Beykoz’un köklü ve özgün camcılık mirasının sanat dolu dinamik bir takvimle gözler önüne serileceği “Beykoz Uluslararası Cam Festivali” (17-25 Eylül), sahili renklendiren cam dükkânları, fotoğraf sergisi ve Pop Müzik sanatçısı Soner Sarıkabadayı’nın konseriyle başladı.
Beykoz Belediyesi’nin geçmişi 1800’lü yıllara dayanan camcılık geleneğine dikkat çekmek amacıyla UNESCO’nun “Uluslararası Cam Yılı” ilan ettiği 2022 yılında ilkini düzenlediği festival sanatseverlere 9 gün boyunca camın ışıltılı dünyasının kapılarını aralayacak.
Beykoz Kaymakamlığı, Cam Ocağı Vakfı ve Beykoz Cam ve Billur Müzesi’nin destek verdiği İlçenin camcılık mirasının tanıtılması, geleceğe aktarılması ve yeni sanatçıların teşvik edilmesini sağlayacak festival, her yıl farklı temalarla geleneksel hale getirilecek.
BEYKOZ SAHİLİ’NDE RENKLİ CAM DÜKKANLARI
İstanbullulara camcılık ve kültür şöleni sunacak festival kapsamında ilk olarak cam sanatını yaşatan 28 yerel atölyenin katılımıyla kurulan ve ilçeye ekonomik canlılık getirmesi beklenen dükkânların açılış kurdelesi kesildi.
Beykoz Sahili Etkinlik Alanı’nda yer alan dükkânların açılışını Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, AK Parti İlçe Beykoz İlçe Bakanı Muhammed Hanefi Dilmaç ve yönetimi, belediye meclis üyeleri ile cam sanatçıları birlikte yaptı.
“CAMCILIK GELENEĞİNİ YAŞATMAK İSTİYORUZ”
Açılışta yaptığı konuşmada Osmanlı’dan bugüne miras kalan cam sanatını yaşatmayı amaçladıklarını vurgulayan Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, “UNESCO 2022 yılını uluslararası cam yılı ilan etti. Festivalimiz ilki cam yılına denk geldi ve güzel bir tevafuk oldu. Cam, Beykoz’un yaklaşık 3 asırdır Türkiye’nin vitrinine çıkardığı önemli bir ürün ve ilçemiz camın merkezi. Osmanlı döneminde burada yaklaşık bin kişinin çalıştığı cam fabrikası varmış. Sonrasında Atatürk’ün talimatıyla ŞİŞECAM Fabrikası kuruluyor. Biz o geleneği ve güzelliği yaşatmak istiyoruz. Beykoz’da sanayi anlamında değil ama kazandıran sanat anlamında cam devam etsin, festivalimizle bu ivme daha da hızlanmış olacak. Bu bir başlangıç ve niceleriyle devam edecek. Beykoz’umuza hayırlı olsun.” dedi.
Açılışın ardından stantları tek tek gezen Başkan Murat Aydın, tezgâh başında cam şekillendiren ustaları izledi ve festivale katılımlarından dolayı tebrik etti.
Beykoz’un zengin camcılık mirasının sergilendiği stantlarda ustaların titizlikle işlediği bardaklar, kaseler, tabaklar, vazolar, cam boncuklar, çay takımları, çeşm-i bülbül ve kristal hediyelik eşyalar yer alıyor.
Ziyaretçiler alanda, asırlardan bugüne gelen özgün cam ürünlerden satın alıyor.
CAMIN SERÜVENİ FOTOĞRAFLA SERGİLENİYOR
Festivalin ilk günkü etkinlikleri kapsamında Türk Endüstriyel Tasarım duayeni Prof. Önder Küçükerman’ın, “Beykoz’da Cam’ın Serüveni” konulu fotoğraf sergisi de açıldı.
Sergiyi gezen ziyaretçiler Küçükerman’ın, kişisel arşivinde yer alan fotoğraflarla ilçe camcılık tarihinde yolculuğa çıktı.
“Beykoz’da Cam’ın Serüveni” konulu fotoğraf sergisi 17 Eylül-25 Eylül tarihleri arasında alanda gezilebilecek.
SONER SARIKABADAYI FESTİVALE RENK KATTI
Açılış akşamında sahne alan Pop Müzik sanatçısı Soner Sarıkabadayı ise sevilen şarkılarını söylediği konseriyle festivale renk kattı.
Sanatçıyı izlemek için Belediye Meydanı’na gelen ilçe sakinleri bir birinden güzel şarkılarla eğlenceli vakit geçirdi.
FESTİVAL REHBERİ’NDE NELER VAR?
Cam Ocağı Vakfı, Beykoz Cam ve Billur Müzesi ile Beykoz Sahili Etkinlik Alanı olmak üzere 3 farklı mekânda yürütülecek festival etkinlikleri kapsamında deneysel atölyeler, sergi, kitap tanıtımı ve söyleşiler yer alacak.
CAM, HAT VE TEZHİBİN ZARİF BULUŞMASI
Beykoz Cam ve Billur Müzesi’nde devam edecek festivalin 2. Günü, Cam Süsleme Sanatçısı Tuğba İşçi’nin “Cam Üzerine Hat ve Tezhip” Sergisi’ne ev sahipliği yapacak.
Türkiye’nin bu alanda ilk eser veren sanatçısı İşçi’nin üretimleri 18-25 tarihleri arasında mekânda ziyaret edilebilecek.
“BEYKOZ’UN CAMCILARI” KİTAP TANITIMI
Sergi sonrasında Prof. Önder Küçükerman’ın Beykoz Belediyesi Kültür Yayınları arasından çıkan “Beykoz Camcıları” Kitabı’nın tanıtımı yapılacak.
Tarih Araştırmacısı Mehmet Dilbaz’ın yazar ile söyleşi gerçekleştireceği etkinlikte, Santur Sanatçısı Sedat Anar da dinleti sunacak.
İSVEÇLİ USTA MİCKE JOHANSSO FESTİVAL’DE
Camcılık dünyasında ilgiyle takip edilen İsveçli cam sanatçısı Micke Johansson festival kapsamında “Overlay Tekniği”nin inceliklerini öğretecek.
Cam Ocağı Vakfı’nda 19-23 Eylül tarihler arasında yapılacak atölyelere eşlik edecek katılımcılar, misafir sanatçının liderliğinde özgün eserler üretecekler ve deneyimlerini paylaşacaklar.
SÖYLEŞİ VE KONSER
“Beykoz Uluslararası Cam Festivali” Tuğba İşçi’nin camcılık öğrencileri için sanat çalışmalarını anlatacağı söyleşi ve Rubato konseriyle bu yıla veda edecek.
Beykoz Belediyesi festival mekânlarına katılımcılar için 15 Temmuz Şehitler Meydanı (Belediye Meydanı)’ndan ring seferleri düzenleyecek.
BEYKOZ ULUSLARARASI CAM FESTİVALİ
18 EYLÜL 2022 PAZAR
SERGİ
14:00: “Cam Üzerine Hat ve Tezhip” Sergisi ve Kokteyl
Sanatçı: Cam ve Süsleme Sanatçısı Tuğba İşçi
Yer: Beykoz Cam ve Billur Müzesi
SÖYLEŞİ VE KİTAP TANITIMI
15:00 “Beykoz Camcıları”
Konuk: Prof. Önder Küçükerman
Moderatör: Mehmet Dilbaz
Yer: Beykoz Cam ve Billur Müzesi Bahçesi
KONSER:
16.30 Sedat Anar “Santur Dinletisi”
Yer: Beykoz Cam ve Billur Müzesi Bahçesi
ATÖLYE
Micke Johansson liderliğinde “Overlay Tekniği”
Tarih: 19 – 23 Eylül 2022
Saat: 10.00 – 16.00
Yer: Cam Ocağı Vakfı
24 EYLÜL 2022 CUMARTESİ
KONSER: Rubato
Saat: 21.00
Yer: 15 Temmuz Şehitler Meydanı