidemediğini çıkan sonuçlardan net olarak gördük.
MHP’nin ülkemiz siyasetinde bir kilit, sigorta konumunda olduğunu biliriz ve kabul ederiz. Fakat değişen ve gelişen ülkemizde tokat gibi, balyoz gibi, elimin tersiyle gibi ifadeler parti söylemlerinde bulunması yerine yapıcı politikalar sunması daha fayda sağlayacaktır.
***
Anayasa oylaması AK Parti, MHP ve diğer partilerin yürüttüğü ortak çalışmayla Halk tarafından kabul edilirken, Hayır çıkan oyları kendi hanesine yazmak isteyen CHP, önceki seçimlerde olduğu gibi yine yanılgı içerine düşüyor. Yâda seçmen üzerinde olumlu algı oluşturmak için böyle politika üretiyor. Oysaki Sayın Kılıçdaroğlu ve CHP’nin yöneticileri de biliyor ki referandumda alınan Hayır oyu CHP’nin değil. Fakat CHP, referandum propagandalarındaki gibi olumlu politika sürdürmeye devam ederse, genel bazda oyunu artıramayacağını kimse söyleyemez.
Ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olsun
Son sözü millet söyledi,
Saygıyla kalınız