Beykozlularla bir araya gelen Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Türkiye’nin sınırları dışındaki tek toprağı olan Süleyman Şah Türbesi’ni anlattı.
Her ay gerçekleştirdiği tarih söyleşileriyle Beykozlularla bir araya gelen Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Türkiye’nin sınırları dışındaki tek toprağı olan Süleyman Şah Türbesi’ni anlattı. Afyoncu: Burasının, Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi sınırları içinden hiçbir farkı yoktur. Ve devletin hükümranlık hakkına saygı göstermek gerekir dedi.
Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde Türkiye’nin Sınırları Dışındaki Tek Toprağı Süleyman Şah Türbesi semineriyle ilçe sakinlerine hitap eden Erhan Afyoncu, ilk olarak bölgenin tarihini ve Türklerin bu coğrafyaya gelip yerleşmesi sürecini anlattı.
Prof. Dr. Afyoncu: Devletin Hükümranlık Hakkına Saygı Göstermesi Gerekir
Prof. Dr. Afyoncu, terör örgütü IŞİD’in yaptığı tehditle gündeme gelen Süleyman Şah Türbesi ve Caber Kalesi’nin Türk askerleri tarafından korunduğuna dikkat çekti. İŞİD’in Süleyman Şah türbesine gireceğiz’ söylemine karşı devletin hazırlıklı olacağını ve buranın Türk askeri tarafından korunduğunu belirten Afyoncu, Burasının, Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi sınırları içinden hiçbir farkı yoktur. Ve devletin hükümranlık hakkına saygı göstermek gerekir diye sözlerine ekledi.
Lozan Antlaşması’yla Türk Toprağı Sayıldı
Süleyman Şah ve türbesi hakkında kısa bilgiler aktaran Prof. Dr. Afyoncu, Süleyman Şah 12. yüzyılda Fırat nehri kıyısında yaşamış, Ertuğrul Gazi’nin babası, Osman Gazi’nin dedesidir. Oğuzların Kayı boyundandır. Moğolların istilası üzerine Türkistan’dan Doğu Anadolu’ya gelip, Caber’e giderken Fırat Nehri’nde boğulur. Ölümünden sonra Caber Kalesi’nin dibindeki bir kümbete gömülür. Ancak Türkiye Cumhuriyetinin Fransa ile yaptığı Ankara Antlaşması ve Lozan Antlaşması’na göre kale ve türbe Türkiye’nin toprağı sayılır. 1937′ de Urfa Jandarma Komutanlığına sunulan tebliğle,1938’de Türbe yanına Jandarma Karakolu İnşaa edilir. Böylece toprağın ve türbenin korumasını Türk Askeri yapmaya başlar diye belirtti.
Süleyman Şah Türbesi Karakozak Saygı Karakolu
1973 yılında Suriye Hükümetinin o bölgeye baraj yapacağını ve türbenin suları altında kalacağını bildirmesi üzerine türbe ve karakolun Halep İline bağlı Karakozak Köyündeki 10.096 m²’lik yeni yerine taşındığını belirten Afyoncu; 1977 de 4 milyon bütçeyle türbe taşınır. Süleyman Şah ve 2 askerinin mezarının bulunduğu bu yer, günümüzde Süleyman Şah Türbesi Karakozak Saygı Karakolu’ adını almıştır. Bu alan Suriye’nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisinde bulunan ve Türkiye’nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçasıdır. diye konuştu.
Türk Mezarı Fırat Kıyılarında
Caber kalesinin ve Süleyman Şah Türbesinin eski ve yeni hallerinin gösterildiği fotoğraflara da yer verilen programda, 1929’da milli mücadele yıllarında sürgün edilenlerden biri olan yazar Refik Halit Karay’ın bu konuyla ilgili olarak Türk Mezarı Fırat Kıyılarında adlı yazısını da paylaştı.