Malumunuz, Rusya ile direk savaşmayı uygun görmeyen Batı cephesi “Proxy” yani vekalet savaşı ile Ukrayna üzerinden mücadelesini yürütmektedir. Yıpratılan Rusya’da istenen, daha dar sınırlara sahip bölünmüş bir Rusya’dır. Çin ise ikinci hedef olacaktır. Silahlı veya silahsız, Çin ile ilk boks raundunu gören Batı, Rusya’dan sonra Çin meselesine dönecektir.
Rusya konusuna dönersek “yıpranma” diye tabir ettiğimiz ilk adım finansal ambargolar ile başlamıştı. Köşemizde de konu ettiğimiz haliyle ardı ardına gelen ambargo ve yaptırımlar, hatta Yunanistan’ın Rusya tankerine el koyması, Rus gerçek kişilerinin Batı’daki varlıklarına el konması gibi konular ile Rusya’nın finansal sisteminin çökmesi, hükümetin halk ile karşı karşıya gelmesi gibi amaçlar hedef alınmıştı.
Şimdi ise belki de orta-uzun vadede çok daha fazla etkisi olacak bir adım atılmaktadır; Rus bilim adamlarının özel teklifler ile Batı’ya transferi!
SSCB’nin dağılmasından sonra yaşanan, hatta ayrılırken çok zor şartlar geçiren Ukrayna’nın da başına gelen, bilim adamlarının Batılı devletlerce çalınmasının bugün Rusya özelinde gerçekleşmesi için gerekler yapılıyor.
Biden yönetimine yakın kaynaklara dayandırılan haberlere göre, ABD’ye gelmek isteyen yüksek eğitimli Ruslar için bazı vize gerekliliklerinden feragat edilerek Vladimir Putin’in en iyi bilim insanları elinden alınmak isteniyor.
Beyaz Saray’ın Kongre’ye sunduğu son ek talebine dahil ettiği bir teklif, istihdam temelli vize için başvuran Rus profesyonellerin mevcut bir işvereni olması gerektiği kuralını kaldırmaktır. Teklifin, ABD’de veya yurtdışında bilim, teknoloji, mühendislik veya matematik alanlarında yüksek lisans veya doktora dereceleri almış Rus vatandaşları için geçerli olacağı belirtiliyor.
Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, çabanın Putin’in yüksek teknoloji kaynaklarını kısa vadede zayıflatmak ve uzun vadede Rusya’nın inovasyon tabanını alt etmek ve ayrıca ABD ekonomisine ve ulusal güvenliğe fayda sağlamak amaçlı olduğunu doğrulamış.
Özellikle Biden yönetimi, yarı iletkenler, uzay teknolojisi, siber güvenlik, ileri üretim, ileri bilgi işlem, nükleer mühendislik, yapay zeka, füze tahrik teknolojileri ve diğer özel bilimsel alanlarda deneyime sahip üst düzey Rusların ABD’ye taşınmasını kolaylaştırmak istiyor.
Biden yönetiminden yetkililer, Putin’in Ukrayna’yı işgalinden sonra ABD ve müttefiklerinin uyguladığı yaptırımlardan kaynaklanan sınırlı finansal fırsatlar nedeniyle önemli sayıda yüksek vasıflı teknoloji çalışanının Rusya’dan kaçtığını gördüklerini söylüyor.
Bu esnada ABD ve Yediler Grubu’nun bazı müttefikleri de, Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü CERN’de çalışanlar da dahil olmak üzere Rus bilim insanlarına koruma statüsü vermeyi tartıştı.
En büyük parçacık fiziği laboratuvarını işleten CERN, savaş başladıktan sonra Rusya ile olan çalışmalarının çoğunu da askıya aldı.
Salgından sonra savaş ile çalkalanan dünya eski vakitlerde yağma yoluyla toplanan değerli taş ve metallere ek olarak yeni dünya düzeninde akıl sermayesine de oynuyor. Bir taşla iki kuş!