Beykoz’un simgelerinden biri olan Tarihi Onçeşmeler (İshak Ağa Çeşmesi), yeniden can buldu.
Beykoz Meydanı’nda tüm güzelliği ve ihtişamıyla görünen Mimar Sinan’ın en güzel eserlerinden Onçeşmeler, yeniden can buldu.
Yer altında dolaşan kanallara müdahale sırasında suyun başka bir yere kaçırılmasından sebep suyun akmadığı iddia edilen Osmanlı’dan günümüze kalan bu şaheser çeşmeler, Beykoz’un ve Beykozlunun kanayan yarası haline gelmişti. Halk, son günlerde azar azar da olsa tekrar akmaya başlayan bu tarihi esere yetkili kurumların sahip çıkmasını istiyor.
Yeşilliğin ve denizin iç içe olduğu doğal güzelliğin başkenti Beykoz’un simgelerinden biri olan Onçeşmeler (İshak Ağa Çeşmesi), Mimar Sinan’ın yaptığı en güzel eserlerden birisi. Yağmurun yağmasından ötürü azar azar da olsa tekrar akmaya başlayan çeşme için Beykozlular Keşke hep aksa, hiç kesilmese’ diye ifadeler kullanarak duydukları üzüntüyü dile getirirken, çeşmenin dolu dolu aktığı günlerine kavuşmak istediklerinin de tek arzuları olduğunu sokak röportajımız sırasında Beykoz Güncel Haber ile paylaşıyor.
Yağmurun ardından akmaya başlayan Beykoz’umuzun tarihi sembolü Onçeşmeler için halkımızın duygularını sizlere aktarıyoruz;
Abdullah Çıtlak: Çeşme akmalı, tarihi eser bu. Onçeşmeler nedir? diye sorulduğunda, bilmiyorum dediğiniz zaman nasıl İstanbullusun denir. Bu su ne kadar kurak hava olursa olsun kesilmemeli. Şimdi yağmur yağdı ve akıyor. Keşke hep aksa!
Necati Gülten: Bu Beykoz’un ayıbı. Bakan buraya geldi. Bakan dedi ki, Bu akmayan çeşmeleri biz akıtıyoruz’. Ama maalesef olmadı. Şimdi yağmurlar başladı yine çeşme akıyor. Bu Beykoz’a karşı çok ayıp bir şey. Bu Beykoz’un halkı %50 oy verdi. Bu mudur karşılığı? Yağmur yağdı, sular aktı. Çanak dağıldı diyorlar, milleti kandırıyorlar.
Ali Yıldız: Suyun akması şu an çok güzel ama yazın gidiyor. Beykoz’un sembolüdür bu çeşme. Her zaman eskisi gibi akmasını isteriz. Onçeşmeler olmasa Beykoz yok! Beykozlu artık çeşmesine kavuşmak istiyor.
Bahri Kambur: Yağmur suları bollaştığı için akıyor. Yağmur kesilirse, yazın bu akmaz. Bu suyu eski seviyesine getirmeleri lazım. Sonuçta tarihi bir yer burası. Yetkili makamların buraya sahip çıkmalarını istiyoruz. Oylarımızı ona veriyoruz, Kadir Topbaş’ın çeşmemize sahip çıkmasını istiyoruz.
Ramazan Kambur: Burası Beykoz’un en büyük sembolü ama ne yazık ki şimdi bu durumda. Onçeşmeler deyince herkesin aklına Beykoz gelir. Bizler bu çeşmenin eskisi gibi dolu dolu akmasını özledik!
Ahmet Kul: Bu Beykoz’un simgesi. Bu suyun tabi ki akmasını isteriz. Yapacağız dediler, bekliyoruz. Yağmur yağdı, Allaha şükür geldi, inşallah gitmez bir daha.
Şenol Küçükyayla: 2 senedir akmıyordu, şimdi yağmurdan dolayı akmaya başladı. Tarihi bir çeşme bu, her zaman akmalı. Kısa sürelide olsa akıyor görmek şahane bir şey!
Ayhan Hepgül: Beykoz’umuzun tarihi çeşmesi akmıyor şu an. Bizler bu duruma çok üzülüyoruz. Ne zamanda akacağı belli değil. Yağmurdan dolayı geçici bir akan su bu. Çözümlenen bir şey yok. Suyu, arıtma sularının bu kanalları yapılırken kaçırdılar. Kaçınca da buraya gelmiyor. Şu an sadece kendimizi kandırıyoruz, geçici akma. Daha sonra geldiğinizde maalesef suyu göremeyeceksiniz. İBB’den ve Beykoz Belediyesi’nden bu soruna çözüm getirmesini yürekten istiyoruz.
Yüksel Günel: Doğma büyüme Beykozluyuz. Eski çeşmeye bakıyorum, bir de şimdikine. Duruma gerçekten çok üzülüyoruz. Beykozlu artık çeşmesini istiyor!
Haber: Burcu Çelik