Şiir Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle, Beykoz Belediyesi’nin ev sahipliğinde Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Artizan Sanat ve Macar Kültür Merkezi katkılarıyla ‘ekopoetika’ temasıyla bu yıl 14. sü düzenlenen festivalde 8 ülkeden 20 şair ağırlandı.
BOĞAZ’A YAZILDI
Şiir dostlarına sempozyum, paneller, kadın şair buluşmaları, konserler ve doğa yürüyüşlerinin yer aldığı dolu dolu takvim sunan festivalin, yüz yıllar boyu şairlere ilham veren Boğaz semti Beykoz’daki kapanışı sıra dışı bir dalış etkinliğine ev sahipliği yaptı.
Beykoz’ da doğan Türk Şiiri’nde “Garip” akımını başlatan Orhan Veli Kanık’ın (13 Nisan 1914-14 Kasım 1950) şiiri ‘Şiirin Su Altındaki Hafızasına Bir Dalış’ etkinliğiyle Boğaz’a yazıldı.
Beykoz Belediyesi sahil etkinlik alanında sergilenen performansta, aynı zamanda dalgıç olan şair Nihat Özdal tarafından Orhan Veli’nin “Deniz “şiirinden mısraların yazılı olduğu mermer levha denizin altına bırakıldı.
Orhan Veli Kanık’ın şiirini çok sevdiği denizle buluşturan etkinliğe Türk Şiir Derneği Başkanı Adnan Özer, festivalde yer alan konuk şairler ve şiir dostları ve ilçe sakinleri katıldı.
“ŞİİR DOĞANIN DİLİNİ ANLAMAK İÇİN BİR ANAHTARDIR”
Boğaz kıyısındaki dalış etkinliğini şiirin doğayı anlamaya yönelik katkısına dikkat çekmek üzere tertiplediklerini söyleyen Adnan Özer: “Doğanın da bir dili var. Bu dili anlamak için anahtar şiirdir. Ekopoitika bu ikisini birleştiren bir anlayış ve çevre duyarlılığına daha derin bir anlam katmak için sürdürülebilir yaşamla birleşti. Beykoz yeşili ve mavisiyle bu iş için çok uygun bir yer. Orhan Veli Kanık şiir insana ne şekilde yararsa onu icat etmeye çalışan bir şairdi. Yaşasaydı bu işin şampiyonu olurdu.” dedi.
Dalış performansının ardından konuk şairlerle birlikte Orhan Veli Kanık’ın Yalıköy Mahallesi İshakağa Yokuşu 9 Numara’daki evi gezildi.