Sümerbank, Etibank ve Türkiye’nin Endüstri Mirası hakkında çalışmalar yapan, bu kurumların arşivlerini ve hafızasını koruyan Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma Merkezi, Sümerbank’ın 91. kuruluş yıldönümünü Sümerbank’ın eski fabrikalarından Beykoz Kundura’da düzenlenen bir keşif gezisi ile kutladı.
11 Temmuz 1933 yılında bizzat Mustafa Kemal Atatürk’ün eliyle kurulan Sümerbank, yerli üretimi ve milli iktisat politikasını desteklemenenin ötesinde halkın modernleştirilmesi, sosyal haklar ve imkanlarla toplumun refah seviyesinin yükseltilmesi, kaliteli ve ucuz ürünlere herkesin erişebilmesi gibi misyonlar üstlenmiş bir kurumdu. Tekstilden, kunduraya, porselenden, halıya, kağıda, demir-çeliğe kadar birçok alanda faaliyet gösteren Sümerbank’ın ürünleri bir dönemin Türkiye’sinde hemen her eve girmiş ve tüm toplumun belleğinde yer edinmişti.
Sümerbank’ın eski fabrikalarından Beykoz Kundura, günümüzde platoları, sahnesi, sineması, arşiv ve araştırma merkezi, sergisi, restaurantı ve yeme-ime alanları ile yaratıcı endüstriye hizmet eden bir merkez. Beykoz Kundura’nın çatısı altında yer alan Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma Merkezi, Sümerbank’ın 91. kuruluş yıldönümünde Fabrika’nın emeklileri ile beraber bir keşif gezisi düzenledi. Yine emeklilerin anlatıları ve bağışlarıyla şekillenen “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” isimli kalıcı sergi uzun yıllar Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nda çalışıp buradan emekli olmuş işçi ve memurlarla birlikte, onların hafızalarında kalan anılarla gezildi.
Sergi’nin ardından 1893 yılında Sultan İkinci Abdülhamid’in inşa ettirdiği Hamdiye Kağıt Fabrikası yapıları, Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nın eski kreşi, farklı üretim tesisleri, günümüzde sinema ve sahne olarak hizmet veren Fabrika’nın eski kazan dairesi, 1960’lı yılların başında Çek mühendislerin inşa ettiği Yeni Kundura binası gibi birçok yapı tarihçilerin ve Fabrika emeklilerinin eşliğinde gezildi.
Geçmişte her yıl tekrarlanan Sümerbank’ın Kuruluş Yıldönümü Baloları, Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği etkinlikle günümüze taşındı.
Yorumlar kapalı.