Prof. Dr. Erhan Afyoncu, İstanbul’un Fethi’ni konu alan söyleşisiyle Beykozlularla bir araya geldi.
Her ay düzenlenen Tarih Sohbetleri ile Beykozlularla buluşan Prof. Dr. Erhan Afyoncu, bu ay İstanbul’un Fethi’ni konu alan söyleşisiyle ilçe sakinleriyle bir araya geldi.
Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşide, 561. yıldönümünde İstanbul’un Fethi ve Fatih Sultan Mehmed’in hayatına dair bilgiler paylaştı.
Konuşmasına İstanbul’un fetihten önceki kuşatmalarını anlatarak başlayan Afyoncu, Fatih Sultan Mehmet’in çocukluğundan tahta geçtiği zaman kadar olan gelişmeleri dinleyicilere aktardı.
Fatih Sultan Mehmed’in çocukluğunda itibaren çok meraklı, öğrenmeye açık bir insan olduğu belirten Afyoncu, çok iyi bir eğitim aldığını, pek çok dili okuyup yazacak kadar iyi bildiğini belirtti. Fatih Sultan Mehmed’in seleflerinin ötesinde başarılara imza atmak istediğini ve 19 yaşında tahta geçtiğinde bu niyetle hareket ettiğini ifade etti.
İstanbul’un Fethinde lağımcı tabir edilen madencilerin çok büyük katkısı olduğunu belirten Prof. Dr. Afyoncu Lağımcılar kazdıkları tünellerle surlarda büyük gediklerin açılmasını sağlayarak, şehrin ele geçirilmesinde önemli rol oynamışlardır.. Burada sözü açılmışken Soma’da ölen madenci kardeşlerimize Allah’tan rahmet dilemiş olalım. diyerek maden kazasında hayatını kaybedenleri andı.
Fetihteki kritik noktaları, fetihten sonra İstanbul’a yapılan yatırımları anlatan Afyoncu, şehrin yeni bir anlayışla ele alınarak, cihan imparatorluğunun başkentine yakışır bir hale getirilmesi için çalışıldığını belirtti.
Fatih Sultan Mehmed’in fetih sonrası padişahlığı ve ölümü ile ilgili bilgileri de paylaşan Prof. Dr. Afyoncu, soru cevap kısmıyla söyleşisini noktaladı.