Kalbini seven akşam spor yapsın

Kalp krizi riskini yarı yarıya azaltan, hatta kalp krizi geçirenlerde iyileşme sürecini hızlandıran spor, bilinçsiz yapılırsa kalpte yarardan çok zarara neden oluyor!

Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için saatlerce koşmaya ya…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kalp krizi riskini yarı yarıya azaltan, hatta kalp krizi geçirenlerde iyileşme sürecini hızlandıran spor, bilinçsiz yapılırsa kalpte yarardan çok zarara neden oluyor!

Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için saatlerce koşmaya ya da spor salonlarına kapanmaya gerek olmadığını söyleyen Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Dr. Hikmet Tezel; kalbini düşünenleri uyarıyor: ?Sadece yürümek de sporun sağlığınıza sağladığı nimetlerden yararlanmanızı sağlar. Günde 30 dakika yürüyün, bu yeter! Ama sakın alışveriş merkezlerinde mağaza gezerken yaptığınız yürüyüşle karıştırmayın! Zira kalbe en yararlı yürüyüş, oksijenli ortamda ve tempolu yapılan yürüyüştür. Ayrıca kalp için en uygun spor yapma saatlerinin sabah değil, öğleden sonra 16.00-19.00 saatleri arası olduğunu unutmayın.?

Sağlık açısından sayısız faydaları olan sporun yanlış yapılması durumunda kalbe yarardan çok zarar verebileceğini söyleyen Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kardiyoloji uzmanı Dr. Hikmet Tezel; kalp sağlığı için doğru spor yapmanın yollarını anlattı:

SPOR HER DERDE DEVA: Düzenli spor yapmak, kalp krizi riskini yarı yarıya azaltır. Hatta kalp krizi geçirenlerde iyileşme daha kolay olur. Düzenli spor yapmak; kalp krizi ve inme riskinin azalmasının yanı sıra depresyon, demans, diyabet ve hatta bazı tür kanserlerden de korunma sağlar. Kalp kasını güçlendirerek, acil durumlarda kalp hızını yavaş yavaş artırarak kalbin zarar görmesini engelleyen bir mekanizma gelişir. Kan basıncı yüksek olan kişilerde, kan basıncının düşürülmesine ve düzenlenmesine yardımcı olur. Düzenli egzersiz sayesinde; kilo verme kolaylaşır, iyi kolesterol yükselir, kanın pıhtılaşması ve diyabet önlenir, stres azaltır, mutluluk hissi artar ve yaşlanma gecikir.

KOŞMAYIN YÜRÜYÜN: Ancak sporun sağladığı tüm bu nimetlerinden yararlanmak ve kalp damar sağlığınızı korumak için koşmak ya da spor salonlarındaki programlara dahil olmanız gerekmiyor! Sadece yürümek de sporun bu faydalı etkilerinden yararlanmanızı sağlar; günde 30 dakika hızlı olarak yürüyün, bu yeter! Tüm günün yorgunluğunu bahane etmeden, evde ya da işte sarf edilen enerjiye ilaveten her birey kendine günde en az 30 dakika ayırmalı ve açık havada tempolu yürüyüş (saatte 5-6 km hızla) yapmalıdır.

MİNİK YÜRÜYÜŞ BÜYÜK FAYDA: Sürekli 30 dakika yürüyemiyorsanız; bunu günde 3 defa 10?ar dakikalık yürüyüşler şeklinde de yapabilirsiniz. Bu minik yürüyüşler, haftada en az 5 gün yapılmalıdır. Yani haftada en az 150 dakika yürüyüş yapmanızda fayda var. MAGAZA

GEZMEK YÜRÜYÜŞ DEĞİL: Ancak bu yürüyüşler; mağaza gezer nitelikte ya da köpeğini gezdirme şeklinde değil, spor yapar şekilde olmalıdır. Daha fazla yürüyebiliyorsanız bunun zararı değil faydası olur. Yürüyüş dışında kişinin durumuna göre koşu, jogging, step ve yüzme gibi yarışmalı olmayan aerobik sporları da yapılabilir.

SABAH SPORU KALBE ZARAR: Sanılanın aksine sabah saatleri spor için uygun değildir. Özellikle sabah uykudan uyanma saatlerinde kalp krizi riski artış gösteriyor. Bu saatlerde sempatik sinir sistemi aktif hale gelir, kanın pıhtılaşma eğiliminde artış olur ve sabah çok erken saatlerde yapılan sporlar bu yüzden tehlikeli olabilir. Sabah saat yedi suları, kan basıncının en keskin yükselmeye geçtiği andır. Vücut hala zayıftır; bu nedenle spor yapmaktan kaçınılmalıdır. Spor yapılırsa kalp ve dolaşıma gereksiz yere yüklenilmiş olur. Bu saatte spor yerine güzel bir kahvaltı yapın; kolayca tüketilecektir.

EN UYGUN SAATLER AKŞAM ÜZERİ: Spor yapmak için en uygun saatler, öğleden sonra 16:00 ? 19:00 arasıdır. Vücut bu saatten sonra kendini yemek ve dinlenmek için programlar. Akşam saatlerinde spor yapıldığında, sindirim sistemi hızlanır ve vücutta yağ birikimi engellenir.

YEMEKTEN SONRA SPOR YAPMAYIN: Günün hangi saatinde spor yapılırsa yapılsın, beraberinde mutlaka su içilmelidir. Hemen yemek sonrası yapılan sporun da kalp sağlığı üzerine olumsuz etkileri olabilir. Özellikle kalp hastalığı olan kişilerde bu daha belirgin olabilir. Hatta bazı kalp hastalarında şikayetler yemekler sonrası ortaya çıkabilir.

SOĞUK VE SICAK HAVAYA DİKKAT: Düzenli spor yapmayanlar aşırı soğuk ya da sıcak havalarda aniden, fazlaca efor gerektiren sporları yapmamalıdır. Özellikle bilinen kalp hastalığı olanlar ya da kalp hastalığı için risk faktörü taşıyanlar buna dikkat etmelidir. Ayrıca her yaş grubundaki bireyler spor aktivitelerine katılmadan önce mutlaka sağlık kontrolünden geçmelidirler.

KALP KRİZİ GEÇİRENLER SPORA: Kalp krizi geçiren kişiler de spor yapmalı. Ancak kalp krizi geçirenlerin yapacağı spor; kalp krizinin yarattığı hasarın boyutuna, hastanın genel durumuna, fiziksel aktivitesine ve doktoru tarafından yapılan egzersiz testinde hastanın efor kapasitesine göre değişir. Bu kişilerde yarışmalı sporlar yerine düzenli ve haftada en az beş gün tempolu 30-45 dk arası yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi egzersizler uygundur. Kalp krizi sonrası 15-20 gün sonra yapılan efor testi ile hastanın efor kapasitesi belirlenir ve buna uygun egzersizler doktor tarafından hastaya uygulanır.

Kalbini seven akşam spor yapsın
Bizi Takip Edin