Türkiye’de bir ilk olarak Beykoz’da kurulan Atık Yönetim Merkezi’nde organik atıkların yerinde dönüşümü ve yönetimi gerçekleştiriliyor.
Sıfır Atık sloganıyla başlatılan geri dönüşüm projesiyle meyve, sebze ve yemek atıkları çöp olarak değil doğaya faydalı kompost malzeme olarak toprakla buluşuyor.
Gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak, sürdürülebilir çevre, ekonomiye katkı sağlamak ve ilçe sakinleri arasında çevre bilincini geliştirmek için harekete geçen Beykoz Belediyesi kurduğu Atık Yönetim Merkezi nde organik atıkları yerinde dönüştürüyor.
Meyve ve sebze atıklarını çöpe değil merkeze götüren ilçe sakinleri, burada kendi ürettikleri kompost malzemeyle balkon ve bahçelerinde çiçek ve sebze yetiştiriyorlar.
Türkiye’de ilk kez Beykoz’da kullanılan kompost makinesi çevreye hiçbir rahatsızlık ve koku vermeden sebze, meyve, yemek, yaprak gibi atıkları verimli bir toprağa dönüştürüyor.
İlçe sakinleri tarafından merkeze getirilen ambalaj atıklar, cam, pil, atık yağ ve elektronik atıkları ise burada ayrı konteynerlerde toplanarak geri dönüşüm için yetkili firma ve merkezlere gönderiliyor.
Merkezde aylık 4 bin 50 kg ambalaj atığı toplanırken 950 kg organik atık da işlenerek komposta dönüşüyor.
Acrloft AVM ve Maritza Evleri önünde kurulan Atık Yönetim Merkezi’nin işleyişi ve tanıtımı Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek proje ortaklarından Yöntem Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf İyilik, Acrloft AVM Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Sönmez, mahalle muhtarları ve ilçe sakinlerinin katıldığı törenle yapıldı.
Başkan Çelikbilek: Çöp Deyip Geçmeyin, Geri Dönüşüm Ciddi Bir Tasarruftur
Merkezin tanıtımında konuşan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek: Mayıs 2012’de başladığımız bu projede ilçe sakinlerimizin katılımı ve katkısıyla güzel neticeler aldık. Bu çalışma Avrupa Birliği çevre standartlarında bir çalışmadır. Her yaşayan varlığın mutlaka atık maddesi olacak. Mühim olan bu atıkların değerlendirilmesidir. Çöp deyip geçmeyin, geri dönüşüm ciddi bir tasarruftur. Eskiden yüzeyde 800 çöp konteyneri vardı. Büyük bir kısmını yer altına aldık, çevreyi de güzelleştirdik. Okullar da çöpün ayrıştırılmasını anlatıp çocuklarımıza geri dönüşüm alışkanlığını kazandıracağız. Hedefimiz ilçenin pırıl pırıl bir olması, bütün arzumuz ilçeyi daha temiz bir çehreye kavuşturmaktır. Bu projeye ilgi gösteren AVM ve site sakinlerine duyarlıkları için teşekkür ediyor, emeği geçenleri kutluyorum dedi.
Gelecek Nesiller Geri dönüşüm Alışkanlığı Kazanacak
Yöntem Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf İyilik ise : Bu proje Beykoz Belediyesi tarafından ilçede sürdürülebilir ve örnek bir çevre projesi olarak başlatıldı. Bu güzel projeye öncülük ettiği için Başkan Yücel Çelikbilek’e çok teşekkür ediyoruz. Bu projenin en önemli özelliği atıkların yerinde ayrıştırılmasıdır. Çöpleri bir yerden bir yere taşırken petrol kullanıyoruz. Bu proje sayesinde atığı petrole taşıtmıyoruz. Islak ve kuru mantığıyla topladığımızdan tüm atıkları geri dönüştürüyoruz. AB’nin 2020 yılı çevre yönetmeliğine göre atık gömmek yasaklanacak. Biz bunu şimdiden ve Türkiye’de ilk olarak Beykoz’da uygulamaya başladık, bu projenin sosyal bir yanı da var, gelecek nesiller geri dönüşüm alışkanlığı kazanacak diyerek proje hakkında bilgiler verdi.
Acrloft AVM Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Sönmez de uygulamanın çevreye katkısını anlatarak: Projeden önce bulunduğumuz alanda yaklaşık 10 konteynerde çöpler, maalesef çevreye kirlilik saçmaktaydı. Beykoz Belediyesi’nin geliştirdiği projeyle atıklar türüne göre ayrıştırılıyor. Organik atıklar verimli gübre haline geliyor, bu çalışma çevre bilinci adına büyük bir fayda sağlamıştır. Beykoz Belediyesi’ne ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz şeklinde konuştu.
Acarlar Muhtarı Yasemin Çamlıbel ise projenin tüm Beykoz’a yapılmasını temenni ederek emeği geçen herkese teşekkür etti.
Site sakinlerinde Başkan Çelikbilek’e çevreye verdiği önem dolayısıyla teşekkür ettiler.
Konuşmaların ardından Çevre Mühendisi Mehmet Kubilay Er tarafından merkezin işleyişi hakkında bilgiler verildi ve davetlilere kompost dağıtıldı.