Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Eylül ayı olağan meclis toplantısında “Beykoz planlarını muhalefet yapsın. CHP’li arkadaşlar buyurun siz yapın. Biz de her türlü desteği verelim.” dedi.
Beykoz Belediye Meclisi iki aylık aranın ardından ilk toplantısını gerçekleştirdi. Eylül ayı olağan toplantılarının birinci oturumunda vefat eden AK Parti Meclis Üyesi Mehmet Temel’in yerine AK Parti Meclis Üyesi Kezban Vural görevine başladı.
Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın’ın da katıldığı toplantıda “Ben Murat Aydın olarak diyorum ki planı muhalefet yapsın, CHP’li arkadaşlar buyurun siz yapın. Biz de her türlü desteği verelim. Toplantıları da gerekirse canlı yayınlayalım. Buradan ne çıkarsa arkasında duralım. Ancak böyle yaparsak sonuç alırız.” İfadeleri damga vurdu.
Meclis Başkanvekili Gaye Zayıf'ın başkanlık ettiği toplantıda ilk olarak Temmuz ayı tutanaklarının oy birliği ile kabul edilmesinin ardından meclis üyelerine gündem dışı söz verildi. CHP Meclis Üyesi Bahar Doğru ile MHP Meclis Üyesi Asuman Meydan 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili konuşurken, CHP Meclis Üyesi Gülsüm Yılmaz da Sivas Kongresi hakkında açıklama yaptı. CHP Meclis Üyesi Hakkı Suha Pekkip de Akbaba Köy Kahvesi ile ilgili son durumu hakkında bilgi istedi.
Temel Karadeniz: Vatandaş 5 TL’ye o çayı içebilir mi?
CHP Grup Sözcüsü Temel Karadeniz de gündem dışı söz alarak belediyenin yapmış olduğu çalışmalar hakkında eleştirilerde bulundu. Karadeniz “ Beykoz Sahili projesi ve yapımı tamamlanan Gümüşsuyu Restoran için belediyemize öncelikle teşekkür ediyorum. Fakat Gümüşsuyu Restoran fiyatlarına baktığımızda hayal kırıklığı yaşadık. Beykozlular bu fiyatlarla oralarda oturup çay içemez yemek yiyemez. Bir çay 5TL, fincan çay ise 7 TL. Diğer fiyatlarda aynı şekilde uçuktur. Belediyenin görevi halka eşit hizmet etmektir. Ekonominin kötü olduğu bu dönemde vatandaş gidip 5 TL o çayı içebilir mi? Sizi fiyatlar konusunda iyileştirmeye davet ediyoruz. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi madem yıkılacaktı buraya tadilat adı altında milyonlarca lira neden harcandı? Buraya yeni proje nedir? Kavacık’ta yapılacak olan Nikah Salonu binası ile ilgili çalışmalar ne durumda. Ayrıca Beykoz’un planları ile ilgili son durum nedir bu konuda meclisimize bilgi verilmesini istiyoruz.” dedi.
İBB ve Beykoz Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu da yapmış olduğu konuşmasında Koronavirüs salgın hastalığı mücadele kapsamında açık ve kapalı alanların dezenfeksiyonu hizmet alımına ilişkin ihale hakkında, İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfının (İHH) kullanmış olduğu alan için ilan ve reklam vergisi tahsilatı ile ilgili, Kavacık’da ki Metro binasının tadilat ücreti ve ne kadar kira ödemesi yapıldığı hakkında soru önergesi verdi.
Mehmet Akif Soysal: 100 TL verginin 85,2 TL’si yatırıma harcanıyor
AK Parti Meclis Üyesi Dr. Mehmet Akif Soysal Türkiye gündemine dair önemli açıklamalar yaparak son dönemde açılışı yapılan Şehir Hastaneleri ve Ankara Niğde Otoyolu, Karadeniz’de keşfedilen Doğalgaz rezervi ile fiyatların düşeceğini belirtti. Ekonomi konusunda açıklamalar yapan Soysal sözlerinin devamında“Geçmişte halkımızın ödediği her 100 TL verginin sadece 14,3 TL’si hizmete gidiyorken Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AK Parti hükümetleri ile her 100 TL verginin 85,2 TL’si sağlık, eğitim, kültür, ulaşım gibi yatırımlara harcanmaktadır. Nereden nereye gelindiği ortadadır.” İfadelerini kullandı.
“Siyasi partilerden temsilci alarak imar komisyonu kuruldu”
AK Parti İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi Sadullah Kabahasanoğlu da imar planları ile ilgili konuşmak üzere söz aldı. Kabahasanoğlu konuşmasında “2018 yılında geri görünüm ve etkilenme bölgelerinin planları hazırlanmış ve oy birliği ile meclisten geçmişti. Askı sürecinde itirazlar yapılmıştı. Yeni dönemde planlarla ilgili meclis imar komisyonu üyeleri ve siyasi partilerden birer temsilci alarak ortak bir komisyon kuruldu. Bu komisyon her hafta toplantılar yaptı. Bu çalışmalar neticesinde Temmuz ayı İBB meclisinde 2’inci etap geri görünüm ve etkilenme plan itirazları karara bağlanarak tamamlanmış oldu. Aynı şekilde 3’üncü etap planlarına itirazlar da bu ay İBB gündemine gelecek. Çavuşbaşı, Görele ve Zerzevatçı mahalleleri planları ile ilgili SİT derecelendirme meselesi ETBAR çalışmaları hazırlandı. Plan çalışmaları devam ediyor. Bu konuda gelişme oldukça kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz. Beykoz’un imar planlarını iktidarıyla muhalefetiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çözmeliyiz. Bu bizim ortak sorunumuzdur. Bu komisyonları o yüzden kurduk. Beykoz’un en hassas konusu olan imar ile ilgili vatandaşa yalan yanlış bilgiler vermeyelim.” dedi.
Murat Aydın: İki farklı bakış açısı olan yerde sorun çözmeye çalışıyoruz
Son olarak söz alan Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın yapılan eleştirilere cevap verdi. Malazgirt ve 30 Ağustos Zafer Bayramını kutlayarak konuşmasına başlayan Başkan Aydın şunları söyledi; CHP tarafından bazı konular gündeme getirildi. Bunlara cevap vermek istiyorum. Beykoz’un çözülmesi gereken önemli konularından bir tanesi imar ve mülkiyettir. Mülkiyet sorunu büyük oranda çözüldü. İmar konusu ise sadece bizim elimizde olan bir konu değil. Bu sorunu çözülmesini 7’den 70’e herkes istiyor. Beykoz halkının beklentisi mevcut yapıların üzerine kat eklemek. Dışarıdan bakılan ise Beykoz İstanbul’un akciğeri oksijen deposu. Beykoz aman katledilmesin, oraya çivi çakılmasın. İşte böyle iki farklı bakış açısı olan bir yerde sorunu çözmeye çalışıyoruz. Bu soruna hep beraber bir çözüm bulmalıyız. En ufak bir değişimde Beykoz elden gitti, yeşil alanlar betonlaşıyor deniliyor. Geri gönümüm etkilenme alanlarında imar olabilir ama Beykoz’un geriye kalan yüzde 80’lik kısmı doğal sit. Buralarda yapılaşma olmayacak mı? İstanbul’un akciğeri, oksijen deposu Beykoz’un muhafaza edilmesi lazım tamam ama burada yaşayan insanların da sorununun çözülmesi lazım. Bu sorunlar çözülmediği için Beykoz’da 40 yıldır bir şekilde plansız inşaatlar yapıldı ve gelinen noktada durum ortada.
Planları buyurun siz yapın!
Beykoz’da hayatı durduran Boğaziçi öngörünüm yasası var biz bu yasayı yok sayabilirmiyiz? Türkiye’de hiç bir iktidarın gücü bu yasayı kaldırmaya yetmez. Ama yasanın yaşamla örtüşür hale gelmesi lazım. Bu nasıl olacak birlikte olacak. Muhalefet, iktidar, meclis içi, meclis dışı ve STK ile bir araya gelerek bu yasa üzerinde değişiklik yapılması lazım. Buralarda yaşayan halkın durumu göz ardı edilmemeli. Yoksa bu plansızlık ileride Beykoz’da ciddi sıkıntılara neden olacak. Biz usulü genişleterek herkesi işin içine katarak yapmalıyız. Ben Murat Aydın olarak diyorum ki planı muhalefet yapsın, CHP’li arkadaşlar yapsın. Fazla yoğunluk olmaması koşuluyla buyurun siz yapın. Biz de her türlü desteği verelim. Toplantıları da gerekirse canlı yayınlayalım. Buradan ne çıkarsa arkasında duralım. Ancak böyle yaparsak sonuç alırız. CHP burada muhalefet görevi yürütüyor ama İBB’de iktidar durumundalar. O yüzden sizin öncülüğünüzde nasıl istiyorsanız birlikte yapalım ve tarihe geçelim. Gelin birlikte bu Beykoz’un imar meselesini çözelim Türkiye’ye de bunu gösterelim.
Günübirlik turizm alanı olacak
Halat Fabrikasının olduğu alan içler acısı durumda. Sahiplerini tanımam etmem. Ama buradaki cenazenin kalkması lazım. Göksu Deresi kıyısında ki bu çöküntü alanın düzenlenmesi lazım. Buradaki binalar tescillendiği için yıkılamıyor. Üzerine ek yapılamıyor. O yüzden mevcut yapılarak korunarak günübirlik turizm alanı olarak kullanılacak. Çavuşbaşı, Zerzavatçı ve Görele bölgesinde plan çalışmaları da etap etap ama eş zamanlı yürüyor.
İBB sosyal tesisleri ile fiyatları kıyaslayın
Gümüşsuyu Restoran fiyatların yüksek olduğu söylendi. Bizim bir hedefimiz var o da Beykoz’da ticareti geliştirip zenginliği arttırmak, işsizliği azaltmaktır. Beykoz’u kültür ve doğa turizm ile kent tarımı ve bilişim üstü yaparak geliştireceğiz. Başka yerde olmayan sadece Beykoz’da olan şeyler üreterek adımlar atmak istiyoruz ki Beykoz çekim yeri olsun.Fiyatlar neden yüksek deniliyor. Restoran kuşkunda Yemek yiyen müşterilerimize çay ikram ediliyor herhangi bir ekstra ücret alınmıyor. Cafe bölümünde evet dışarıdan gelene 5 lira ama Beykoz Kart ile yüzde 25 indirim var. İBB sosyal tesisleri ile çorba, balık ve diğer fiyatları kıyaslayın. Biz vergi toplayarak vatandaştan aldığımız parayı gidip bu mekanları sübvanse edemeyiz. Kendi kendini döndürmesi lazım. İstanbul’da 24 saat açık olan başka restoran yok. Beykoz’da diğer mekanların aynı şekilde yenilenmesi, varolan yapıların günümüz şartlarına uygun yapılması lazım. Bu konuda da İBB ve ilgili yasalar müsaade etmeli ki Beykoz gelişsin değişsin.
Gençlere ücretsiz ikramlar
Eski Beykoz Spor Kulübü binasına millet kıraathanesi yapılacak. Burada gençlere ücretsiz ikramlar olacak. Çay, kahve, kek, çorba vs aparatif yiyecekler gençlerimize ücretsiz olacak. Gençlerimiz gelecek burada derslerini çalışacak kitap okuyacak. Bir tarafta ücretli sosyal tesisler yaparken diğer tarafta da bu tür yerler sübvanse edilmesi ve sürdürülebilir olması gerekir.
Millet Kıraathanesi ve Nikah Salonu yapıyoruz
Kavacık’ta Opet’ın yanındaki binada yeni bir nikah salonu yapıyoruz. Doğru yada yanlış geçmişte burası kat karşılığı verilmiş. Bir şikayet üzerine buraya 55 milyon TL ödendi. Mahkeme süreci vs. tamamlandı. Şimdi buraya Millet Kıraathanesi ve Nikah Salonu yapıyoruz. Normalde 1 Eylül’de açacaktık ama pandemi nedeniyle sürecin biraz uzamasına neden oldu.
Bu bölgeyi cazibe merkezi haline getireceğiz
Necmettin Erbakan Kültür Merkezi binamızı incelettik ve günümüz şartlarına uygun olmadığı anlaşıldı. Güçlendirmeye çalışsanız ciddi maliyet çıkıyor. Bina çürük çıkınca güçlendirme maliyeti de yüksek çıkınca sorunu çözmek adına Eski İSKİ binasının olduğu yeri aynı isimle kültür merkezi yaptıktan sonra ve bu binayı yıkacağız. Bu bölgeyi cazibe merkezi haline getireceğiz.
Gazze Belediyesine maddi destek
Gündem dışı konuşmaların ardından gündeme geçildi. Gündemde yer alan teklifler oy birliği ile görüşülmek üzere komisyonlara havale edildi. Özel Kalem Müdürlüğüne ait Filistin'in Gazze Belediyesine maddi destek talebi de komisyonlara havale edildi.
Bir sonraki meclis toplantısı 9 Eylül 2020 Çarşamba günü saat 10.00'da gerçekleştirilecek.
Powered by Froala Editor