Türk-Alman üniversitesinin resmi açılışı yapıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck Beykoz'da kurulan Türk-Alman Üniversitesi'nin resmi açılışını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile birlikte Beykoz'da

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck Beykoz’da kurulan Türk-Alman Üniversitesi’nin resmi açılışını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile birlikte Beykoz’da kurulan Türk-Alman Üniversitesi resmi açılış törenine katıldı.

Beykoz’da gerçekleşen törenin açılış konuşmasını yapan Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat, Türk-Alman Üniversitesi’nde eğitim-öğretime açılan hukuk, işletme ve mekatronik mühendisliği bölümleri bulunduğunu belirterek, ‘3 lisans bölümüne ilave olarak 2 bölüm açılması planlanıyor. Bunlar endüstri mühendisliği, siyaset bilimi ve kamu yönetimi olacak. Bununla birlikte lisans düzeyinde eğitim yapılacak bölüm sayısı 5’e ulaşacak‘ dedi.

Rektörün ardından kürsüye ilk olarak konuk Cumhurbaşkanı Gauck, çıktı. Eğitim ve bilim alanında Türkiye ile yaşanan gelişmelerden memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ‘Bu üniversitenin açılışını gerçekten canı gönülden hep arzu ettik. Aslında ben şahsen Alman sisteminde eğitim almadım, Alman ekolünden değilim ama Türkiye’de bir Türk-Alman üniversitenin noksanlığını çok erkenden hep hissettim. Bunun gerçekleşmesini de çok arzu etti. Türkiye’de Almanca eğitim veren liseler epeyce eski. İstanbul Alman Lisesi 1868 yılında, İstanbul Erkek Lisesi 1917 yılında açıldı. O zamandan bu yana Türk gençlerine çok güzel eğitim veriyor yine Avusturya Lisesi ve bunun gibi diğer liseler, Almanca eğitimi veriyor. Ayrıca Türkiye’nin Alman Anadolu Liseleri var. Türkiye’nin değişik bölümlerinde Ankara’da başka şehirlerimizde, İstanbul’da… Bütün bunlarda Almanca eğitim veriyorlar‘ diye konuştu.

‘Alman teknolojisinin disiplininden faydalanmayı arzu ediyoruz’

Gül, İstanbul Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, Beykoz ilçesinin yöneticileri ve belediye başkanlarının büyük bir sahiplik gösterdiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘İnanıyorum ki kısa süre içerisinde, kampüs en güzel şekilde yapılacak ve burada Türk ve Alman bilim adamları ortak bir şekilde, Almanca eğitim verecekler. Benim en çok arzum, açıkçası buranın teknoloji ağırlıklı bir üniversite olması. Tabii ki diğer bütün dalların da sosyal bilim dallarının da varolması bir üniversite için şart. Onun için hukuk ve diğer dallar başladı. İleri de muhakkak ki arkeoloji de dahil olmak üzere birçok dallar kurulacaktır burada. Ama bu üniversitenin teknoloji ağırlıklı olmasının Türkiye’ye çok büyük katkısı olacağına inanıyorum. Alman teknolojisinin disiplininden faydalanmayı açıkçası çok arzu ediyoruz. Onun için bu üniversite kurulurken üniversitenin ilk rektörü Ziya Bey’i, Almanya’da kürsüsü olan ve orada öğretim üyeliği yapan bir Türk’ü buraya getirmiştik. Şimdi değerli rektörün liderliğinde, üniversite giderek büyüyor. Arzum şu Almanya’da bu kadar Türk olduğuna göre, orada yeni jenerasyonlar olduğuna göre, gerek Türk asıllı Almanlar gerekse diğer Almanlar onların Türkiye ile bu ilişkilerinde bu üniversitenin bir rolü olacağına inanıyorum. Türkiye’deki büyük Alman sermayesi, şirketleri bütün bunlar içinde en iyi mühendislik başta olmak üzere diğer alanlarda, yöneticiler hepsinin bir Türk-Alman ekolünden eğitim alarak gelen insanları istihdam ediyor olması da muhakkak ki çok önemli olacaktır.’

Gül, Türkiye’nin her şehrinde, neredeyse her ilçesi, her köyünde bir Almanya ilişkisi varken böyle bir üniversitenin noksanlığının gerçekten hissedildiğini belirterek, bu eksikliğin sona erdiğini dile getirdi.

‘Herhangi bir üniversite olmasını istemiyorum’

Emeği geçen herkesi tebrik eden Gül, ‘Bu bir ortaklık şeklindedir ve her iki tarafın da samimi sahiplenmesiyle başarılı olacak bir projedir. Onun için Alman tarafına çok yakın ilgileri olduğunu çok iyi biliyorum. Akademik çevrelerin, Milli Eğitim Bakanlığının, hepsinin. Orada bu konuyu takiple ilgili bir konsey var. Sayın hanımefendi yakından hep takip ediyor‘ diye konuştu.

Açılış töreninden notlar

Türk-Alman Üniversitesi’nin resmi açılış törenine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve hayat arkadaşı Daniela Schadt, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek katıldı.

Törendeki konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Gauck tarafından üniversite duvar plaketinin açılışı gerçekleştirildi. Basın mensuplarına poz veren Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile Almanya Cumhurbaşkanı Gauck ve hayat arkadaşı Daniela Schadt, daha sonra törenin yapıldığı binanın dışına çıkarak Türk-Alman Üniversitesi’nin maketini inceledi.

Bugün resmi açılışı yapılan Türk-Alman Üniversitesi’nin ‘ilk taşının yerleştirilmesi töreni‘, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’ın katılımıyla 22 Ekim 2010’da gerçekleştirilmişti.

Türk-Alman üniversitesinin resmi açılışı yapıldı
Bizi Takip Edin