Türk Şiiri'nin Garip Şairi Orhan Veli'ye Beykoz'dan Vefa

Türk Şiiri'nin “Garip Şairi” Orhan Veli Kanık için ölüm yıldönümünde doğduğu yer Beykoz'da anıldı.

Türk Şiiri'nin “Garip Şairi” Orhan Veli Kanık için ölüm yıldönümünde doğduğu yer Beykoz'da, Prof. Dr. Necmettin Erbakan…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Şiiri’nin “Garip Şairi” Orhan Veli Kanık için ölüm yıldönümünde doğduğu yer Beykoz’da anıldı.

Türk Şiiri’nin “Garip Şairi” Orhan Veli Kanık için ölüm yıldönümünde doğduğu yer Beykoz’da, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde anma programı gerçekleştirildi. Etkinliğe Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu, STK temsilcileri, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler, yazarlar ve Beykozlu sanatseverler katıldı.

Öncülük ettiği Garip Akımı’yla Türk Şiiri’nde çığır açan Orhan Veli Kanık’ın doğduğu ilçe olan Beykoz’da Beykoz Belediyesi, Türk Edebiyatı’na damga vuran şairimiz Orhan Veli’ye, 100. doğum yıl dönümü armağanı olarak düzenlediği etkinlikle şaire olan vefasını yerine getirdi. Düzenlenen panele İst. Üniversitesi Türk Edebiyatı anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, tarihçi-yazar Prof. Dr. Haluk Oral ve şair-yazar Adnan Özer konuk olurken, program moderatörlüğünü gazeteci-yazar Dilek Yaraş yaptı.

Türk Şiiri’nin Garip Şairi Orhan Veli’ye Vefa

Program, 64 yıl önce aramızdan ayrılan Orhan Veli’nin, hayatından kesitler sunan fotoğraflarının yer aldığı sergi ve kokteylin ardından, akademisyenlerin katıldığı panelle devam etti.

Başkan Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu: “ Orhan Veli’yi Ölüm Yıldönümünde Aslında 100. Doğum Gününde Beykoz’da Anıyoruz”

Orhan Veli Kanık’ın eserleriyle Türk Şiiri’nde unutulmaz bir yer edindiğini ifade eden Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu, “Orhan Veli’yi ölüm yıldönümüyle; aslında doğum yıldönümünde anıyoruz. 36 yıllık kısacık hayatında ve 14 yıllık sanat hayatında edebiyatımıza bu kadar derin izler bırakan, kelimeleri bu kadar güzel kullanan şair çok azdır. Orhan Veli, Türk insanının duygularına çok iyi dokunmuştur. Şairin Beykozlu olması hasebiyle, elbette böyle bir etkinlik Beykoz’da yapılmalıydı. Ben katılımcılara ve konuklara çok teşekkür ediyor, etkinliğin hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

Sıradan İnsanın Serüveni               

Gazeteci-yazar Dilek Yaraş moderatörlüğünde gerçekleşen panelin katılımcılarından Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk; ‘Sıradan İnsanın Serüveni’ başlığıyla Orhan Veli’yi incelerken, gündelik hayatın içindeki insanı şiirlerine yansıtmasından yola çıkarak, balıkçılar, işçiler, daha iyi yaşam kurmak isteyen ev hanımlarının hayallerindeki saflığı, temizliği, hayata inanç ve yaşama tutunmadaki enerji ve çabalarına değindi.

Prof. Çoruk, şairin ‘Kitabe-i Sengi Mezar’ eserini yorumlarken, şairin kendini sıradan bir insan olarak gördüğünü anlatarak, Orhan Veli’nin şiirlerindeki mananın, ustalığının son mısralarda görülebileceğini ve kendimizden her zaman bir şeyler bulabileceğimiz tespitini yaptı.

Orhan Veli’nin Beykoz’la İlgili Kompozisyon Yazısı ve Tiyatro Eseri

Bir diğer panelist Prof. Dr. Haluk Oral (Tarih Araştırmacısı) ise ‘Orhan Veli’nin Hayatı ve Yaşamına Dair’ başlığıyla sunduğu konuşmasında “Garip şiir akımı, eski şiiri çok iyi inceledikten sonra yeni bir yola çıkmak için okunan bir yangındı bence. O yangından, sonra başka şairler de gelerek yeni akımlar oluşturdu.“ diye belirtti. Ardından Orhan Veli’nin bir tiyatro eserini de Beykoz’daki yalısında yazdığını ifade etti. Şairin, lise yıllarında 16 yaşlarında Beykoz’da geçirdiği günleri anlatan bir kompozisyon yazısını da dinleyicilerle paylaştı.

İstanbul’u Dinliyorum Gözlerim Kapalı

Son panelist şair-yazar Adnan Özer ise ‘Söz Altında Şehir Orhan Veli’ açılımında şiir ve vatandaş düşüncesi üzerinden Orhan Veli’yi inceledi. Şehir insanından çeşitli örnekler verdi. Şairin bestesi yapılan şiirlerinden bahsederek,  şairin halkı asgari bir deha gördüğünü, şiir ve dinin aynı kaynaktan geldiğini keşfettiğini, millet olarak Orhan Veli’yi sevdiğimizi belirtti.

Şairin ‘İstanbul’u Dinliyorum Gözlerim Kapalı’, ‘İstanbul’da Boğaziçi’nde Bir Garip Orhan Veliyim’ adlı klasik şiirlerinin de seslendirildiği etkinliğin sonunda panelistler, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’e ve yetkililere teşekkür ettiler. Gecenin sonunda Başkan yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu tarafından, konuşmacılara Beykoz camı çeşm-i bülbül takdim edildi.

Orhan Veli Kanık kimdir:

13 Nisan 1914’te Beykoz’a bağlı Yalıköyü’nde bulunan İshak Ağa Yokuşu’ndaki Çayır Sokağı’nda 9 numaralı konakta dünyaya geldi. Babası İzmirli tüccar Fehmi Bey’in oğlu Mehmet Veli, annesi ise Beykozlu Hacı Ahmet Bey’in kızı Fatma Nigar Hanım’dır. Çocukluk yıllarını Beykoz’da geçiren Orhan Veli, farklı yerlerde görev yaptığı zamanlarda özellikle şiir yazmak için sık sık Beykoz’a gelirdi. Melih Cevdet Anday ve Oktay Rıfat’la Türk Şiiri’nde Garip Akımı’na öncülük eden Orhan Veli, eserlerindeki doğal, gerçekçi yapı ve ince anlam yükü ile kendisine Türk Şiir’inde farklı bir yer edinir. 36 yaşında geçirdiği bir kaza sonrası hayatını kaybeder.

Melih Cevdet ve Oktay Rifat’la birlikte Garip Akımı’nın kurucularındandır. Şiirde ölçü, uyak ve sanatlı söyleyişlere karşıdır. Orhan Veli, her şeyin şiire konu olabileceğini savunmuştur.

Türk Şiiri'nin Garip Şairi Orhan Veli'ye Beykoz'dan Vefa
Bizi Takip Edin