Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem, beklenen büyük İstanbul depremini akıllara getirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından, İstanbul depreminde Beykoz’un mahallelerindeki bina hasarları, olası can kaybı ve yaralanmalar, altyapı hasarları ve geçici barınma ihtiyacı gibi bileşenler analiz edilerek rapor haline getirildi.
İBB ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi-2019” verilerine göre, Beykoz’a özgün sorunlar teşhis edildi.
İstanbul genelinde etkili olabilecek yıkıcı bir depremin, Beykoz’da neden olabileceği hasarlar ve kayıpların boyutları ortaya konuldu.
34 BİN BİNA 1999 DEPREMİNİ GÖRDÜ
Beykoz’da yapılan araştırmalara göre, 34 bin 333 bina 2000 yılı öncesi, 16 bin 868 bina 2000 yılı sonrası yapıldı.
Son yaşanan depremler sonrası gözlerin bir kez daha çevrildiği, uzmanların 7 ve üzeri şiddette deprem beklediği ilçelerden biri olan Beykoz’da özellikle 1980 ve öncesinde yapılan, 1999 depremini görmüş binaların çokluğu dikkat çekti.
2019 verilerine göre Beykoz’da binaların yüzde 95.1’inin 1-4 kat arası olduğu da dikkatleri çekiyor. Binaların yüzde 4.7’si 5-8 kat katlı binalar, yüzde 0.2’si ise 9-19 arası katlı binaları oluşturuyor.
BEYKOZ’DA KAÇ BİNA HASAR GÖRECEK?
İstanbul’da 7.5 senaryo depremi için Beykoz’da 45 mahallede bina hasar, can kaybı ve yaralanma tahminleri yapıldı.
Çok ağır hasarlı 113 bina, ağır hasarlı 443, orta hasarlı 2 bin 756, hafif hasarlı olarak 7 bin 385 bina tespit edildi.
ÇOK AĞIR HASARLI BİNA EN ÇOK YENİMAHALLE’DE
Yenimahalle’de 13 bina, Çamlıbahçe’de 10 bina, Çubuklu ve Gümüşsuyu’nda 9 bina hasar tahminlerine göre ilk sıralarda yer alıyor.
10 MAHALLEDE ÇOK AĞIR HASARLI BİNA SAYISI 0
Akbaba, Anadolu Hisarı, Dereseki Göllü, Kaynarca, Kılıçlı, Merkez, Riva, Soğuksu ve Zerzevatçı Mahallesi’nde çok ağır hasar alabilecek bina tahmini bulunmuyor.
BİNALARIN YÜZDE 79’U ZARAR GÖRMEYECEK
Buna göre, 7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminde, Beykoz’daki binaların ortalama %79’unun hasar görmeyeceği tahmin ediliyor. Binaların ortalama %14’ünün hafif, %5’ünün orta, %0,86’sının ağır ve %0.22’sinin de çok ağır hasar görmesi bekleniyor.
BİNALARIN YÜZDE 7’Sİ HASAR ZARAR GÖRECEK
Senaryo depreminde, Beykoz’daki binaların ortalama %7’sinin (yaklaşık 3.312 bina) orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin ediliyor.
BEYKOZ’DA ORTALAMA 25 CAN KAYBI
7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminin, en kötü senaryo olan gece meydana gelmesi halinde, Beykoz’da ortalama 25 civarında can kaybı meydana gelebileceği, yaklaşık 16 kişinin ağır yaralanabileceği ve 112 kişinin de hastane şartlarında tedavi görmesi gerekebileceği öngörülüyor.
17 BİN KİŞİNİN ACİL BARINMA İHTİYACI OLACAK
Deprem sonrasında 5.937 hanelik acil barınma ihtiyacının ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Hane başına 3 kişilik nüfus kabulüyle, yaklaşık 17.811 kişinin acil barınma ihtiyacı olacağı bekleniyor.
CELAL ŞENGÖR: “BEYKOZ SAĞLAMDIR”
Prof. Dr. Celal Şengör de geçtiğimiz günlerde konuk olduğu bir televizyon programında Beykoz’un deprem riskini değerlendirdi.
İstanbul’da Anadolu Yakası’nın depreme daha dayanıklı olduğunu belirten Şengör, “Anadolu tarafının 2. tarafının güneyi, 1. köprünün kuzeyi. Beykoz, Anadoluhisarı sağlamdır, Ataşehir sağlamdır, Kartal-Pendik’in kuzeyi sağlamdır. Küçükçekmece ve Beylikdüzü sakat, Avcılar’da da denize eğim var. Orada sık sık heyelan da olur. Tarihi yarım ada çok sağlam. Kral Bizans iyi sismologmuş. Ulus, Etiler sahili hariç sağlamdır.” diye yanıt verdi.