Beykoz Müftlüğü, Çanakkale Savaşı’nın 97. yıldönümü münasebeti ile düzenlediği “ Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma” programında şehitleri ve gazileri yâd etti.
Beykoz Müftlüğü tarafından Boğaziçi Anadolu Himam Hatip Lisesi, Vehbi Bilimer Ortaöğretim Erkek Öğrenci Yurdu’nun konferans salonunda gerçekleşen “ Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma” programına katılım oldukça yoğundu.
Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Beykoz Müftüsü Hüseyin Demirtaş, sivil toplum kuruluşları ile vatandaşların katıldıkları etkinliğin sunumu, Beykoz Camii İmam- hatibi Soner Çelebi tarafından yapıldı.
Hüseyin Demirtaş: Hendek Savaşı’nda ne oldu ise, Çanakkale’de de aynısı oldu
Etkinlik, Beykoz Müftüsü Hüseyin Demirtaş’ın açılış konuşması ile başladı. Müftü Hüseyin Demirtaş, misafirlerine şu konuşmayı yaptı: “ “Çanakkale Zaferi ve Çanakkale Savaşları, milletimizin tarihinde ve hafızasında çok önemli bir yere sahiptir. Zira o günler hakikaten zor günlerdir. 1914- 1918 yılları arasında Osmanlı, 1. Dünya savaşına girmişti. Her tarafta cepheler açılmıştı. Kafkasya, İran, Filistin, Hicaz-Yemen, Galiçya Cephesi Makedonya ve Çanakkale Cepheleri açılan cephelerdendi. Çanakkale Cephesi’nde maddeten üstün düşman kuvvetleri koalisyon oluşturarak, zamanın en kuvvetli donanmaları ve güçleri ile saldırıyorlardı. Milletimizin evlatları akın, akın Çanakkale Cephesine, şehitlik meşherine gidiyorlardı. Yüce Allah’a söz vermişlerdi; ezan susmayacak, bayrak inmeyecek, din ve mukaddesatımız ne pahasına olursa olsun savunulacak ve korunacaktı. Hendek Savaşı’nda ne olduysa Çanakkale’de de aynısı olmuştu. Yüce Kur’an bize “Ahzab” suresinde, Medine’de insanlık medeniyetini oluşturmaya çalışan Hz. Peygamber ve beraberindeki müminleri topladıkları koalisyon güçleri ile ortadan kaldırmaya çalışıyorlardı. Bu saldırıya Hendek kazarak cevap veren müminlerin duygu dünyası ile Çanakkale tabyalarında, top saldırılarına cevap veren Mehmetçik’in duyguları aynı idi: Hani onlar size hem üst tarafınızdan hem alt tarafınızdan gelmişlerdi. Hani gözler kaymış ve yürekler ağızlara gelmişti. Siz de Allah’a karşı çeşitli zanlarda bulunuyordunuz. Ama Anadolu’nu her tarafından kınalı kuzular gelmişti.Namusu çiğnetmeyecekti, çiğnetmedi de! Söz vermişlerdi. Kur’an’dan dinleyelim: “Müminlerden öyle yiğitler vardır ki Allah’a verdikleri sözü yerine getirdiler; kimi adağını ödedi (canını verdi), kimi de beklemektedir; (verdikleri sözü) hiçbir şekilde değiştirmediler.” İşte bu mücadelenin sonunda düşman Çanakkale’yi geçemedi. Tıpkı Hendek’te de geçemediği gibi. Kur’an-ı Kerim’i dinleyelim: “Allah o kâfirleri elleri hiçbir hayra ermeksizin öfkeleriyle defetti. Böylece Allah müminlere savaş hakkında yetiverdi. Allah çok güçlüdür, üstündür.”
Çanakkale tepelerinde, hep birlikte aynı cephede bu duygularla savaştı dedelerimiz. Doğulusu-batılısı, güneylisi-kuzeylisi ile O yarımada da, yan yana yatan şehit dedelerimiz var. Gerçekten de oralar gidip görülmeye, hissedilmeye değer yerlerdir. Çanakkale Zaferi’nin bu yıl dönümünde bizlere düşen en büyük vazife ve sorumluluk, kıymetlerimize, değerlerimize sahip çıkmak ve birbirimizi sevmek.
Bu toprakların ve bu topraklar üzerinde sahip olduğumuz değerlerin kıymetini gerçekten bilelim ve muhafaza edelim. Başta ezan, bayrak, cami olmak üzere bizim kimliğimizi oluşturan dini ve milli değerlerimizi koruyalım. Bütün bu değerlerin hepsi bugün bizlere emanettir. Bu emaneti korumak, tarih şuuru ve bilinci ile mümkündür. Bu bilinci daima taze tutalım. Tarih şuurumuzu, millet olma bilincimizi bize hatırlatan bu mekânlara ziyaretler planlayalım. Farklı görüş ve düşüncelere sahip olsak da, dini ve milli değerlerimizin aynı olduğunu ve aynı kaderi paylaştığımızı hiç aklımızdan çıkarmayalım. Birbirimizi sevelim. Birbirimizin yokluğu üzerine varlığımızı bina etmeyelim. Hep birlikte yaşayalım, saygılı bir şekilde ve özgürce…”
Yücel Çelikbilek: Değerlerimize birlikte sahip çıkmalıyız
Müftü Hüseyin Demirtaş’ın ardından kürsüye çıkan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ise, konuşmasının başında, düzenledikleri etkinlikten dolayı Beykoz Müftülüğü’nü tebrik ederek, şunları söyledi: “ Değerlerimize hep birlikte sahip çıkmamız lazım. Tarih şuuru ve bilincimizi tazelemek için Belediye olarak kültürel ve sosyal etkinliklere ağırlık veriyoruz. Çanakkale’deki tarihi mekânları gezmek için seferler ve geziler düzenliyoruz. Sarıkamış şehitlerini ziyaret programları tertip ettik. Genç neslin bunları bilmesi çok önemli. Onların, bunları yüreklerinde çok iyi hissetmeleri lâzım. Onlara bu tarihi değerleri görsel olarak yaşatmamız lâzım. Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri başta olmak üzere dini ve kültürel faaliyetlere desteğimiz her zaman artarak devam edecektir. Herkesin işi, önceliği peygamberimiz olmalı.” Nisan ayında düzenlenecek olan Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin de dolup taşması temennisinde bulunan Çelikbilek, “ siz ilgi göstermezseniz de, biz programları yapacağız” dedi.
“Bayrak ve Ezan yarenliği” isimli piyes oynandı
Konuşmalarının ardından, misafirlere emekli imam-hatip Hızır Çakır tarafından yazılmış olan iki perdelik “Bayrak ve Ezan” yarenliği konulu bir piyes sergilendi.
Emekli imam-hatip Zeki Durmuş tarafından okunan kasidenin ardından ise “Yuşa İlahi Grubu” da, şehitlik ve gazilik temalı ilahiler seslendirdi.
Programın son bölümünde Riva Camii imam-hatibi Mehmet Bilir, Kur’an-ı Kerim okuyarak, sure yorumunda bulundu.
Program, imam-hatip Mustafa Çatala’ın hatim duası ile sona erdi.
Beykoz Belediyesi’nin ikramı
Programda misafirlere, Beykoz Belediyesi’nin ikramı olan pilav ve ayran ikramında bulunuldu.
Haber: Arzu Başlantı