Türkiye'nin ilk seyir teraslı camii Beykoz'da açılıyor!

Türkiye'de eşi benzeri olmayan Beykoz Karlıtepe Merkez Camii ve Seyir Terası Cuma günü açılıyor.

Karlıtepe Merkez Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Kurt açılış öncesi Beykoz Yerel Basın temsilcileri ile bir araya…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de eşi benzeri olmayan Beykoz Karlıtepe Merkez Camii ve Seyir Terası Cuma günü açılıyor.

Karlıtepe Merkez Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Kurt açılış öncesi Beykoz Yerel Basın temsilcileri ile bir araya geldi. Kendisini neredeyse caminin yapımına adayan Karlıtepe Merkez Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Kurt, Karlıtepe Merkez Camii ve 52 metre yüksekliğindeki Seyir Terası inşaatını bittiğini, bu hafta Cuma namazı ile açılışının yapılacağını söyledi.

Beykoz Gümüşsuyu Mahallesi Karlıtepe Mevkii’nde yapımı tamamlanan Merkez Camii ve Seyir Terası’nın tanıtımı ilk olarak Beykoz yerel basınına yapıldı. Dernek Başkanı Hüseyin Kurt’un ev sahipliğinde caminin yanında bulunan ve derneğe ait olan restoranda gerçekleştirilen sabah kahvaltısına yerel basın temsilcilerinin yanı sıra Belediye Meclis Üyesi Engin Yıldız ve Karlıtepe Dernek Başkanı Musa Aydın da katıldı.

İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarasını tepeden gören, alışılmışın dışında bir minare tasarımı ile dikkatleri üzerine çeken Karlıtepe Merkez Camii ve Seyir Terası’nın temeli 2008 yılında atıldı. Cami ve Seyir Terası, 8 yıl süren yoğun mesai sonrası kütüphanesi, konferans salonu ve seyir teraslı minaresi ile Cuma günü hizmete girecek.

Karlıtepe Merkez Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Kurt 8 yıllık mücadelenin sonunda mutlu olduğu söyleyerek inşaat sürecini ve ortaya çıkan projeyi şöyle anlattı;

Çok şükür 8 sene süren meşakkate karşı güzel bir çalışma ortaya koyuldu. Yaklaşık 3 bin 600 m2 kapalı alanı olan içerisinde 4-6 yaş grubu çocuklar için Kuran Kursu, 1150 m2 içerisinde 3 katlı namaz kılınabilecek alan oluşturuldu. Caminin yine kendine ait Gasilhanesi, 2 tane lojmanı, içerisinde sıcak suyu akan bayan ve erkek ayrı ayrı abdesthanesi var. Engellileri düşünerek engelli abdesthanesi de oluşturduk. Caminin yan tarafında yapılan binada alt katı çay ocağı, ortası market ve üst katları da restorant yapıldı. İnşaatın borçları bittikten sonra yap işlet devret modeli ile ihale yoluyla yapılan bu alanların geliri kurulmuş olan İmam Hüseyin Birlik İlim ve Hizmet Vakfı’na ait olacak. 

Hayalim sokak çocuklarını eğitmek

Belediyemiz tarafında caminin ön tarafında bulunan 2300 m2 arsa camiye tahsis edildi. Elde edilen gelirler ve hayırseverlerin katkıları ile bu arsayı da camimiz ile birleştirerek külliyeye dönüştürmek istiyoruz. Dini ve sosyal hayatı aynı anda verebileceğimiz külliye içerisinde yüzme havuzu da olacak. Sokakta ve çocuk esirgeme kurumunda kalan çocukları alıp dini ve sosyal konularda eğiterek devletine sahip çıkan bireyler haline getirmek en büyük hayalim.

Safir’den daha yüksek konumda

Cami inşaatı öncesinde çift minare düşünmüştük ama baktık ki minareler sadece ezan okunmak için yapılıyor. Bizde öyle bir şey yapalım ki hem ezan okunsun hemde camimize sosyal anlamda katkısı olsun. Cami projesinin seyir teraslı minare projesine dönüşmesi, İmam Hüseyin Birlik ve İlim Vakfı Onursal Başkanı olan Hüseyin Özyurt’un önerisiyle oldu. Özyurt, Almanya seyahatinde hiçbir yeri görmedikleri halde seyir teraslarına çıkmak için çok para verdiklerini söyledi. Sonrasında seyir teraslı minaresi olan cami projesi hazırladık. Böylelikle 52 metre yüksekliğindeki seyir teraslı minare oluştu. Minarenin bir başka özelliği ise 44. metrede 90 metrekare alanda seyir terasına çıkanların İstanbul manzarası eşliğinde kitap okuması için bir de kütüphanesinin olması. İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarasını tepeden gören minareye asansörle de çıkılabiliyor. Ayrıca ölçüldüğünde İstanbul’un en yüksek binası olan Safir’den daha yüksek konumda olunabileceğini düşünüyorum

Türkiye'nin ilk seyir teraslı camii Beykoz'da açılıyor!
Bizi Takip Edin