Saadet Partisi Beykoz İlçe Başkanlığı, “Şuurlardırma Konferansları” kapsamında, bu ay Çanakkale Zaferi’ni ele aldı.
Saadet Partisi Beykoz İlçe teşkilatı Tanıtma Birim Başkanlığı’nın her ay düzenlemekte olduğu “Şuurlandırma Konferansları” kapsamında, bu ay “Çanakkale Zaferini Kazan Ruh’un Temelleri ve Bu Ruhtaki Gençleri Yetiştirmek İçin Neler Yapılması Gerektiği” konusu ele alındı.
SP Beykoz İlçe Başkanı Burhan Öz ve Tanıtma Birim Başkanı Muhammet Kalaycı ile Saadet Partili vatandaşların kalabalık katılımları ile gerçekleşen toplantının konuğu, ilahiyatçı Muhammed Voyvotoğlu idi.
Sunumu Muhammet Kalaycı tarafından yapılan “Çanakkale Şehitleri’ni Anma Programı,” tüm şehitler için duaların okunmasının ardından, Kiremitdere Camii imamı Ahmet Alay tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti.
Burhan Öz: Ey insanlar, yine Ya Rabbi deyin!
Kur’an tilavetinin ardından ise kürsüye SP Beykoz İlçe Başkanı Burhan Öz çıktı. Konuşmasında Çanakkale Savaşı’nın Türk ve dünya tarihi açısından önemine değinen Burhan Öz, şunları söyledi: “ Çanakkale şehitlerimizi büyük bir minnet ile anıyoruz, çünkü onlar bunu hak ediyorlar. Mehmet Akif şiirinde ne diyor? ‘ Ancak Bedir’in arslanları bu kadar şanlı idi.’ Çanakkale’de bir ulus, bir şahıs, bir başkan değil, bir İslam ümmeti ‘Yarabbi yetiş!” diyor. Çanakkale başka, ama bir tek Bedir Savaşı ile benzeşmeli. Çanakkale’de anaların, eşlerin, yavruların, babaların duaları ile karşılaşıyoruz. Onların tek almak istedikleri haber, ‘ İslam sancağı düşmedi, Çanakkale geçilmedi” idi. Bedir Savaşı’nın bir başka haliydi o gün.
Nusret Mayın Gemisi, sabaha karşı devasa İngiliz ordusu arasında mayın döküyor! Akıl alacak gibi değil. Nusret’in kelime anlamı ‘yardım.’ O gün Çanakkale’ye “nusret” inmişti; Allah yardımı inmişti.
O yüzden biz Çanakkale’yi bu şekilde anlamak zorundayız. Çanakkale, imandır. Bu milletin yüreğinde ise şu anlamı yaşıyor: Çanakkale istiklal ve istikbalin adıdır. Rabbim bize Çanakkale şehitlerine lâyık olacak yaşam nasip etsin.”
SP Beykoz İlçe Başkanı Burhan Öz’ün ardından, merhum Necmettin Erbakan’ın Çanakkale Savaşı ile ilgili olarak yapmış olduğu konuşmaları içeren kısa bir sinevizyon gösterisi sunuldu.
Muhammed Voyvodoğlu: Öleceklerini bilerek, cepheye koşan insanların şuuru
Sunumdan sonra ise ilahiyatçı Muhammed Voyvodoğlu, “Çanakkale Savaşı’nı kazanan ruhun temellerinin ne olduğu ve bu ruhtaki gençleri yetiştirmek için nelerin yapılması gerektiği” konusunu içeren konuşmasını yapmak üzere kürsüdeki yerini aldı.
Çanakkale’nin Birinci Dünya Savaşı’nın bir parçası olduğunu kaydeden Voyvotoğlu, aynı dönemde sadece Çanakkale’de değil, birçok cephede savaşıldığını belirtti. Osmanlı’nın dünyanın dört bir yanına asker gönderdiğini ifade eden konuşmacı, 1. Dünya Savaşı’nda 750 binden fazla şehit verildiğinin altını çizdi. Yaralanan ve esir düşenler ile birlikte bu sayının 1 milyon 250 bini bulduğunu belirten Voyvotoğlu, salonda bulunan misafirlere, “öleceklerini bile bile cepheye koşan bu insanlar, hangi şuur ile Çanakkale’ye canlarını teslim etmeye gittiler?” sorusunu yöneltti.
Kendi cenaze namazlarını kıldılar
Voyvotoğlu, şimdiki gençlerin ise, “öleceklerini bildikleri için kendi cenaze namazlarını kılarak, kendi ruhlarına Fatiha okuduktan sonra savaşmaya devam eden bu ruh halinden çok uzakta” bulunduklarını belirtti. Konuşmacı ilahiyatçı, “ şimdi çocuklarımıza çok şey öğretiyoruz, onları ABD’de doktoralara yolluyoruz; ancak onlara değerlerinin kıymetini öğretmiyoruz” dedi. Muhammed Voyvotoğlu, “ değerlerimizi bilen bir toplum inşa edemezsek, bu kendi idam fermanımızın altına imza atmak anlamına gelir” yorumunda bulundu.
Çanakkale’den daha tehlikeli bir savaş
Günümüzde yaşanmakta olan kültür savaşının düşmanı belli olan bir savaştan daha tehlikeli olduğunu ifade eden Voyvotoğlu, “ gençlerimiz giderek kendi benliklerini kaybediyorlar” dedi. Çanakkale’ye gidenlerin ayrıca bir “izzet ve şeref, yani bir üstünlük duygusuna” sahip olduklarını da kaydeden konuşmacı, “üstünlük duygusunun, bir şeyi yapabileceğine bütün toplumun duyduğu bir inanç olduğunu” kaydetti. Muhammet Voyvotoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “ Bu, ‘yapabiliriz!’ inancıdır. Şimdi biz bunu, yani başarabileceğimize olan inancımızı kaybettik.”
Çanakkale ruhuna sahip insanın özelliklerini sıraladı
İlahiyatçı Muhammed Voyvotoğlu, Çanakkale ruhuna sahip bir insanın özelliklerini ise şu şekilde sıraladı: “Yüzde yüz inançlıdır, Allah’ı ve peygamberini sever, rehberi Kur’an’dır; Kur’an ile küs değildir, ibadetlerine düşkündür; üşengeçlik yapmaz, hayat akışını namaz belirler; sabah namazında cemaate katılır, bolca salavat getirir, geçmişlerine dualar eder, cömerttir, tevekkül sahibidir, helallik ister, selam ile başlar, selam ile bitirir, zalim ile aynı çatıyı paylaşmaz.”
Bu şuura sahip insan yere çöp atmaz ve tükürmez
Konuşmasının sonunda bu ruha sahip olan bir insanın yere çöp atmayacağının ve tükürmeyeceğinin de altını çizen Voyvotoğlu, değerleri ile yaşayan bir insanın “unutulmamak ile ödüllendirileceğini” de belirtti.
Haber: Arzu Başlantı