Cemaate Sigara ve Alkolün zararları anlatıldı

Yeşilay Beykoz Temsilcisi Dr. Ziya Gümüş, Yenimahalle Hoca Mahmut Bayram Camii cemaatine Sigara ve Alkolün zararları hakkında bilgi verdi.

Hoca Mahmut Bayram Camii imam-hatibi Yusuf Demirci, Cuma Namazı öncesi farklı bir…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşilay Beykoz Temsilcisi Dr. Ziya Gümüş, Yenimahalle Hoca Mahmut Bayram Camii cemaatine Sigara ve Alkolün zararları hakkında bilgi verdi.

Hoca Mahmut Bayram Camii imam-hatibi Yusuf Demirci, Cuma Namazı öncesi farklı bir uygulamaya imza atarak cami cemaatine sürpriz yaptı. İmam-hatip Demirci, 7 Nisan Dünya Sağlık Gününde Yeşilay Beykoz Temsilcisi Dr. Ziya Gümüş’ü davet ederek sunum eşliğinde Sigara ve Alkolün zararları hakkında cemaatini bilgilendirdi.

Beykoz Yenimahalle Hoca Mahmut Bayram Camii imam-hatibi Yusuf Demirci gayretli çalışmaları ile cemaatine din hizmeti sunuyor. Din Görevlisi Demirci, Kanser Haftası ve Dünya Sağlık Günü nedeni ile 6 Nisan Cuma günü haftanın anlamına uygun olarak cami cemaatini bilgilendirdi.

İmam-hatip Yusuf Demirci, camiye kazandırdığı projeksiyon sistemi ile hem yaz Kur’an Kursları ve hem de vaaz ve irşad programlarında göze ve gönle hitap ederek aydınlatma çalışmalarına devam ediyor.

Cuma namazı öncesi sigara ve alkol’ün zararları anlatıldı

İmam-hatip Demirci, konuşmasında insanın maddi ve manevi açıdan çok yüksek bir statüde yaratıldığını dile getirerek şunları söyledi: “Yüce Rabbimiz Tin Suresinde şöyle buyuruyor: “Biz, gerçekten insanı en güzel bir biçimde yarattık.” İnsan hayatının genel olarak çocukluk, gençlik yaşlılık ve ihtiyarlık olmak üzere dört dönemi vardır. Bu dönemlerin her birinin ayrı ayrı özellikleri olmakla beraber en önemli olanı gençlik dönemidir. Çocukluk ve yaşlılık arasındaki bu dönem, iyi ve kötü alışkanlıkların kazanıldığı bir dönemdir. Bu dönemde kazanılan alışkanlıklar hemen hemen ömür boyu devam eder. Bunlardan pek azı gençliğinde edindiği kötü alışkanlıkları yaşlandığında terk eder. Pek çoğu ise kazanılan bu alışkanlıklardan kolay, kolay kurtulamaz. Gençliğinde kazandığı bu alışkanlıklar iyi ve güzel ise sonraki hayatı huzurlu ve mutlu olur. Kötü ve zararlı alışkanlıklarsa insana hayatı zehir eder.Bu itibarla gençlik dönemi insanın geleceği için büyük önem taşır. “Andolsun, biz insanoğlunu şerefli kıldık. Onları karada ve denizde taşıdık. Kendilerini en güzel ve temiz şeylerden rızıklandırdık ve onları yarattıklarımızın bir çoğundan üstün kıldık.” (İsra,70) Bilindiği gibi yüce dinimiz İslam insana ve insan hayatına büyük öner vermektedir. Çünkü insan Cenab-ı Hakk’ın en üstün yaratığıdır. O nu en güzel surette yaratmış ve akıl gibi üstün yetenekle donatmıştır. Gençlik için bugün en büyük tehlike hiç şüphesiz alkol ve uyuşturucu gelmektedir. Zamanında önlem alınmazsa iş işten geçtikten sonra pişman olmak fayda etmiyor. Bu nedenle genç yavrularımızla devamlı ilgilenecek, kiminle arkadaşlık yaptıklarını kontrol ederek boş vakitlerini nerelerde geçirdiklerini takip etmemiz gerekir “, dedi.

Programın ikinci bölümünde Yeşilay Beykoz temsilcisi Dr. Ziya Gümüş sigara ve alkol bağımlığı ve zararları hakkında sunumlu bilgi verdi.

Beykoz’da bir ilk

Dr. Ziya Gümüş konuşmasında şunları söyledi: “Biz Yeşilay olarak Beykoz ilçemizde bir ilki yapıyoruz. 1-7 Nisan Kanser Haftası ve 7 Nisan Dünya Sağlık Günü dolayısıyla değerli hocamız bizi bizi davet etti, bizde sizlerle buluşmaktan memnuniyet duyduk. Yusuf hocama , bize sunum fırsatı verdiği için bu güzel faaliyetinden dolayı teşekkür ederim. Değerli Cemaat , bende bir Beykozlu olarak sizlere bu hafta sigara ve alkol bağımlılığı ile ilgili resimler ve bilimsel araştırma ve veriler ışığı altında sunum yapacağım.

Bağımlılıktan kurtulmanın en kolay yolu: HİÇ BAŞLAMAMAKTIR

Dünyada her yıl sigarada kullanımından dolayı 5 milyon, ülkemizde ise 100 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Eğer önlem alınmazsa 2030 yılında ülkemizde 240 bin insan sigaradan ölebilir.

Dünya’da her 6 saniyede 1 kişi sigaradan ölmektedir. (Kaynak: BM Dünya Sağlık Örgütü )

Ülkemizde ortalama 25 milyon kişi alkol kullanmakta (sosyal içiciler dahil) Bunlardan 7 milyon civarında “alkolik” olduğu tahmin edilmektedir. TRAFİK KAZÂLARI

Türkiye’deki trafik kazâlarının yüzde 65’inin sebebi ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMAKTIR.

Kanda az miktarda alkol:

Beyni uyuşturur, Refleksi azaltır, Dikkat azalır, Gözün odak hareketleri yavaşlar, Görüş netliği kaybolur. İnsanın görüş açısı 120 derecedir. 1 bardak içkiyle 20 derece azalır.

Türkiye dahil 30 ülkeyi ihtiva eden araştırmaya göre :

CinâyetlerinYüzde85’i, BoşanmalarınYüzde80’i Eşlerini dövmelerinYüzde70’i, TutuklularınYüzde78’i, SerserilerinYüzde70’i, Mala yönelik suçlarınYüzde77’si, Hırsız ve yankesicilerinYüzde71’i.

Dünya Sağlık Teşkilâtı Alkolizm Komitesi’nin raporunda: “Bira dahil, her türlü alkollü içki içmeyi, miktarı ne olursa olsun, îtiyat haline getiren kimselerin hepsi, alkolik olarak kabul edilirler.”

BAĞIMLILIK ZEHİRDİR ZEHİRE “HAYIR” DİYELİM

Türkiye’de ilköğretim okullarında 15 milyon çocuk ve gencimiz eğitim görmektedir.

5 ALTIN KURAL

1-Asla sigaraya başlama. 2-İlacı doktor verir. Doktor haricinde kimsenin verdiği hapı yutma. 3-Arkadaşlarını dikkatli seç. 4-Hayır! Demeyi öğren. 5-Alkolden uzak dur.

NEDEN BAĞIMLI OLUNUR?

1-Arkadaş 2-Bilgisizlik 3-Özenti 4-Yanlış Eğlence Mekanları 5-Merak 6-Deneyip bırakamama 7-Moda 8-Hasta çevre ve toplum 9-Tehlike isteği 10-Kendini aşma (ispatlama) 11-Kendini aşma (ispatlama) 12-Manevi boşluk 13-İnanç zaafı 14-Eğitimin zafiyeti 15-Televole kültürü 16-Aile yapısındaki bozukluk 17-Bölünmüş aile 18-Ailede Sağlıksız İletişim

Cemaate Sigara ve Alkolün zararları anlatıldı
Bizi Takip Edin