Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Kanal A’da Beykoz’u anlattı: Rayiç bedeller anlatıldığı şekilde çıkmayacak!
Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Kanal A televizyonunda Osman Tanburacı’nın sunduğu “ Hayatın İçinden” isimli programda Beykoz ve Beykoz’daki Belediye faaliyetlerini anlattı.
Yücel Çelikbilek, Kanal A televizyonunda Osman Tanburacı’nın sunduğu “ Hayatın İçinden” isimli programda 1,5 saatlik süre zarfında Beykoz ve Beykoz’daki Belediye faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler verdi.
Yücel Çelikbilek: Beykoz, bitki örtüsü bakımından dünyanın üçüncü zengin bölgesi
Sohbet programının başında, “Beykoz’un bitki örtüsü bakımından dünyanın üçüncü zengin bölgesi” olduğunu ifade eden Yücel Çelikbilek, “ 8 bin çeşit bitki örtüsü var bizde; ancak bu gün ne kadar kaldı derseniz, bunları çok hoyratça kullandık, bunların büyük bir bölümü gitti, eridi” dedi.
Çelikbilek, 5 yaşında Beykoz’a geldi
Program sunucusu Tanburacı, sunumunda Çelikbilek’in 5 yaşında Beykoz’a geldiğini kaydederek, 1994 yılında İlçe Başkanı olan Çelikbilek’in “ borçsuz bir Belediye bırakan Başkan olarak tarihe geçtiğini” de hatırlattı.
Başkan’a; “Heykeliniz dikilse azdır!” övgüsü!
“Sözünün eri” olarak lanse ettiği Belediye Başkanı’na hitaben, “ Beykozlu sizi çok seviyor, biliyor musunuz?” şeklinde soru yönelten program sunucusunun, konuşmasının devamında, “ 56 yıldır Beykoz’a hizmet veriyorsunuz, heykeliniz dikilse azdır!” demesi üzerine Yücel Çelikbilek, şunları söyledi: “ Onu yapmasınlar! Sadece hayır ile yâd etsinler; o bize yeter de artar bile! Heykel dikerler; biraz sonra bir eksik görürler, karalamaya kalkarlar. Onu yapmasınlar. En güzeli hayır ile yâd etmeleridir. Zaten bizim de arzumuz, insanların gönlünde hayır ile kalabilmek muradımız var.”
Günlük değil, uzun vadeli konuşmak lâzım
“Günlük de konulabilirsiniz, bu mümkündür; ancak günlük konuşmanın çabuk tükendiğini bilmeniz gerekiyor. Çünkü günlük konuştuğunuz konunun biraz sonra eskidiğini göreceksiniz. Uzun vadeli ve iyi şeylerden bahsetmek lâzım.”
Bugün görüntüdeki sıkıntılarımızı Cumhuriyet dönemindeki şartlara borçluyuz
“Beykoz’umuz Allah’ın gerçekten müstesna kıldığı bir toprak arazisi. Bitki örtüsüyle, manevi anlamdaki zenginlikleriyle, yeşiliyle, deniziyle, tarihi eserleriyle çok mümtaz bir yer; buranın korunması, kullanılması lâzım. Cumhuriyet döneminde burası o günkü şartlar ile çok iyi niyetler ile bir sanayi beldesi olarak ortaya çıkmış. Üç hatta dört tane büyük fabrikanın olduğu, on binlerce insanın çalıştığı, konakladığı bir mekân hâline gelmiş. Belki bunun zaman zaman getirdiği zorluklardan dolayı bugünkü görüntüdeki sıkıntıları biraz onlara borçluyuz diyebilirim. Ama o günkü şartlar öyle gerekiyordu; o gün sanayinin olması için deniz yolunun kullanılması icap ediyordu. Dolayısıyla deniz yolu kullanılarak Deri Kundura, Tekel ve Cam fabrikaları bizim kıyı şeritlerimizde kuruldu. Mobil Dolum tesisleri vardı. Bugün artık karayolları gelişti. Bu tesisler de zaten Boğaz Kanunu gereğince tasfiye edildiler. Bunun yanında başka birimler de vardı. Dolayısıyla işsizlik noktasında şu anda Beykoz’da bir zorluk yaşıyoruz ama onu aşacağız.”
Beykoz nüfusu son yıllarda artış gösterdi
İstanbul’un en büyük ilçelerinden bir tanesi olan 312 km2’lik ve 250 bin nüfusa sahip Beykoz’un yüzde 84’ünün orman olduğunu hatırlatan Yücel Çelikbilek, ilçe nüfusunun son yıllarda kıyı hinterlandındaki özel orman alanlarından köylere doğru gerçekleşen yapılaşmalar ile birlikte artmaya başladığını ifade etti. Çelikbilek, diğer büyük ilçelerde km2’ye 5 bin- 10 bin civarında insan düşerken, bu sayının Beykoz’da yaklaşık 800 rakamına tekabül ettiğinin de altını çizdi.
Beykoz, kuzey ormanları ile İstanbul’un akciğeri
Beykoz’un, kuzey ormanları ile İstanbul’un akciğeri olduğunu da ifade eden Belediye Başkanı, “ Beykoz, yaşanılacak bir mekândır” dedi.
Bu değişimi algılamakta biraz geç kaldık!
Boğaz Kanunu sonrasında Beykoz’daki atölyelerin de tasfiye olduğunu ifade eden Çelikbilek, “Beykoz tamamen bir işsizlik ile karşı karşıya kaldı. Bu değişimi belediyeler olarak ilk başlarda algılamada belki biraz geç kaldık da diyebilirim. Bunun da bizim bir eksikliğimiz olarak kayıtlara geçmesinde fayda vardır. Biz toplum olarak değişikliklere çok çabuk adapte olamıyoruz, hemen karşı çıkmaya başlıyoruz. Bu çok doğru bir yaklaşım değil; bugün bunu çok daha iyi idrak ediyorum. Bunun yerine hemen süratle karar verip ne yapacağımıza toplum olarak birlikte karar vermemiz lâzım. Eskiyi hatırlayarak, ‘dün böyleydi’ diyerek bir yere varma şansımız yok. Bugün Beykoz’a yeni bir vizyon kazandırmamız gerekiyor” açıklamasını yaptı.
Bunlar artık mazi oldu!
Belediye Başkanı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Beykoz, artık eski sanayi kenti olmaktan çıkmıştır. Övündüğümüz ilk işçi hareketleri bizde idi. Sendikalaşmanın başlangıcı Beykoz’daydı. Hatta Türk siyasi tarihinde ilk grev Deri Kundura Fabrikası’nda yapılmıştır. Bunlar ile övünürüz ama bunlar artık mazi oldu. Yeni şeyler hazırlamak gerekiyor. Beykoz’a yeni bir konsept kazandırmak gerekiyor.
100 binlik ve 5 binlik planlar yeniden düzenleniyor
“Büyükşehir’in yaptığı 1/100 bin’lik, 1/5 binlik planlarda bizim buralar ile ilgili farklı şeyler koymuşlardı. Ancak yeni bir değişiklik yapıyoruz. Bu düzenlemenin içinde 2B ile ilgili yaptığımız çalışmalar da var. 5 binlik planları yeni baştan düzenliyoruz. Riva ile ilgili yeni çalışmalarımız var. Bütün bunlar ile Beykoz, sağlık, turizm ve eğitime yönelik bir alan olarak gelişebilir. Burası çok bâkir; her anlamda buralara biz eğilim gösterirsek, vatandaşlarımızı bu noktada şuurlandırabilirsek, kazanımların bu noktadan sağlanması mümkün olur.”
Beykoz’daki yerel dernekler konusu…
“Beykoz’da şu anda 18. yöre derneği kuruldu. Bu derneklerde kendi yerel kültürlerini yaşatma amacı var; bunu biz de istiyoruz ama şunu da şart koşuyoruz arkadaşlarımıza: Bu arkadaşlar kendilerimi ‘Beykozlu’ tabiriyle ‘Beykozlu Artvinliler’, ‘Beykozlu Edirneliler’ diye anlatmalarını istiyoruz. Çünkü artık buradasınız, buraya mal olmuşsunuz. Her türlü geleneğinize, özünüze saygılıyız; onları burada yaşatın ama Beykozluluğunuzu da ihmal etmeyin’ diye arkadaşlardan ricamız var.”
Beykozlu paydası öne çıkıyor
Beykoz’da yaşayan yöre insanlarının ortak Beykozlu paydasını öne çıkartmaya başladıklarını ifade eden Çelikbilek, bu birlikteliğin çok büyük bir zenginlik olduğunu ve İstanbul’un diğer ilçelerde buna rastlanılmadığını ifade etti.
Böyle bir Belediye dostlar başına!
Program sunucusu Osman Tanburacı, daha sonra “ Her başarılı erkeğin arkasında başarılı bir erkek vardır” diyerek, Beykoz Belediyesi’nde çalışan kadın müdür sayısının diğer ilçelerden daha fazla olduğunu belirtti ve Belediye Başkan Yardımcısı Nevin Çalışkan ve kadın müdürler Tülay Başlantı, Seher Civelek, Meral Ocak, Sevilay Gökçek, Makbule Ferah Sezer ve Sevil Ata’nın isimlerini saydı. Tanburacı, “böyle bir Belediye dostlar başına!” yorumunda bulundu.
Bunun üzerine Belediye Başkanı şunları söyledi: “Hizmet ediyorlarsa kadın erkek ayırımı yapmak gibi bir şey olmamalı; tam tersi kim koşuyorsa, kim beceriyorsa işi ona vermek lazım. Zaten bizim inancımızın temelinde ‘emaneti ehline verin’ diyorlar. Dolayısıyla yakışan da budur; ben arkadaşlarım ile gurur duyuyorum; hizmet ediyorlar; üretiyorlar. Ürettikleri müddetçe de o hizmetleri yapmaya devam edecekler.”
Beykoz’a yeni bir hüviyet vermek istiyoruz
Konuşmasının devamında, yeni planlarda Beykoz’a yeni bir hüviyet vermek istediklerini kaydeden Çelikbilek; “ Beykoz eğitim kenti olmalı, Beykoz sağlık kenti olmalı, Beykoz turizm kenti olmalı” dedi.
Üniversiteler Beykoz ekonomisine hareket getirecek
Beykoz’da yeni üniversitelerin kurulduğunu ifade eden Çelikbilek, Kavacık’ta bir sağlık üniversitesi ve buna bağlı olarak bir araştırma merkezi kurulacağını söyledi. Türk- Alman Üniversitesi’nin kuruluş çalışmalarından da bahseden Belediye Başkanı, “ mütevazı olmaya gerek yok, bunun kurulmasında ciddi bir emeğimiz var; bundan da gurur duyuyorum” açıklamasından sonra Lojistik Meslek Yüksek Okulu’nun “Beykoz Üniversitesi” olması yönünde çaba gösterdiklerini ve Marmara Üniversitesi’nin ilçede bulunan İktisat Fakültesi’nin Beykoz Belediyesi’nin de katkılarıyla Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne dönüştürüleceğini söyledi.
İstanbul’da üzerine okul yapılacak arazisi olan ender ilçelerden biriyiz
“İstanbul’da üzerine okul yapılacak arazisi olan ender ilçelerden biriyiz” açıklamasında da bulunan Başkan Çelikbilek, yeni yapılacak meslek liseleri ile birlikte Beykoz’da en az 20 bin öğrencinin eğitim alacağı bir eğitim vadisi kuracaklarını kaydetti.
Beykoz 1908’in süper lige çıkması zor!
Program sunucusu Tanburacı’nın, “ Beykoz Süper lige ne zaman geliyor? Ne olur bir daha getirin!” demesi üzerine Belediye Başkanı şu cevabı verdi: “Beykoz şu anda gelir mi bilemem. Artık spor bir endüstri haline geldi. İlçe, semt kulüplerinin böyle Türkiye çapında vilayetlerin yarıştığı, dört büyüklerin lige ambargo koyduğu, kendilerinden başkalarının gelmelerine müsaade etmediği bir ortamda bu, bugün kolay değil, mümkün değil ama biz sporu amatör bir ruh ile sporcu yetiştirip dışarıya vermek anlamında yaparsak, kazancımız büyük olur diye düşünüyorum.”
2B’de rayiç bedeller konusunda gayretlerimiz var
Konuşmasında 2B ve rayiç bedeller konusuna da değinen Belediye Başkanı, “rayiç bedeller anlatıldığı şekliyle çıkmayacak. Bu konuda bizler de gayret ediyoruz. Devletimiz bu konuda hassasiyet gösteriyorlar. Vatandaşın alım gücünü, bölgenin durumunu dikkate alarak bir değerlendirme yapıyorlar. Bu konuda biz bize düşen her türlü gayreti gösteriyoruz; göstermeye de devam edeceğiz. Bu, bir siyasi parti meselesinden ziyade Türkiye’deki insanların mutluluğu projesidir” açıklamasını yaptı.
Kimse bu gayretin altında siyaset aramasın
Çelikbilek, 2B konusundaki çalışmaları kapsamında mensubu bulunduğu AK Parti’yi kastederek, “ ben o partili olmadan önce Beykozlu’ydum. Beykoz’un suyunu içtim… Dolayısıyla hizmet ve anlatımımın Beykoz halkının yararına olması için gayret gösteriyorum” açıklamasını yaparak, “ kimse bu gayretin altında siyaset aramasın!” dedi.
Dokusu bozulmadan Beykoz nüfusu artmalı
Beykoz’un dokusu bozulmadan, nüfusunun artması gerektiğini kaydeden Çelikbilek, “Beykoz, arazi yapısı itibariyle mevcut nüfusu kadar bir nüfusu daha taşıyabilir” yorumunda da bulundu.
Yücel Çelikbilek’in ifadeleriyle Beykoz’da yapılacak olanlardan bazıları:
Riva Deresi ile ilgili çok güzel bir proje düşünüyoruz. Projeyi başardığımız zaman Beykoz çok değişik bir yer olacak.
Yalıköy’deki tekkenin restorasyonu yapılacak.
Beykoz Merkez Camii arsasında Mehmet Akif Ersoy Müzesi yapılacak.
Beykoz Belediyesi kreşi, çok farklı bir kültür merkezi olarak Beykoz’a kazandırılacak.
Orhan Veli Kanık Parkı ile ilgili plan uygulanacak.
Küçüksu Çayırı tarihe yakışır bir şekilde Marmara Üniversitesi ile birlikte hayata geçirilecek. Küçüksu Kasrı’nın karşısındaki tarihi camii yeniden inşa edilecek.
Beykoz Merkez’de Çamaltı’na çıkan yerdeki tekke onarılacak ve bir kültür merkezine dönüştürülecek.
Kanlıca’da da kültür merkezi yapılacak
“ Kanlıca’da Tekke Mevkii’nde özel bir firma tarafından Türk el sanatları ile ilgili çok önemli bir merkez yapılıyor. Camiisi yapıldı; bu camii’yi halkımızın görmesini tavsiye ederim. Burada yapılan külliyenin masrafları bizden geçiyor; bizim belirli bir katkımız var. Özel bir vakıf bunu yapmaya karar verdi. Yıllardır atıl duran bir mekân şimdi cennet gibi bir mekân haline dönüşüyor; bununla gurur duyuyoruz.”
Ekibine teşekkür etti
Belediye Başkanı, programın sonunda ise yapılan tüm bu hizmetlerin bir işbirliği içerisinde gerçekleştiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Ben bu hizmetleri sadece kendim yapmıyorum. Başkan yardımcılarım, meclis üyelerimiz, ilçe teşkilatımın katkıları çok büyük. Bu bir sevda işidir. Bu işe sevdalı olmak gerekir. Bu ekip ile biz bu hizmeti yapıyoruz; kopuk olursa bu işi yapamayız; hepsine teşekkür ediyorum.”
Haber: Arzu Başlantı