Küçüksu Mesire Alanı'nın son durumu nedir?

Beykoz kamuoyunun merakla beklediği Küçüksu Mesire Alanı'nın akıbetinin ne olacağı  hususunda Belediye Başkan Yardımcısı Metin Torun ile görüştük

Beykoz kamuoyunun merakla beklediği Küçüksu Mesire Alanı'nın akıbetinin ne olacağı hususunu Belediye

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz kamuoyunun merakla beklediği Küçüksu Mesire Alanı’nın akıbetinin ne olacağı  hususunda Belediye Başkan Yardımcısı Metin Torun ile görüştük

Beykoz kamuoyunun merakla beklediği Küçüksu Mesire Alanı’nın akıbetinin ne olacağı hususunu Belediye Başkan Yardımcısı Metin Torun’a sorduk. 12 Şubat 2013 Salı günü Anadoluhisarı İdman Yurdu Spor Kulübü ile Anadoluhisarı Turizm ve Kalkındırma Derneği’nin, av. Ferda Kazancıbaşı eşliğinde düzenledikleri ve Küçüksu Mesire Alanı’nın durumunu da kapsayan basın açıklamasında tarihi çayırın yeşilliklerinin bir kısmının Marmara Üniversitesi tarafından otopark olarak kullanılmak amacıyla yok edildiği ve söz konusu alanın moloz ve mıcır ile kaplandığı ifade edilmişti.

Beykoz Güncel Haber olarak,  her iki Boğaz köprüsünün inşaatı sırasında şantiye alanı olarak kullanılan, bundan oldukça zarar gördüğü ifade edilen ve onlarca yıldır kendisiyle ilgili olarak herhangi bir projenin hayata geçirilememiş olduğu bu tarihi Mesire yeri ile ilgili olarak Belediye cephesinden bilgi almak istedik.

Peyzaj mimarı Reyhan Gürbüz de yanımızdaydı

Bu amaçla, Belediye Başkan Yardımcısı Metin Torun’a söz konusu alan ile ilgili hazırlandığı belirtilen ancak akıbetinin ne olduğu kamuoyunda merak konusu olan proje hakkında sorular yönelttik.

Başkan Yardımcısı Metin Torun, sorularımızı ilgili projeyi gösterir planlar ve haritalar eşliğinde ve Beykoz Belediyesi’nin ilgili projeden sorumlu peyzaj mimarı Reyhan Gürbüz’le birlikte yanıtladı.

Metin Torun, “ tarihi Küçüksu Mesire Alanı neden bir türlü halka kazandırılamıyor, buradaki zorluklar nedir? Hazırlandığı belirtilen projede nasıl bir mesire alanı öngörülüyor? Proje şu anda hangi aşamada? Marmara Üniversitesi ile bu konuda herhangi bir sorun yaşanıyor mu?” şeklindeki sorularımızı yanıtladı.

Öğrendiklerimizi siz değerli Beykoz Güncel Haber okuyucularıyla paylaşmak istiyoruz:

ÖZEL RÖPORTAJ

Metin Bey, Küçüksu Mesire Alanı ile ilgili proje kapsamında neler öngörülüyor? Yani, çizimi yapan Büyükşehir Belediyesi tarafından söz konusu bu projede örneğin, Küçüksu Camii, Fenerlikli Ahşap Köşk gibi tarihi öğelere de yer veriliyor mu?

Proje, Büyükşehir tarafından hazırlandı

“ Küçüksu Mesiresi Koruma ve Çevre Düzenleme Uygulama Projesi” ismi altındaki söz konusu proje, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlandı. Tarihi Küçüksu Camii’nin ruhsatı bile çıktı! Hemen yanında da eski karakol binası dediğimiz yer var. Burası tarihi bir karakol muhtemelen. Bu karakol binası sonradan ‘ Fenerlikli Köşk’ olarak tabir edilen yer. Burası eskiden talim yaptırılan bir kışla. Bu yerin ruhsatı da çıkmak üzere; Büyükşehir burasının çizimlerini de bitiriyor.

Biz bu projeyi tamamen Beykoz Belediyesi olarak yapacaktık

Biz söz konusu projeyi 2010 yılında deklare etmiştik. Sayın Belediye Başkanı buraya çayır konseptine uygun bir proje çizdirtti; yani, ‘ çayır’ vasfını koruyordu. Örneğin ‘Cennet Yolu’ denilen bir yolumuz vardı, onu koruyordu.  Etrafı yürüyüş yolu ve çayır konseptinde bir projeydi. Ancak biz bu çalışma içerisindeyken 2010 yılında Ulaştırma Bakanlığı, Boğaz Köprüsü’nün ayaklarının burada üretilebileceğini belirtince; bekledik. Biz bu arada Marmara Üniversitesi Rektörlüğü ile bir protokol düzenlemiştik. O zamanki Rektör Hanım bu konuda olur vermişti. Verilen bu olura göre de biz bu Çayır’da Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan ve sicilden terk edilen alanları da Beykoz Belediyesi olarak devralmıştık. Biz bu projeyi tamamen Beykoz Belediyesi olarak yapacaktık. Ancak Ulaştırma Bakanlığı’nın yukarıda bahsettiğim çekinceleri dolayısıyla proje kaldı.

Yeni Rektör protokolü iptal etti

Daha sonra da Üniversite’de rektörlük seçimleri yapıldı. Yeni rektör göreve geldi ve yeni rektörümüz de bu protokolü iptal etti; kendisi bu yer ile ilgili olarak farklı bir tasarrufa gidileceğini söyledi. Protokol zamanında iptal edilmiş olmasaydı, bugün buralar bitmiş olacaktı.

Arazi üzerinde Marmara Üniversitesi dışında hak sahibi olarak başkaları da var mı?

Parçalı mülkiyet üzerinde proje üretmek çok zor

Tarihi Beykoz Çayırı içerisinde şu anda sağlı sollu önemli iki parça olmak üzere Marmara Üniversitesi; aradaki parselde ise Büyükşehir Belediyesi‘ne ait yerler var. Ayrıca yine çok önemi bir bölgede Vakıflar Genel Müdürlüğü‘ne ait bir alan var. Bir de Beykoz Belediyesi, yani biz varız. Dolayısıyla böyle bir parçalı mülkiyet üzerinde proje üretmek çok zor.

Peki, şu an hangi aşamadayız?

Marmara Üniversitesi de bu konuya olumlu bakıyor

En son Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle, Marmara Üniversitesi de artık bu konuya olumlu bakıyor. Bu, sayın Belediye Başkanımızın da zaten bu bölgede olmasını istediği bir proje.

Projede geleneksel ile modern yan yana

Bu çerçevede İstanbul Büyükşehir Belediyesi Projeler Dairesi bu alana bir proje uyguladı. Proje bize geldiğinde ve projeye baktığımızda tarihi çayıra çok güzel şeyler eklendiğini gördük. Bu proje şu an yapım aşamasında.  Bunun bir onay aşaması var. Önemli olan bu projenin bu şekliyle, tarihi bir mesire alanına uygulanması anlamında bugün modern ihtiyaçları da göz önüne alarak eskiyle yeniyi birleştirilmiş bir halde onaylanıp onaylanmayacağı. Daha fonksiyonel bir şey çıkarılmış ortaya. Genel kabulde – Beykoz Çayırı’nda olduğu gibi- ‘ hiçbir şey yapılamaz, tamamen çayır olarak korunur’ anlayışından daha farklı bir anlayış getirilmiş burada.

Toplam 180 araçlık otopark alanları olacak

Projenin içine birtakım fonksiyonlar konmuş, yaşam alanları oluşturulmuş. Projede otopark konusu da düşünülmüş ki,  bu da normaldir. Toplam 180 araçlık bir otopark alanı düşünülmüş.

Proje, önce Çevre Komisyonu’na gidecek

Proje şu anda Çevre Komisyonu’na gidecek. Buradan olumlu geçtiği takdirde, projenin bu şekilde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımını bekliyoruz. Biz de artık buna bir an evvel başlansın istiyoruz.

Tarihi Küçüksu Camii inşaatına bugün yarın başlanır!

Tarihi Küçüksu Camii’nin inşaatına ise bugün yarın başlanır. Dediğim gibi, burasının ruhsatı Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden alındı. Bu, Belediye Başkanımızın özel gayretiyle oldu.

Söz konusu alanın büyüklüğü nedir Metin Bey?

90 dönümlük bir arazi

Kasımoğlu Fidanlığı’na ait olan bir kısım arazi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yeri hariç tutulur ise, yaklaşık 90 dönümlük bir yer.

Projenin içinde neler ön görülmüş durumda acaba?

Sadece dümdüz bir çayır olmayacak

Bu çizim içinde çok önemli olan bir park alanı var. Bu, çok önemli bir şey bence. Sadece dümdüz bir çayır değil de, içinde birtakım fonksiyonların olması anlamında çok da güzel bir proje çizilmiş aslında. Örneğin, (plan çizimini göstererek) şurada  “ Dünya Bahçelerinden Örnekler” sergilenmiş; dünya bahçelerinden örnekler sunulacak.

Şurası “ bitki festivali” dediğimiz, renkli bir yer olacak. Yürüdüğünüz zaman inanın içinizin açılacağı bir renk patlaması! Sonra, tarihi bahçe denilen bir alan var. Çeşitli tarihi bahçe gösteri alanları olacak burada. Bitki gösteri alanları… Sonra çocuk oyun alanları, piknik alanları oluşturulmuş. Piknik alanlarının bir özelliği de yere oturarak piknik yapıyorsunuz; masalarımız var buna uygun olarak. Kafeteryalar düşünülmüş küçük. Yine, geleneksel ürünlerin satışının yapılabildiği, tamamen vatandaşa özgü sergi satış yerleri olacak. Girişe, tarihi meydan havası verilmiş. Bir bölümde ise çayır vasfını korumuşuz.

Bisiklet yolu da olacak

Yürüyüş & koşu yolu ile bisiklet yolu da mevcut. Bunların uzunluğu ise 1 kilometre (bin metre). Böylelikle insanlar bu alanın içine girdiğinde bitki cümbüşü, bahçe örnekleri, cami, oyun parkı yani ihtiyaçları olan her şey buraya konmuş bir halde bulacaklar. Projeye adeta bir cennet bahçesinde dolaşıyormuşsunuz gibi bir hava verilmeye çalışılmış. Bir seyir kulesi dahi düşünülmüş burada; çok da yüksek değil, yaklaşık 10- 12 metre yüksekliğinde.

Beykoz Belediyesi’nin bu projede yeri nedir?

Bu projenin bize gelişi, ‘ ne diyorsunuz böyle bir tasarıma?’ noktasında. Biz de bu tasarımı arkadaşlarımız ile tartışıyoruz. Belediye Başkanımız ile de konuştuk.

Bu alanlar yani Büyükşehir’e ait olan alanlar, hala bizim üzerimizde. Yapılsın diye bize verilmiş durumda. Normalde yine Büyükşehir’e yaptıracağız biz burayı ama burada motor güç Beykoz Belediyesi. Bu proje bittiğinde de herhalde bunun kontrol mekanizması Beykoz Belediyesi’nde olacak.

Peki, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan yerler ne olacak?

Vakıf’a ait yerleri ısrarla istiyoruz

Bu yer ile ilgili olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yazışma yaptık; burayı ısrarla istiyoruz.

Proje, Eylül- Ekim 2013’te biter!

“ Olur” ne zaman gelir ise projeyi hemen o zaman başlatacağız. Proje bu yaz başlar inşallah! Belediye olarak çok sıkı bir takip yapıyoruz; sürekli konunun üzerindeyiz. Eğer, Nisan veya Mayıs ayında başlar ise proje, bunu sezon sonunda Eylül- Ekim’de bitirirler, çok fazla sürmez. Beş- altı ayda biter.

Çok ihmal edildi

Küçüksu Mesire alanı gerçekten çok ihmal edildi bugüne kadar. Beykoz halkına yazık. Bu alan artık halka kazandırılacak. Bu konuda hiç kimsenin şüphesi olmasın!

İçinde özel işletme bulundurulmayacak

İnsanlar şunu takdir etsinler ki, burada hiçbir şekilde özel bir işletme bulundurmayı düşünmüyoruz; asla. Amaç, buradaki yoğunluğun ihtiyacını karşılamak. Bütün bunlar düşünülmüş bu projede; tuvalet de dahil olmak üzere. Bence burası bittiği takdirde çok güzel hizmet verecek ve çok da güzel olacak diye düşünüyorum.

Projenin önüne Üniversite ya da herhangi bir başka engel çıkabilir mi?

Projenin konseptine bir itiraz gelebilir; ‘burası tarihi bir çayır, niye böyle bir şey yaptınız?’ anlamında Çevre Komisyonu’nda bir tartışma çıkar mı; bunu biz de merak ile bekliyoruz! Yani, bu bir taslak proje henüz; yani, kesin değil.

Vakıflar yerini vermez ise de engellenmeyecek

Vakıflar Genel Müdürlüğü yerini vermese bile, bizi etkilemeyecek bu.

(Vakıflar, kendi Genel Müdürlüğü ile yazışma yaparak, alacağı cevaba göre taraflara bilgi verecekmiş. Bu bilgiyi de peyzaj mimarı Reyhan Gürbüz aktarıyor bize. Bu cevap gelir gelmez de, proje Büyükşehir Belediyesi Projeler Daire Başkanlığı Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğü tarafından hemen Çevre Komisyonu’na yollanacakmış onay için.)

Burası ön görünüm olduğu için Boğaziçi Müdürlüğü marifetiyle Çevre Komisyonu’nun oluru gelir gelmez ise, Beykoz Belediyesi bunu süratle ihaleye çıkaracak.

Proje İstanbul için çok anlamlı

Proje hayırlısıyla bir başlar ise, çok büyük bir güzellik olacak Beykoz için. Çok da önemli. Başka bir yerde yok böyle bir şey. İstanbul için de çok anlamlı bu.  Heyecanla bekliyoruz biz de!

Yolun sonuna geldik!

Bir şehir parkına ihtiyacımız var. Burası bir şehir parkı statüsüne getirilmiş; çok da fazla şeyler katılmamış içerisine ama buna çok ciddi bir ihtiyaç var.  Zamanında burası şehir parkı yapılsaydı, kimse buraya bir şey koyamazdı ama kuru bir çayıra herkes her şeyi koyar.

Ben bu projede yolun sonuna geldik diye düşünüyorum, hayırlısıyla!

Torun’dan bir müjde de Kavacık Orhan Veli parkı için!

Bu arada Beykozlulara bir müjde daha verelim: Kavacık Orhan Veli Parkı’mızda da bugün yarın kazma vurulacak! Buranın yapımı beş- altı ay sürer; inşallah Eylül’de de parkın açılışını yaparız. Bu park Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor ancak Beykoz Belediyesi tarafından işletilecek. Projesi de Beykoz Belediyesi tarafından çizilmişti.

Metin Bey ve Reyhan Hanım, çok teşekkür ederiz!

Belediye Başkan Yardımcısı sayın Metin Torun’a verdiği bilgiler dolayısıyla teşekkür ediyoruz.

Röportaj: Arzu Başlantı

Küçüksu Mesire Alanı'nın son durumu nedir?
Bizi Takip Edin