Tirebolu Dernekler Federasyonu (TİRDEF), 4. Tirebolu Kültür ve Sanat Günleri’nin 4.’sünü Beykoz’da yaptı.
Tirebolu Dernekler Federasyonu (TİRDEF), 4. Tirebolu Kültür ve Sanat Günleri’nin 4.’sünü Beykoz’da düzenledi. Buluşmaya, Beykoz dışından da çok sayıda davetli katıldı. Etkinlikte yöresel yemekler yendi, yöresel tarih konuşuldu, yöresel ananeler canlandırıldı ve yöresel türküler seslendirildi. Kısacası, Tirebolulular, doyasıya bir yöresel gün geçirdi!
Bünyesinde 18 dernek barındıran Tirebolu Dernekler Federasyonu ( TİRDEF), daha önce İstanbul’un farklı ilçelerinde gerçekleştirdiği Tirebolu Kültür ve Sanat Günleri isimli etkinliğin dördüncüsü için bu sefer Beykoz’u seçti.
Geniş düzeyde katılım
Sunumu, TİRDEF Yönetim Kurulu üyesi İsmet Rizeli tarafından yapılan etkinlik, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. TİRDEF Genel Başkanı Haldun Domaç, TİRDEF Yönetim Kurulu üye ve delegeleri, Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır, Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, CHP Genel Başkan Yardımcısı (Denizli Milletvekili) Adnan Keskin, Tirebolu İletişim Fakültesi’nin kurucu öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Karahasanoğlu, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Ümraniye Giresunlular Dernek Başkanı Numan Kasap, Esenler Belediyesi temsilcileri, Ak Parti Beykoz İlçe Yönetim Kurulu’nun bazı temsilcileri, CHP Beykoz İlçe Başkanı Hızır Yılmaz, Beykozlu Giresunlular Dernek Başkanı Hasan Karakaya, Türkiye Deniz Araştırmaları (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk etkinliğe katılanlar arasındaydılar.
Protokol konuşmaları
TİRDEF Genel Başkan Vekili Necati Yılmaz‘ın, Federasyon’un faaliyetlerini içerir sunumunun ardından, TİRDEF Genel Başkanı Haldun Domaç, Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır, Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, CHP Genel Başkan Yardımcısı (Denizli Milletvekili) Adnan Keskin, Tirebolu İletişim Fakültesi’nin kurucusu Prof. Dr. Taner Karahasanoğlu, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç günün anlam ve önemine ve Tirebolu’ya ilişkin birer konuşma yaptılar.
Unutturmayacaklar
Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’ni, Tirebolu’nun önde gelen isimleri olan; Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Hüseyin Avni Alparslan, Cumhuriyet’in ilk donanma komutanı Amiral Şükrü Okan, Kuvayi Milliyeci Müftü Ahmed Necmettin Efendi, Kurtuluş mücadelesine yaptığı hizmetler ile ünlenen ancak hazin bir sonu olan Topal Osman Ağa, Türk sporuna ve tesisleşmeye önem veren hizmetleriyle Nadir Yapsakaloğlu ve Türkiye’nin bir kasabada kurulan ilk İletişim Fakültesi olan Tirebolu İletişim Fakültesi’nin kurucusu Prof. Dr. Taner Karahasanoğlu‘na ait fotoğraflar ile süsleyen TİRDEF yetkilileri, Unutma, unutturma sloganı altında, ilçelerini tanıtan kitapçık ve çeşitli kitapları da katılımcıların dikkatlerine sundular.
Yöresel fotoğraf sergisi
Giresun’un Tirebolu ilçesine ait fotoğrafların da sergilendiği etkinlikte, yöresel çay ve üzerinde Tirebolu’yu Seviyorum yazılı tişörtler de satışa sunuldu.
Damat Tıraşı ve Gelin Hamamı ananeleri canlandırıldı
Programda, misafirlere, Tirebolu İletişim Fakültesi tarafından hazırlanan ve Tirebolu’nun geleneksel Gelin Hamamının canlandırıldığı bir video sunumunun izlettirilmesinin ardından ise, sahne üzerinde canlı olarak Damat Tıraşı merasimi sergilendi.
Panelde, iki farklı konu tartışıldı
Moderatörlüğü Prof. Dr. Halit Keskin ( Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı) tarafından yapılan ve Yakın Dönem Giresun Tarihinde İki Önemli Konu: Topal Osman Olayı ve Şebinkarahisar Ermeni İsyanı konulu panelde ise, Doç. Dr. Ercan Karakoç ( Yıldız Teknik Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı) Topal Osman Olayı ve Harşit Savunması, Yard. Doç. Dr. Savaş Açıkkaya ( İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim üyesi) ise Şebinkarahisar Ermeni İsyanı konusunda katılımcıları bilgilendirdiler.
Panel sonrasında, katılımcıların her iki konuya ilişkin soruları da yanıtlandı.
Türk Halk Müziği’nden ezgiler
Plaket takdimlerin de yapıldığı etkinlikte, misafirlere Tirebolu’nun geleneksel lezzetlerinin ikramında da bulunuldu.
4. Tirebolu Kültür ve Sanat Günleri etkinliği, Türk Halk Müziği’nin Tirebolu yöresine ait ezgileri ile son buldu.
Haber: Arzu Başlantı