İstanbul İl Özel İdaresi Beykoz Fidanlığı yarım yüzyılı aşan geçmişi ile İstanbul`un güzelliğine katkı sağlıyor.
İstanbul İl Özel İdaresi Beykoz Fidanlığı, 1934 yılında Atatürk`ün emriyle kurulmuş. Atatürk, Abraham Paşa Çiftliği olarak bilinen 2200 dönümlük arazinin fidanlığa dönüştürülmesini ve burada ülkenin yeşillendirilmesi hizmetinde kullanılmak üzere fidan yetiştirilmesini emretmiş.
Arazi üzerindeki Abraham Paşa`ya ait çiftlik evi ve fayton yolları olduğu gibi korunmuş. Cumhuriyet döneminde, İtalyan hükümetiyle ikili anlaşmalar yapılmış ve fidan yetiştirilmeye başlanmış. Arazi zamanla bölünmüş ve fidanlık alanı 1000 dönüme inmiş. Şu anda fidanlığın 300 dönümünde fidan yetiştiriliyor ve ender bulunan ağaç türleri yaşatılmaya çalışılıyor.
Beykoz Fidanlığı, bir dönem bahçıvanlık okulunu da bünyesinde barındırmış. Buradan yetişen kadrolar, bir çok fidanlıkta bulunmayan fidan türlerini yetiştirerek fidanlığın alt yapısını oluşturmuş. Zengin anaçlık türleri ile üretimde rekabet üstünlüğü taşıyan fidanlıkta, halkın ihtiyacı olan nadide aşılı ibreli, ibreli, aşılı yapraklı, aşılı süs, sera, ve meyve fidanı türleri yetiştiriliyor. Ülkemizin diğer fidanlıklarında yetişmeyen Mavi Sedir, Altuni Sedir, Yaprak Döken Manolya gibi ağaç türleri de soyları yaşatılan ağaç türleri arasında.
Toprağın kalbini fetheden Beykoz Fidanlığı
Geleceğin var olması için insanın tükettiğinden daha fazlasını üretmesi gerektiği bilinciyle kurulan Beykoz Fidanlığı, Modern fidan üretimi teknikleriyle fidan üretiminin % 65?ni üretim makineleri ile gerçekleştirmiş.
Sanayileşmeyle birlikte bozulan ekolojik denge ve oluşan çevre kirliliğiyle İstanbul`a özgü bitki ve ağaç türlerinin bir çoğu yok oluyor. Yeşilin öneminin farkında olan İl Özel İdaresi toprağın kalbine inerek İstanbul`a özgü bitki çeşitlerini de Beykoz Fidanlığı`nda yetiştirerek İstanbul`u eskiden olduğu gibi daha yeşil bir kent haline getiriyor.
İl Özel İdaresi Beykoz Fidanlığı`nı eğitim yuvasına dönüştürdü
Son zamanlarda Büyükşehir Belediyesince düzenlenen bahçıvanlık kurslarına, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğrencilerine, ülkemizin değişik üniversitelerinden gelen stajyer öğrencilere ve dünyaca bilinen bir fidanlık olduğu için değişik ülkelerden gelen Botanikçilere eğitimler veriliyor.
İstanbullular fidanları alabiliyor
Üretilen 300?ün üzerindeki fidan türlerinden isteyen herkes alabiliyor. Yolu Beykoz ilçesine düşen İstanbullular için gezilip görülmeye değer bir mekan. Yeşilin bin bir tonunun bulunduğu ve oksijenin en saf halinin var olduğu Beykoz Fidanlığı ziyaretçilerini bekliyor.
Beykoz Fidanlığı, yetiştirdiği fidanlar ve araziyi çevreleyen ağaçlarıyla tam bir canlı ağaç müzesi. Gözümüze ufak tefek görünen fidanları yetiştirmek aslında zahmetli ve zaman alan bir iş. Türüne göre bir fidanın satışa hazır hale gelebilmesi için 3 ila 10 yıl arasında bir zamana ve emeğe ihtiyaç var. Çünkü fidanların türüne ve bulunulan mevsime göre, su, güneş, topraklarının havalandırılması, ısı, ışık, gölge ihtiyaçlarının sağlanması gerekiyor.
HABER:SELMA GENÇ