Şahin Çınar ile Aile Hekimliği üzerine

1 Kasım'da başlaması planlanan Aile Hekimliği'yle birlikte sağlıkta bir devrim yaşanması bekleniyor. Bizde Beykoz Güncel Haber olarak Beykoz Sağlık Grup Başkanı Şahin Çınar ile bu konuyu ve Beykoz'da yapılan sağlık…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1 Kasım’da başlaması planlanan Aile Hekimliği’yle birlikte sağlıkta bir devrim yaşanması bekleniyor. Bizde Beykoz Güncel Haber olarak Beykoz Sağlık Grup Başkanı Şahin Çınar ile bu konuyu ve Beykoz’da yapılan sağlık ocakları ve yapılacak projeleri konuştuk. Genel Koordinatörümüz Fatih Yılmaz ve Muhabirimiz Özge Kuvel, Şahin Çınar’a Aile Hekimliği Beykoz’a ne kazandırır, Beykoz Aile Hekimliği’ne hazır mı, yapılan çalışmalar nelerdir ve yapılması planlanan projeler gibi bir çok soru yöneltti.

Kendinizden biraz bahseder misiniz? Beykoz’a gelmeden önce görev yaptığınız yerler neresidir?

 

İzmir ve Ankara’da görev yaptıktan sonra İstanbul’a geldim. İstanbul’da önce kısa bir süre Esenlerde görev yaptım ardından Beykoz’a Sağlık Kurulu Başkanlığı idaresine geldim. 2005 yılından beri bu görevi yapmaktayım.

 

Sağlık Grup Başkanlığı’nın görevleri ve yetkileri nelerdir?

 

Sağlık Grup Başkanlığı, ilçenin sağlıkla ilgili en büyük idari makamıdır. İlçenin sağlık ihtiyaçlarını belirler, bunları rapor halinde kendi üst makamlarına iletir. Problemlerin çözümü konusunda proje üretip çalışma yapar. Çözüm noktasında çalışma yaparken kendi ekibini oluşturur. 1. ve 2. aşama sağlık kuruluşlarının sicil ve disiplin amirliğini yürütür. Kısacası ilçenin sağlık organizasyonunun başındaki kişidir.

 

Şuan bünyenizde kaç kişi hizmet vermekte?

 

Şuanda 1. basamakta 54 hekim var. 19 sağlık ocağı, 1 ana çocuk sağlık merkezi var. Toplamda 71 ebe hemşire, 4 sağlık memuru, hizmetli ve şirket sözleşmeli personel bulunmaktadır. 20 köyün 3’ünde (Riva, Alibahadır ve Cumhuriyetköy) sağlık ocağı var. Buralarda ebeler görev yapıyor. 5 sağlıkevinin sadece birinde ebe var.

 

Ebeler toplum içinde eski konumu günümüzde aynı değil. Yani ebelik özelleşti. Bu bakımdan ebelere çok ihtiyaç var mı?

 

Elbette var! Ebeler sadece doğum anında görev yapmaz. Ebe, çocuğun doğumundan ve çocuğun 7 yaşına kadar olan aşılarını takip eder. Dolayısıyla aile hekimliği uygulamasında daha da önem kazanıyor. Aile hekimliği uygulamasına geçince bütün sağlıkevlerinde ebeler görev yapacak.

 

BEYKOZ ORTA ÖLÇEKLİ BİR İLLE AYNI DURUMDA

 

 

Aile Hekimliği Beykoz’a ne getirecek ve bu projeyle ne gibi değişiklikler olacak?

Beykoz’da 71 aile hekimliği pozisyonu var. Biz aile hekimliği pozisyonlarına aile sağlığı birimi diyoruz. Örneğin bir sağlık ocağında 4 tane doktor görev yapıyorsa 4 aile hekimliği birimi vardır. Her biri 1 ebe ya da hemşire ve 1 doktordan oluşuyor. Beykoz’daki aile hekimliği sayısı Anadolu’da orta ölçekli bir ille aynı durumda. Bu anlamda Beykoz bir il sorumluluğunda.Bunun dışında toplum sağlığı merkezlerinde 10 doktor ve bir o kadar da hemşire olacak.

 

AİLE HEKİMLİĞİ İLE BİRLİKTE DOKTOR SAYILARI ARTACAK

 

Aile sağlığı birimlerinde her bir doktor başına 3500 kişi düşüyor. Sağlık Bakanlığı’nın hedefi bu sayısı 2000’lere düşürmektir. Şuanda İstanbul’da sağlık ocaklarında görev yapan 1. basamakta 1800 doktor, 2200’de ebehemşire var. Aile hekimliği uygulamasına geçince 1. basamakta görev yapan hekim ve ebehemşire sayısı 3600’ün üzerine çıkacaktır. Bu çalışma uzun süreye yayılırsa, sürekli, kapsamlı, bütüncül, kişi merkezli bir hekimlik anlayışı meydana gelecektir. Dolayısıyla hekim ailenin sosyal, psikolojik ve biyolojik sorunlarına vakıf olacaktır.

 

Tahmini olarak Aile Hekimliği Ne kadar Sürede oturur?

 

Başladıktan 3 ay sonra oturacağını düşünüyoruz. İlk 3 ayda bizim böldüğümüz nüfusları aile hekimine zimmetliyoruz, 3 ay boyunca hastalar hizmeti o hekimden alacaklar. 3 ay sonra hasta isterse dosyasını alıp doktorunu değiştirebilecektir.

 

1 Kasım’dan Önce Vatandaşların yapması gereken birşey var mı?

Vatandaşların yapması gerekenden ziyade bizim yapmamız gereken çok şey var ve onun bir adımını da sizlerin sayesinde atıyoruz. Yerel medyamıza da ulusal medyamıza da bu konuda çok görev düşüyor. Biz bu süreç içerisinde toplumu olabildiğince bilgilendirip, aile hekimliği uygulamasının ne olduğunu anlatmamız gerekiyor.

Aile hekimliğinin görevi:

– Kişinin hastalanmaması

– Hatalandıysa bunun tedavi edilmesi

– Hastalık yerleştiyse komplikasyonu önlemek

– Komplikasyon oluştuysa hayat kalitesini artırmaya yönelik bir süreci başlatmaktır.

 

BU PROJEYLE DOKTORLAR ÜZERLERİNDEKİ KÜFLERİ SİLKELEYECEK

 

Doktorların en fazla ilgilenebileceği hasta sayısı 4000’dir. Bu sistemle hekimler kendilerini kabul ettirmek için daha iyi bir performans sergileyeceklerdir. Aslında bu çalışma üzerimizdeki külleri, küfleri silkelememizi de sağlayacak.

 

Tam gün yasası sizi etkileyecek mi?

 

SGK sözleşme yaptığı hekimlere bir akit imzalatıyor. Bu akite göre; aile hekimliği uygulaması yapan hekim ikinci bir iş yapamaz. Tam gün yasası ortadan kalksa bile bu böyledir.

 

DEVLET İÇİN KARLI BİR DURUM

 

Bakanlık aile hekimlerininyanına bir hemşire veriyor. Hemşirenin maaşını bakanlık ödüyor. Bunun dışındaki diğer ödemeler için cari gider ödemesi yapılıyor. Cari gider ödemesi sağlık ocaklarının kalite standartlarına göre yapılıyor. İstanbul’da A sınıfı ise, hekim başına 3200 lira cari gider ödüyor. Cari gider ödemesinden hekim elektrik, su, doğalgaz, temizlik malzemeleri gibi ihtiyaçları karşılıyor. Bu hekim için yeterli bir meblağ ve devlet açısından bakıldığında da karlı bir durum. Çünkü hekim belli bir bütçeye göre davranmak zorunda ve ihtiyaçları daha tasarruflu kullanmak zorunda. Bu durum özel işletme havası yaratacak ve bunlar sürekli denetlenerek puan verilecek ve cari gider ödemesi ona göre yapılacak.

 

Göreve geldiğinizde tamamladığınız ve yapmayı planladığınız projelerinizden bize bahseder misiniz?

 

Beykoz Sağlık Grup Başkanı Şahin Çınar’a görev süresince tamamladığı ve şuan devam etmekte olan projelerini sorduk. Beykoz’un birçok yerinde sağlık ocağı açtıklarını söyleyen Çınar, bu ocakların son derece modern ve vatandaşlara kaliteli hizmet verecek düzüyde olduğunu söyledi. Ayrıca Çınar, projelerini özel bir ekiple birlikte hayata geçirdiklerini, ekip üyeleriyle birlikte perşembe günleri toplanıp Başkan Çelikbilek’e rapor verdiklerini de sözlerine ekledi. Sağlık Grup Başkalığı adı altında kurulan ekip; Sağlık Grup Başkanı Şahin Çınar ve yardımcıları, Belediye Başkan Yardımcısı Metin Torun ve Meclis Üyesi Necati Ak’tan oluşuyor.

 

 

 

 

ADSM’Yİ BEYKOZ’A KAZANDIRDIK

Şuan içinde bulunduğumuz bina Sağlık Grup Başkanlığı ve sağlık ocağı olarak tasarlanıyordu. Ve o dönemde İstanbul’un belli başlı yerlerine Ağız Diş Sağlığı Merkezleri kurulması planlanıyordu. Bunun üzerine ben bloklardan birinin ağız diş sağlığı merkezi şeklinde olmasının daha mantıklı olcağını ifade ettim ve İl Sağlık Müdürlüğümüze bu fikrimi arzettim. Bunun üzerine burası 26 üniterlik bir ADSM oldu.

 

AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ’Nİ BEYKOZ’A BAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

 

Bu merkez idari olarak Göztepe’ye bağlı.Bunun sebebi bizim ADSM konusunda tecribemiz olmamasıdır. Ama artık bu merkezin Beykoz’a bağlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu merkezde şuan 26 ünite var ancak yeterli değil. Ünite sayısını 50’ye çıkartmayı düşünüyoruz.

 

 

DOKTORLARIN BULUŞMA NOKTASI RİVA OLACAK

 

 

 

 

Riva’da 800 metrekarelik Abdülhekim Bilgili adında Sağlık Bakanlığı eğitim tesisi kuruluyor. Temeli kazıldı, demirleri örüldü ve haftaya kaymakamımız gelince kurban kesip temelini atmayı düşünüyoruz. Burayı Abdülhekim Bilgili yapıyor ve kasıma kadar teslim etmeyi düşünüyoruz. Bu sayede hekimleri buluşma noktası Üsküdar, Kadıköy değil de Beykoz olacak.

 

SOĞUKSU’YA 800 METREKARELİK SAĞLIK OCAĞI

 

Soğuksu Mahallesi’ndeki sağlık ocağının yükünü hafifletmek için Çiğdem Mahellesi’nde Kuran Kursu’nun altında iki pozisyonluk sağlık ocağı yaptık. Taksi durağının üstünde bir yere 300 metrekarelik bir sağlık ocağı yapabilir miyiz diye düşünüyorduk. Necati Ak, kendi arsasını bu iş için verdi. Belediyenin de katkısıyla kasıma kadar 800 metrekarelik bir sağlık ocağı yapıyoruz.

 

ORTAÇEŞME’NİN YÜKÜNÜ HAFİFLETECEĞİZ

 

Ortaçeşme en yoğun ocaklarımızdan birisi. Çok dar bir alanda çok büyük bir kitleye hizmet vermek zorundaydık. Genişletilmesi gerekiyordu . Bu konuda muhtarlarımızla görüştük. Belediye muhtarlara başka yer ayarladı ve yakın zamanda muhtarlar taşınacak. Alt katta PTT’nin taşındığı yeri de aldık ve orayı da projemize ekleyeceğiz. Burada 4 hekim hizmet verecek. Böylece sağlık ocağı Ortaçeşme’de 2 katına çıkmış olacak.

 

 

ÇUBUKLU’YA YENİ SAĞLIK MERKEZİ

 

Çubuklu’da belediyenin hizmet binası 180 metrekarelik bir yerdi. Altta muhtarlığın olduğu bir kat vardı. Belediye muhtarlar için başka bir yer yaptı ve bursaı 3 kat aile sağlığı merkezi olarak hizmet verecek. Ayrıca burada 5 hekimimiz görev yapacak. Buranın resterasyonunu da Lojistik Meslek Okulu Mütevelli Heyeti Başkanı Engin Özmen karşıladı.

 

YENİMAHALLE’YE YENİ OCAK YAPTIK

 

Yenimahalle Sağlık Ocağı’nın altında muhtarlık ve TEDAŞ gişesi vardı. Başkan, mevcut hizmet binasının arkasına muhtarlık için yer yaptı. TEDAŞ’a da ayrı bir yer yaptı. Alt katı da alarak toplam 520 metrekarelik 6 hekimin görev yapacağı bir aile sağlığı merkezi haline gelmiş oluyor.

 

ÖRNEKKÖY’E MODERN SAĞLIK OCAĞI HİZMET VERECEK

 

Örnekköy’de okul bahçesinde eski, köhne 3 odalı bir yerde hizmet veriliyordu. MEB’in de anaokulu projesi kapsamında o binaya ihtiyacı vardı. Elmalı muhtarı yaptığı binayı bize vermesi üzerine bizde sağlık ocağını MEB’e verdik. Yücel Çelikbilek’te binayı tamamlayıp 2 lojman ve 250 metrekarelik modern bir sağlık ocağına kavuşmamıza destek oldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şahin Çınar ile Aile Hekimliği üzerine
Bizi Takip Edin