Öldürülen leopar Beykoz'da hayat buldu

Diyarbakır'da bir çoban tarafından av tüfeğiyle öldürülen leoparın postu Beykoz’da hayat buldu.

Diyarbakır'da bir çoban tarafından av tüfeğiyle öldürülen leoparın postu Beykoz’daki lisanslı tahnitçi İhsan Yey tarafından dolduruldu.

Diyarba

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyarbakır’da bir çoban tarafından av tüfeğiyle öldürülen leoparın postu Beykoz’da hayat buldu.

Diyarbakır’da bir çoban tarafından av tüfeğiyle öldürülen leoparın postu Beykoz’daki lisanslı tahnitçi İhsan Yey tarafından dolduruldu.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde 3 Kasım 2013 de bir çoban tarafından av tüfeğiyle vurulan leoparın postunun doldurulmasını kararlaştıran Orman ve Su işleri Bakanlığı, bu işlemi gerçekleştirmesi için Beykoz’daki lisanslı tahnitçi İhsan Yey’i görevlendirmişti. Bunun üzerine uçakla Diyarbakır’a gelen tahnitçi İhsan Yey, Orman ve Su işleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ndeki leoparı Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ne götürdü.

Burada yaklaşık 1,5 saat süren operasyonun ardından leoparın postunu vücudundan ayırdıktan sonra ilaçlayıp, tuzladı. Yey, operasyonun ardından paketlediği deriyi doldurmak üzere İstanbul’a götürmüştü. İhsan Yey’in Beykoz’daki atölyesinde doldurma işlemi tamamlanan leopar basın mensuplarına gösterildi.

Doldurulmuş leoparın başında açıklama yapan Yey leoparın kalıbı, dişleri ve gözlerinin Amerika’dan 1 ayda getirtildiğini, ufak tefek restorasyonlar yaptıktan sonra deriyi giydirdiklerini belirterek  “Derinin rutin tabaklama işlemi haricinde, renk atması olmaması için kimyasal kullanılarak özel solüsyonlarda bekletildi. Oğlum artistik işlerini yapmak üzere kalıbı ele aldı. Altındaki kayasını oluşturdu. Daha sonra kalıbı üzerine yerleştirdik. Yüz ve vücut hatlarıyla ufak rötuşlar yaparak derinin son halinde giydirme işlemini yaptık. Deriyi üzerine ince ve itinalı dikişlerle oturttuktan sonra Geri kalan yarım gün içerisinde de oğlum Kaan yüz hatlarını ve vücut hatlarını ortaya çıkarmak için gerekli artistik işlemleri yaptı” diye konuştu.

YARASINI NASIL KAPATTIĞINI ANLATTI

Leoparın ölümcül yarasını nasıl kapattıklarını da anlatan Yey, “Yakın mesafeden ense bölgesine ateş edilmişti. Burada 7 tane delik ve bir de büyük delik vardı. Yaklaşık 2 kibrit kutusu büyüklüğünde bir alan hasarlı bölgeydi. Biz bunu kestik, biçtik ve diktik. Desenlerini de denk getirerek yarayı görünmez hale getirdik” dedi.

Yapılan işlemden sonra leoparın insan ömrüyle kıyaslanmayacak bir süre dayanıklı olarak kalacağını anlatan Yey, “Tabaklama işlemini iyi yaptığımız zaman artık organik halden, sentetik hale geçmiştir. Sadece dış parazitlerden korunması gerekecektir. Bu tür ’Trofe’ dediğimiz kürklü hayvanlarda güve zararlıları vardır. Rutubetsiz ortam ve güveden korunursa insan ömrüyle kıyaslanmayacak kadar uzun seneleri görsellik olarak koruyacaktır” dedi.

Leoparın bu hafta sonu veya önümüzdeki hafta Ankara’ya gönderileceğini ifade eden Yey, nerede sergileneceği konusunda bilgilerinin olmadığını söyledi.

M. Akif ERDEM/İSTANBUL (DHA)

Öldürülen leopar Beykoz'da hayat buldu
Bizi Takip Edin