Beykoz’un dünya şampiyonları, gerekli yetkililerin ve makam sahiplerinin duyarsızlığından oldukça şikayetçi.
Mixed Martial Arts’ (MMA) yani Karma Dövüş Sanatları’, 2013 senesinde Ali Arık ve Hazer Deniz öncülüğünde ülkemizde de federasyon haline gelerek sporcuların, bu sporu yapmasının ve müsabakalarda hem kendilerini hem de ülkemizi temsil etmelerinin önü resmi olarak açılmış oldu. Peki, nedir’ MMA sorusunun cevabı ise; MMA Federasyonu’nun internet sitesinde şu şekilde açıklanmış:
Organizasyonlarda ve diğer mücadele sporlarında kullanılan ve çok geniş mücadele teknikleri içeren, tam temas mücadele sporudur. Kurallar, sporcuların yerde veya ayaktayken birbirlerine hücum etmelerine ve sarılarak mücadele etmelerine izin vermektedir.
Dünya’da ise MMA Federasyonu olarak Amerika’da bulunan İnternational MMA Federation’ ve merkezi Ukrayna’da bulunan World MMA Federation’ bulunuyor. Ülkemiz federasyonu ise, WMMAF’a bağlı olarak müsabakalarını düzenliyor ve turnuvalara katılıyor. Bu çerçevede 16/19 Ekim 2014 tarihleri arasında Ukrayna’nın Lviv şehrinde düzenlenen Dünya Şampiyonası’na katılan Amatör Türk Milli Takımımız 6 Altın, 5 Gümüş ve 3 Bronz madalya’ kazanarak yurda döndüler. 23 ülkeden 300 sporcunun’ yarıştığı müsabakalarda Türk bayrağını gururla taşıyan ve göklere çekilmesini sağlayan sporcularımız arasında 3 tane de Beykozlu sporcunun’ bulunması da ayrı bir sevinç kaynağımız aslında.
65 kg’da Yalçın Altun Dünya 2.si, 75 kg’da Ozan Karacaoğlu Dünya 3.sü ve 86 kg’da Bahattin Yücel Dünya 3.sü’ olarak hem ülkemize hem de ilçemiz Beykoz’a başarı ile döndüler.
Beykoz Fitness Spor Kulübü bünyesinde çalışmalarına başlayan ve sürdürmeye devam eden sporcular, Türkiye Şampiyonası’nda Ozan Karacaoğlu ve Yalçın Altun Türkiye Şampiyonu olurken Tuğrul Sezer, Bahattin Yücel ve Murat Can Üst Türkiye 2.si, Murat Yıldırım ise Türkiye 3.sü’ olma başarısı gösterdiler.
MMA Federasyonu İstanbul Anadolu Yakası Temsilcisi görevini de sürdüren şampiyonumuz ve Dünya 2.miz Yalçın Altun ile yaptığımız sohbette bu süreçte neler yaşadıklarını konuştuk.
Bir hayli dertli olan Altun, özellikle Beykoz Belediyesi’nin ve BİSK’in’ kendilerine hiç sahip çıkmadıklarından şikayetçi. Beykoz’da desteklenen spor branşlarından aslan payının futbol branşı için kullanılmasına sitem eden Yalçın Altun, başarılı sporculara sahip çıkılması için daha ne yapmaları gerektiği sorusunu da Beykoz Belediye Başkanlığı ve diğer yetkililere yöneltti.
Kısaca kendisini tanıtmasını istediğimiz Milli Sporcu Yalçın Altun, 1995 senesinde spora Muai Tai ile başlamış ve bunu 1996 senesinde ise, teknik kapasitenin yanında bir sporcunun fiziksel görünümünün de düzgün olması için fitness (vücut geliştirme) sporu ile birleştirmiş. 1997 senesinde yapılan gençler Türkiye Şampiyonası’nda kick-box branşında Türkiye Şampiyonu olan Altun, 2001 senesinde de antrenörlük yapmaya başlamış. 2013 senesinde MMA Federasyonu’nun antrenörlük seminerlerini tamamlayan Altun, MMA Antrenörü olarak eğitimlerine devam ediyor.
MMA Sporu hakkında bilgi veren Yalçın Altun, ayak dövüşlerinin yerde mücadeleye izin vermediğini fakat MMA’nın yerde güreş hareketlerinin yanında kol kitleme, bacak ve boyun kitleme hareketleri ile mücadeleyi devam ettirdiğini bu sayede diğer dövüş sporlarının icra eden sporcuların MMA sayesinde karşılıklı müsabaka yapabildiğini ifade etti.
Bize Beykoz Belediyesi ya da herhangi bir yetkili kurumdan tebrik bile gelmemiştir!
Elde ettikleri başarıların ardından kendisine ve arkadaşlarına diğer spor salonu ve kulüplerden antrenörlük teklifleri geldiğini fakat Beykoz’da kendileri ile ilgili yaprak kımıldamadığını aktaran Milli Sporcu Yalçın Altun, şunları söyledi:
Beykoz’da 9 yıldır bu işi yapıyorum. 2011 senesinde Muai Tai branşında Beykoz Fitness Spor Kulübü takım olarak İstanbul 3.lüğü yapmıştır. Ama o zaman da bize Beykoz Belediyesi ya da herhangi bir yetkili kurumdan tebrik bile gelmemiştir. Ben soruyorum Beykoz’da hangi kulübün sporcusu bizim ki gibi bir madalyayı Beykoz’a getirmiştir. Bizim başarılarımızın hepsi Gençlik ve Spor Bakanlığımızca tescillidir ama ben bugüne kadar Beykoz Belediyesi’nden beş kuruş bir destek göremedim. Ben bir sporcu hazırlıyorum. Bunları kendi cebimizden karşılıyoruz. Bu sporcunun yol masrafı, yemek ve konaklama masraflar hiç yoktan 500 TL. Belediyenin yönetmeliğinde spor kulüplerine ödenek ayırmak zorunluluğu vardır. Gidiyorlar o kadar kulübe yardımcı oluyorlar peki Beykoz Fitness Spor Kulübü nerde? Millet bu işlerden başarılı sporcular çıkarmakla beraber ekmeklerini de kazanıyorlar ama bizde bir tebrik etme bile yok. 5 senedir buradayım ama beş kuruşluk belediyeden bir ödenek görmedim. Nereye gidiyor bu ödenekler? Benim elimde bu güne kadar ne bir resmi yazı var ne de bir makbuz var ödenek geldiğine dair ve benim bu konuda belediye başkanından belediyenin sorumlu olan görevlisine kadar hepsine sitemim var. Beykoz’un içerisi uyuşturucudan kurtulamıyor. Biz oralardan kurtardığımız o çocukları burada spor yaptırıyoruz. Biz topluma faydalı bir iş yaptığımız halde maddi anlamda zorlanıyorsak bu bizim ayıbımız değildir. Her yerde yardım ettiklerini söyleyen belediyemizden sadece pankart yardımı gördük. Onu da zar zor akşam saat 10’da alabildik. İstedik ki şampiyonaya gidiyoruz ve biz Beykoz’un sporcuları olarak Beykoz pankartının arkasında poz verelim. O yüzden istedik o pankartı da… Başarılarımız ve bazı insanlar bize referans oluyorlar. Bu sayede özel, birebir dersler veriyoruz. Oradan aldığımız parayı da bu işlerin harcırahında kullanıyoruz. Biraz Robin Hood’luk gibi oluyor zenginden alıp fakirin başarısına yatırıyoruz. Beykoz’da varsa yoksa futbol kulüpleri ki onlarında durumu içler acısı… Biz hiç bir sporcumuzun lisansına el koyan kulüplerden olmadık. Getir parayı al lisansını diyenlerden olmadık. Hepsine kendi lisansını kendileri adına çıkarttık. Burada kulüp kötü mü beklentisi yok mu? Elbette var. Başarılı olsun isteriz ve daha başarılı olacağı yerlere de taşımasını biliriz… Biz aylığı 75 TL’ye ders veriyoruz. Bütün masraflarımız dahilinde (kira, su, elektrik, vergi) ama belediyenin tesislerinde bu ücret 80 TL ki bizim gibi masrafları da yok. Ben iyi bir antrenörsem boynuz kulağı geçecek, benim sporcum beni geçecek. Çok şükür geçiyorlar da.
2015 Ocak ayında Türkiye MMA Şampiyonası’na 8 sporcu ile katılacaklarını ifade eden Altun, derece yapacaklarına inançlarının tam olduğunu söyledi. Katılacak sporcuların çoğunun öğrenci olduğunu ve derslerinde başarılı olduklarını söyleyen Altun, derslerinde başarılı olmayan sporcuları şampiyonalara götürmediklerini de belirtti.
MMA Sporu’nun Türkiye de gelişmesini sağlayan isimleri de sohbetimizin sonunda paylaşan Yalçın Altun; Murat Kazgan, Ertan Balaban, Taylan Keser, Burak Değerbiçer sayesinde Türkiye’de MMA Sporu lanse edilmeye başladı. MMA Federasyonu Başkanı Ali Arık ve yönetim kurulu üyesi Hazer Deniz’de bu sporu resmiyete dönüştürmüştür dedi.
Haber: Burcu Çelik