Açıklanan 2B rayiç fiyatları için neler söylediler?

Milli Emlak Müdürlüğü tarafından açıklanan 2B rayiç bedel fiyatlarını Beykozlu yöneticilere sorduk

“ Özel Proje Alanları” haricindeki 2B rayiç fiyatları 25 Mart 2013 Pazartesi günü itibariyle Milli Emlak Müdürlüğü'nün internet sitesi…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli Emlak Müdürlüğü tarafından açıklanan 2B rayiç bedel fiyatlarını Beykozlu yöneticilere sorduk

“ Özel Proje Alanları” haricindeki 2B rayiç fiyatları 25 Mart 2013 Pazartesi günü itibariyle Milli Emlak Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden “ bireysel bazda” görülebiliyor. Yani, 2B arazisi olan vatandaşlar, TC kimlik numaralarını girmek suretiyle, sistem üzerinden kendi yerleriyle ilgili fiyat bilgilerine ulaşabiliyorlar.

Beykoz Güncel Haber, Beykoz belediye Başkanı’ndan, siyasi parti yöneticilerine, muhtarından vatandaşına rayiç fiyatlar hakkındaki düşüncelerini sordu.

Neler söylediler?

Belediye Başkanı Yücel ÇELİKBİLEK:  Vatandaşımız, kendi adına satış yapma şansını yakalamış oldu

Şu anda vatandaşlarımızın bir kısmından olumlu, bir kısmından olumsuz tepkiler geliyor. Fiyatların tamamını ben bilmiyorum ama biz fiyatlar ile ilgili bayağı ciddi bir çalışma yaptık, uğraştık, yukarılara bilgi aktardık. Hatta Yasa’nın bu kadar gecikmesinin sebebi de, bizim Belediye Başkanı arkadaşlarımızın çalışmalarıdır diyebilirim. Ama sonuç olarak Yasa çıktı. İnşallah umarım, bütün vatandaşlar için hayırlı olur. Tabii kolay değil; insanların yıllardır oturdukları yerler için bir anda ummadıkları bir fiyat karşılarına çıkınca, bundan rahatsızlık duyabiliyorlar. Bunu da normal karşılamak lâzım.

Takdire şâyan bir olaydır

Bir de şunu düşünmek lâzım: Yıllardır buralardaki insanlar bir beklenti içerisinde kalmışlardı. Bu beklentilerin karşılanması, bana göre takdire şayan bir olaydır diye düşünüyorum çünkü bu Yasa’yı çıkarttırmamak için bizi Anayasa Mahkemesi’ne kadar götürdüler; Cumhurbaşkanı’na veto ettirdiler. Dolayısıyla bunları biz yaşadık. Vatandaşlarımız şimdi mülkiyet edinme imkânlarını, kendi adlarına doğrudan satış yapma şansını yakalamış oldular.

Vatandaşımızın üzgün olduğunun farkındayım

Şu iddiayı öne sürüyorlardı: ‘ Buralar da İhale Kanunu kapsamında satılacak, dolayısıyla her giren burayı alacak’ gibi bir anlayış vardı. Dolayısıyla, bugün bu yok şu anda. Artık bu, üzerindekilerin adına adı konarak yapılmış oldu. Bu, vatandaşlar için güzel bir fırsat oldu ama umarım vatandaşlarımız bu noktada gönüllerini ferah tutar. Ancak şu anda vatandaşımızın üzgün olduğunun farkındayım. Fiyatlar için, az da olsa, ‘iyidir’ diyenler de var. Ancak belli bir kesim insanlarımız hakikaten sıkıntılı. Onlar da biran önce almanın yollarını arasınlar.

Şu anda ihale söz konusu değil

( İhale konusunda) Eğer vatandaşlarımız talepte bulunmazlar ise, sonrasıyla ilgili ne yapılacağını bilemem şu anda. Ama tekrar bir Yasa çıkartılır, böyle bir şey yapılabilir. Ama şu anda ihale söz konusu değil. Böyle bir iddia vardı muhalefet tarafından; ben, bu iddianın gerçek olmadığını ifade etmek istiyorum.

Görelköyü’ndeki fiyatlar çok yüksek

Bana göre,  diğer mahallelere göre Göreleköyü’ndeki fiyatların çok ciddi bir fiyat farklılığı (yüksek fiyat anlamında) var. Bunu çok doğru bulmadığımı söyleyebilirim.

Ak Parti İlçe Başkanı Adem SEFER: Fiyatların yüksek olduğunu zaten söylüyoruz

Şu an fiyatlar sadece lokal. Yani, tamamı kapsayan fiyatlar durumunda değil. Sonuçta, insanlar sade kendi fiyatlarını alabiliyor. O yüzden sağlıklı bir şey verme şansımız yok. İlk duyumlar, fiyatların yüksek olduğu şeklinde. Normalde bizim bölgemizin gerçekleri anlamında fiyatların yüksek olduğunu zaten söylüyoruz. Ben bunu her yerde de ifade ediyorum: 2B’yi bu noktaya getiren bizleriz. Doğabilecek sıkıntıların çözüm noktası da yine Ak Parti’dir. Halkımız, haklı olduğu noktada, hakkını aramak adına, taşkınlık yapmadan platformlar oluşturabilir.  Bu işi provakatif bir şekle sokup da, sahada bu noktada sıkıntı yaratmadan kendi haklarını arayabilirler. Süreç daha oturmadı. Otursun, ondan sonra biz elimizden geleni yapacağız.

Fiyatların bölgemizin gerçeğini yansıtmadığını ifade etmiştik

Şu anda Beykoz’da 20 bin parselin üzerinde 2B alanı var. Benim 20 bin parselin tamamının     ( rayiç bedelini) alma şansım yok. Sonuçta, bu işin yetkilisi Maliye Bakanlığı. Bize şu an açıklanan fiyatların çok altında fiyatlar söylemişlerdi. O fiyatların bile bizim bölgemizin gerçeklerini yansıtmadığını biz onlara ifade etmiştik. Sonuçta, Türkiye’yi ilgilendiren bir yasa ve rayiç bedeller ile ilgili çok detaylı bir çalışma yapmışlar. Onlara göre, burada bu fiyatlar normal ama bizim gerçeklerimize göre normal olmadığını biz ifade ettik. Ancak şu an gelen fiyatlar, bizim söylediklerimize yaklaşmıyor.

Alma imkânı olmayanlar için bir şeyler yapabilir miyiz diye çalışma yapacağız

Bir gerçek var: Bu noktada imkânları olanların bu yerleri almaları gerekli; imkânı olmayanlar noktasında ise inşallah biz ne yapabiliriz, bir şey yapabilir miyiz diye bakacağız, onunla ilgili çalışma yapacağız. Ama şu an bunun için erken. Fiyatlar tam bir otursun, herkes bu noktada kendi fiyatını görsün. Ondan sonra değerlendireceğiz inşallah.

Beklemek lâzım biraz

Geçtiğimiz Cuma günü İl Defterdarımız geldiğinde, bize fiyatların açıklanacağını söyledi. Herkes T.C kimliği girerek, internet sitesine giriyor ve herkes kendi fiyatını öğreniyor; şu anda beklemek lâzım biraz.

CHP İlçe Başkanı Hızır YILMAZ: Bu bir sürgün yasasıdır!

Öncelikle, şunu söyleyeyim: Ben 2011 Yerel Seçimleri öncesinde bir gazetede verdiğim beyanatta, ‘ Ak Parti, yerel seçim öncesinde 2B Yasası’nı çıkaramaz, çünkü bunların kafasında hak ve halk yoktur’ demiştim. Dediğim doğru çıktı! 2011 seçimleri öncesine bunu çıkaramadılar.  Yasa, seçimlerden sonra çıktı. İlk fiyatları gördüğümüz zaman, Beykoz halkı için özellikle bunun bir barış, bir helalleşme yasası değil, bir sürgün yasası olduğunu söylemiştim. Bunun ötesinde, bir iddiada da bulunmuştum: ‘ Çıkan 2B Yasası, bir soykırım yasasıdır’ demiştim. Çünkü benim demokrasi ve insanlık anlayışıma göre, soykırım mutlaka insanları öldürerek, neslini yok etmek değildir. İnsanların iradesi dışında yıllarca yaşadıkları yerlerden, atalarının mezarından, yıllardır komşuluk yaptıkları yerden zorunlu olarak, ellerinde olmayan nedenlerden dolayı uzaklaşmasına sebep olursanız, bir soykırıma sebebiyet verirsiniz. Bu, medeni dünyada bir soykırım gibi algılanır.

Belediye Başkanı ne demişti?

Fabrikalar kapandığı için Beykoz giderek yoksullaşmıştır. Bu fiyatları asla kabul etmeyeceğiz! Hiçbir medeni ülkede, ortalama halk çoğunluğunun kabul etmediği yasalar uzun süre olamaz. Demokrasiyle geldiğini söyleyenler, halkın tepkilerini dikkate almak zorundadır ve çıkardıkları yasaları gözden geçirmek zorundadırlar. Beykoz Belediye Başkanı’nın internet sitesine koyduğu bir bilgiyi hatırlatmak istiyorum: Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek diyor ki, ‘ Beykoz’da 2B alanları üzerinde oturan ve aylık geliri ortalama 0 TL ile bin 500 TL arasında olanlar, nüfusun yüzde 74’ü oranında.’ Böyle bir gerçek ortada duruyorken, öyleyse siz bu 2B Yasası’nı ya burada oturanlar alsın diye çıkarmadınız; başkaları için çıkardınız!

Bu fiyatlar mutlaka değişecek!

CHP, diğer siyasi partiler, sivil toplum örgütleriyle, ortak ya da ayrı olarak, sonuna kadar mücadele edecektir. Bu fiyatlar göreceksiniz, mutlaka değişecek. Demokrasilerde bunu böyle kabul ettirmeye kimsenin gücü olamaz.

31 Mart Pazar günü Belediye önünde basın açıklaması yapacağız!

Bu anlamda da, 31 Mart Pazar günü saat 13.00’te Beykoz Belediyesi önünde, sayın milletvekilimiz Akif Hamzaçebi bir basın açıklaması yapacaktır. Mutlaka mücadele edeceğiz, bunu asla kabul etmeyeceğiz.

Bir Allah’ın kulu da, ‘bu fiyatlar uygun’ demedi!

Açılanan fiyatlar ile ilgili olarak insanlara fiyatları nasıl bulduklarını sordum. Halkımız memnun ise, biz zaten tepki koymayız. Bir tek Allah’ın kulu, bana ‘bu fiyat uygundur, biz bu fiyat üzerinden alabiliriz’ demedi! Bu bir barış yasası idiyse, bunu halkın alım gücü gerçeği üzerinden çıkarmak zorundasınız.

MHP İlçe Başkanı Ali EMANET: Mustafa Sandal konserine yüz bin kişi, 2B mitinginde kimse yok!

Biliyorsunuz, geçen yıl Muhtarlar Birliği, 23 Nisan’da Beykoz Belediyesi önünde bir miting yapmıştı. Ancak bu iş bu kadar ciddi bir mesele olarak önümüze gelmesine rağmen, o zaman Beykozlu vatandaşımız bu mitinge pek katılmadı; gereken ilgi ve alakayı göstermedi. Biz bunu zaman zaman da dile getirdik ve dedik ki, ‘ burada eviniz barkınız elinizden alınmak isteniyor. Mustafa Sandal konserine 100 bin kişi geliyor! Orada iki şarkı dinlemek kadar da mı değeri yok üzerinde oturduğunuz mülkünüzün, evinizin?’

Bugüne kadar vatandaşın gazını aldılar!

O zaman da ortada dolaşan rakamlar vardı; elimize geçen listeler vardı. O zamanki listelerdeki rakamlar ile bugünkülerin hiçbir farkı yok! Bizim bu şekildeki çıkışlarımıza karşın, Ak Parti’nin fısıltı gazeteleri o zaman şunu söylüyorlardı: ‘ Bu fiyatlar doğru değil!’ Bu fiyatların çok aşağı çekileceğini söyleyerek, bir nevi vatandaşın gazını almaya çalıştılar. Bunu başardılar da!

2B’de samimi değiller

Vatandaşımızın çoğu, bizim söylediklerimize itibar etmedi! Ama biz yine de üzerine basa basa, Ak Parti’nin 2B konusunda samimi olmadığını vatandaşa hep söyledik. MHP, 2B Yasası T.B.M.M’de görüşülürken, bir önerge verdi. Önergede şunlar vardı: Vatandaşın şu anda üzerinde oturduğu, kullandığı bu yerleri rayiç bedel üzerinden değil de, Belediye emlak rayiç bedeli üzerinden ve imar planları da yapılarak, vatandaşa satışının teklif edilmesi. Ancak söz konusu bu önergemiz, Meclis’te parmak hesabı yapılarak, Ak Parti’nin çoğunluğu tarafından reddedildi. Bu da, Ak Parti’nin 2B’de samimi olmadığını, vatandaşı aldatmaya çalıştığını bir kez daha göstermiş oldu.

Açıklanan fiyatlar alım gücünün üzerinde

Bunların 2B ile ilgili projesi şudur:  Açıklanan fiyatlar, bugün itibariyle vatandaşın alım gücünün üzerindedir. Beykoz’un geleceğiyle ilgili tasarlanan ise şudur:  Türkiye’de 10 yıl içerisinde sonradan türeyen zenginler var artık. Beykoz, işte bu zenginler için birinci sınıf yaşam alanı olarak belirlenmiş. Burada yapılacak olan şu: Beykoz’da yaşayan insanlarımızın bu fiyatlar ile bu yerleri almaları mümkün değil. Alsalar bile, alacak olanların tapusu tara tapusu! İkincisi, parsel bazında imara açık değil bu yerler; ada bazında imara açık. Ada bazında imara açık olmayan bir yeri vatandaşımız alsa, ne yapacak? Üzerine bir şey yapamayacak ki!

Depreme uygun olmayan binalar yıkılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapacak olduğu incelemelerde, gelecek vatandaşın evine kendi muayenesini yapacak. Bu binalar depreme uygun değil sonuçta. Şehircilik ve Çevre Bakanlığı’nın, Deprem Yönetmeliğine uygun olmayan binaları yıkma yetkisi var! Yıkacak da! Fakat parsel bazında imar olmadığı için, vatandaş yıkılan bu binanın yerine yenisini yapamıyor. Yapamayınca, ne yapacak? Üçüne beşine bakmayacak, elinden çıkaracak, Beykoz’u terk edecek. Bu insanlara yazık olacak. Beykoz’un nüfusunu 90 bin’e düşürme projeleri var.

Bu yaşananlar, vatandaşın tercih noktasında yanlış yaptığını gösteriyor

 ‘ Doğruyu söyleyeni dokuz köyden kovarlar’ hesabı, vatandaşımız doğruyu söyleyene itibar etmiyor. Biz doğruyu söylüyoruz, kabul görmüyor. Söylediklerimize inanan, aklıselim vatandaşlarımızın sayısı az. Ben nacizane olarak, vatandaşlarımızdan aklıselim davranmalarını, çeşitli tatlı vaadlere inanmamalarını istiyorum. Ak Parti kurulalı kaç yıl oldu? Yeni doğmuş bir bebeğe itibar etme gibi bir durumla karşı karşıya vatandaşımız. 40 yıllık, 80 yıllık partiler var bu memlekette devlet tecrübesi olan! Bu, vatandaşın da tercih noktasında yanlış yaptığını gösteriyor.

Bedava kömür ve kumanyaların faturası işte şimdi kesildi!

Çanakkale Zaferi’nden bu zaman ne değişti ki, beş torba kömüre, kumanyaya bu millet esir oldu? İnsanlarımız zannettiler ki, biz bunları bedava alıyoruz! Hayır! Biz bunu da söyledik!      ‘ Bu kömür ve kumanyanın bedeli sizden bir gün tahsil edilecek’ dedik.  İşte, şimdi açıklanan bu fiyatların içerisinde dağıtılan kömürün, kumanyanın da bedeli var! Bu bedava kömürün, bedava kumanyanın parasını da bu rayiç bedellerin içine dahil ettiler! Öyle bedava yiyip içmek, ısınmak yok! Onları da fatura ediyorlar, faturasını tahsil ediyorlar.

Eline sazı alıp, ‘ kendim ettim, kendim buldum’ türküsünü söyleyecekler

2014 yılında yapılacak olan Belediye seçimlerinde biz MHP olarak Beykoz halkından, oy kullanırlarken elini vicdanına koyarak, hakikaten devlet için, millet için çalışacak olan kadroları göz önünde bulundurarak, oy kullanmalarını istiyoruz. Beykoz’da önümüzdeki dönem yapılacak olan yerel seçimler, bir nevi Beykozlular burada kalacak mı, yoksa gidecek mi oylaması olacak. Ama vatandaşımız tekrar tekrar Ak Parti’ye oy verirse, hiç kusura bakmasınlar tek bir seçenekleri kalıyor: Eline sazı alacaklar, ‘kendim ettim, kendim buldum’ türküsünü söyleyecekler çünkü yapacak başka bir şey kalmıyor.”

Muhtarlar Derneği Başkanı Cavit GÜL: Vatandaş hiçbir şey yemese, bu fiyatı ödemesi mümkün değil!

Fiyatlar gerçekten yüksek çünkü Beykoz halkının geliri az seviyede. 2B’de oturan insanların yüzde 80’i bu arazileri alamaz. Asgari ücret ile emekli maaşıyla geçinen insanlar burada. Bu fiyata hiçbir şey yemese, aldığı maaşın tamamını beş sene boyunca devlete ödemeye kalksa, ödemesi mümkün değil. Bir bakıyorsun, en düşük yer 300 TL- 500 TL. Köylerde bile 100 TL- 150 TL. Tarım arazilerinin emlak değerleri belli. Bu rakamları bile zor öderken, şimdi bu rayiç bedeller vatandaşın karşısına çıktığı zaman, dersin ki ‘buraya imar da çıktı’; o zaman bir diyeceğim yok ama imar çıkmadığı için bu rakamı alıp ödemesi mümkün değil. Yani, vatandaş Beykoz’da zor durumda.

Sabahtan beri ikinci telefona geçtim ben. İki telefon taşıyorum, telefonun birinin şarjı bitti. İnsanlar arayıp bu konudaki şikâyetlerini bildiriyor, ‘ne yapacağız, ne edeceğiz?’ diye soruyorlar. İlçe başkanlarımızı arıyoruz, diyoruz ki, ‘bu insanları nasıl rahatlatabiliriz? Bu fiyatlara alamaz bu insanlar.’ Beykoz halkının bu paraya alamayacağı konusunda iktidarı olsun, muhalefeti olsun herkes mutabık.

Vatandaşlarımız Beykoz’da mağdur olacak

Bu rayiç bedellerin tekrar gözden geçirilip insanların alım gücüne göre düzenlenmesi gerekir. Burada birileri rant kazanmıyor. Bu insanların gideceği başka bir yer yok. Bu insanların oturdukları evlerin tapularını, arazilerini rahat bir şekilde almaları gerekir. Vatandaşlarımız Beykoz’da mağdur olacak. Bir yabancıya yurt edinme hakkı çıkıyor ise, nasıl ki tapularını gösterip alıyorlar ise, bu insanlar da T.C. vatandaşı. Bu insanlar buraları el değiştirerek almış. En az 20 sene, 40 senedir üzerinde oturan vatandaşlarımız var. Fabrikalarda çalışmış, didinmiş, zoraki bir ev yapmış.

Muhtarlar Derneği’ni kullandırtmak istemeyiz

CHP’nin Pazar günü yapacağız basın açıklamasına biz muhtarlar olarak, vatandaş olarak katılırız; siyasiler ile ortak hareket etmeyiz çünkü siyasetçi, siyaset ile çözsün olayı. Biz muhtarız. Siyasi olarak ortak bir çalışmamız olmaz. Meclis’e önerge versinler, bizden aldıkları bilgileri aktarsınlar. Neticede onlar Meclis’teler. İktidarda olsun, muhalefette olsun, onların çözeceği olaylar bunlar. Biz Beykoz’da siyasilerin hepsiyle birlikte hareket ederiz o ayrı konu ama biz siyasete alet olup da Muhtarlar Derneği’ni kullandırtmak istemeyiz.

Çiğdem Mahallesi Muhtarı Murat Erdal: 525 TL ile 600 TL arasında fiyatlar var

Rayiç bedelleri vatandaşlar bireysel olarak girip öğreniyorlar. 2B arazisi bizde iki ayrı bölgede var. Birkaç kişiyle görüştüm. Bölgeden aldığım birim fiyatları var: 525 TL ile 600 TL arası değişen bir rakam dediler. Bu, çok yüksek bir rakam. Bu anlamda yüzde 50 indirim ile yarı fiyatına bile alınsa, 275 TL indirimli fiyat ile insanlar alamaz diye düşünüyorum. Zaten söyleyenler de aynı şekilde tepkili. Mahallemde insanlar evlerinin miktarı kadar alanlara sahipler. Bağ, bahçe, bostan bu gibi şeyler yok mahallemizde. Sadece barınma ihtiyacı kadar olan yerler var. Ufak bahçesi olanlar da bunun içerisinde vardır ama çok büyük arazi yok.

Çok yüksek rakamlar bunlar!

Çok yüksek rakamlar bunlar. Bununla ilgili olarak bölge ileri gelenlerinin tekrar bir değerlendirme yapması lâzım diye düşünüyorum ama bu saatten sonra fiyatları geri çekerler mi; onu bilemiyorum. Yüzde 50 indirimin üzerine, yüzde 25 daha bir ilave yapılır mı bilemiyorum. Verilen son net rakamlar hakikaten uygun değil. Bölgede yaşayan insanların gelir durumuna uygun değil.

Çamlıbahçe Mahalle Muhtarı Necmettin KAHVECİ: 2B fiyatları milletimizi şoke etti!

Öncelikle, hükümetin yapmış olduğu bu 2B açıklaması milletimizi şoke etti! İnsanlarımız fiyatların bu kadar yüksek olacağını beklemiyordu herkes bir umut içinde aylardır bekledi fakat emin olun, şoke oldu millet! 100 TL, 150 TL, 75 TL gibi bir fiyat beklerken, 300 TL’nin üzerinde fiyat çıktı. Gerçekten soğuk duş etkisi oldu insanlara. İnsanlar şu anda emin olun, sınırını kaybetmek üzere. Benim de 100 metrekare yerim var; ben hesap yaparken, bir anda hesap üç katına çıktı! Daha önce fiyatları makul bir seviyeye indirmek için mücadele verdik. Bizimle görüşenler hep olumlu konuştular. Sanki bu millet zorla gelmiş, işgal etmiş gibi bir durum var. İşgalciysek biz, teşbihte hata olmaz, en büyük işgalci Fatih Sultan Mehmet’tir. İşgalci lafını söyleyen insan, hakiki bir Türk değildir bence.

Hükümet, ateş ile oynuyor!

Hakikaten şoke olduk bu fiyatlar ile. Üzgünüm, insanlar nasıl alacak bu fiyatlara? Biraz daha aşağı çekilmesi lâzım. Hükümet, ateş ile oynuyor gibi şu anda. Bizim burada ortalama fiyatlar 300 TL’nin üzerinde.

İnfial olmasın diye vatandaşı yumuşatmaya çalışıyoruz!

İnsanlar geliyorlar, bize soruyorlar. İnanın, insanların eli yüzü ateş gibi! ‘ Bize git mi diyorlar, muhtarım?’ diye soruyorlar. Biz de, ‘ olur mu, bir çıkış yolu bulunur; bu fiyatlar belki aşağıya çekilir’ diye insanların önüne geçiyoruz ki, bir infial olmasın en azından; yumuşatmaya çalışıyoruz ortamı. Bu fiyatlar aşırı fazla; bunların inmesini istiyoruz. Sağda solda miting yapmadan, bağırıp çağırmadan, hükümetin bir an önce fiyatı vatandaşın alacağı şekilde yapması lâzım yoksa yazık olur bu millete.

Görele Köyü Muhtarı H. İbrahim KEPOĞLU: Hayal kırıklığına uğradık!

Rayiçler çok yüksek! Şu anda ne yapacağımızı şaşırdık. Devamlı vatandaşlar ile karşı karşıya geliyoruz. Sabahtan beri kavga etmediğimiz kaldı. Herhalde bir toplantı yapacağız. Mahalle sakinleriyle,  muhtar arkadaşlar ile parti liderleriyle, sivil toplum örgütleriyle toplantılar yapacağız. Artık elimizden ne gelirse.

Ak Parti İlçe Başkanı’na soracağım: Mükâfatımız bu mu?

Benim köyümde en düşük rayiç bedel 340 TL, en pahalısı 650 TL. Vatandaşlarımız bilgisayardan çıktı alıyor, bana geliyor. Şu anda ben de onları topluyorum. Bunları Ak Parti İlçe Başkanı’ma takdim edeceğim ve soracağım: Bizim mükâfatımız bu mu diye soracağım? Bizim beklentimiz 100- 150 TL civarındaydı. Bunun da yüzde 70’i diye düşünmüştük! Ancak hayal kırıklığına uğradık!

Ortaçeşme Mahalle Muhtarı Fahrettin AKHAN: Vatandaşa çekine çekine cevap veriyoruz!

Rayiç bedeller Ortaçeşme’de yüksek! En ucuz fiyatımız 250 TL. İnsanlar muhtarlığa geliyorlar; telefonla da arıyorlar bizi. Bizler de onlara çekine çekine cevap veriyoruz. Fiyatlar hakikaten çok yüksek. Yukarıda Hünkar Tepe Lavanta Sokak’ta fiyat 250 TL, aşağılara doğru iniyor, 310 TL. Kosova Sokak 310 TL. 375 TL’ye olan yerler de var.

Çubuklu Mahalle Muhtarı Hüsnü KOLCU: Herkes şokta, ben de dahil olmak üzere!

Şu anda izinliyim, il dışındayım. Vatandaşlar arıyorlar beni. Herkes şokta, ben dahil olmak üzere! Şahin Çıkmazı gibi yere 500 TL fiyat biçiyorsanız, vay vatandaşın haline! Şahin Çıkmazı’nın çift numaralı yerlerinin fiyatı belli, tek numaralı binaların olduğu yerlerin fiyatı ise belli değil!  Ben bunu anlamış değilim! Telefon ile Anadolu Caddesi’ndeki vatandaşı arıyorum; öğreniyorum ki, bu caddenin tek numaraları 700 TL ama hemen bitişiğindeki Pınar Sokak’ın belli değil! Bir çelişki var. Zaten bu fiyatlar bizi şoke etti! Şahin Çıkmazı 500 TL olur ise, yandık yani!

Heyelan bölgesi ilan edilen yerin fiyatı 500 TL!

Burası Belediye’nin heyelan bölgesi ilân ettiği bir yer, imarı olmayan, ne olacağı belli olmayan bir yer. Maalesef, o bile 500 TL, düşünün yani!’ Yüzde 50 indirim var ama’ deniliyor. Kılıfı da ayarlanmış! Sen 500 TL yapıyorsun, indirim ile 250 TL! Oranın emlak bedeli ise 53 TL! Oradaki vatandaşın birçoğu fakir olduğu için devletten yardım alıyor. Onların yerlerini sen 500 TL olarak belirliyorsun!

Bakalım altından nasıl çıkacağız!

Bu açıklanan fiyatlar ile şoke oldum! Bazı yerlerin fiyatlarının daha yüksek olacağını zannediyorum. O zaman resmen yandık, bakalım altından nasıl çıkacağız? 400 metrekarenin altındaki yerler belki mutludur ama fiyat yüksek tutulmuş! Daha önce Sultanbeyli’de emlak bedel üzerinden verilen yerler var. Bedava istemiyor vatandaş. Ne devlet zarar etsin, ne vatandaş mağdur olsun.

Emin Kaya ( Vatandaş, emekli, Çamlıbahçe): Fabrikada çalışıyorduk, otel yoktu ki, otelde kalalım?

Çamlıbahçe Muhtarı’yla görüşmemiz sırasında o an orada bulunan ve Çamlıbahçe’de 2B arazisi üzerinde evi olan vatandaş Emin Kaya, açıklanan fiyatlar ile ilgili olarak düşüncelerini Beykoz Güncel Haber okuyucularıyla paylaşmak istediğini söyledi.

Vatandaş Kaya, şu açıklamayı yaptı: “ 2B’de evim ve bahçem ile birlikte 400 metrekare yerim var. 65 bin TL civarında bir para tutuyor. Sümerbank’tan emekli bir vatandaş, bin 200 TL maaş alan bir vatandaş olarak nasıl ödeyeceğim bu parayı?  Ben oğlum bekâr, evlenecek, onun sıkıntısını çekerken, şimdi karşıma bu çıktı! Hadi ben emekliyim; yemeyeyim, içmeyeyim ödeyeyim ama inşaatlarda iş bulursa çalışan adamlar var. Bu insanlar bunları nereden ödeyecek? Hükümetimiz bize bu konuda hiç yardımcı olmadı.  40 senedir Beykoz’dayım. Deri Kundura Sümerbank’ta çalışıyorduk; mecburdum; başımızı sokacak bir yer lâzımdı bize. Nereye Gidecektik? Beykoz’da otel yoktu ki,  gidip otelde yatalım. Bu arsayı satın aldık ve ev yaptık. Devletimiz de bize müsaade etti, göz yumdu. Bunu yaptırdı; su verdi, elektrik verdi. Şimdi sayın Başbakanımız bize ‘işgalci’ diyor! Biz, devletin bir parçası değil miyiz? Biz kimiz? Ben fiyatların aşağıya çekileceğine inanmıyorum. Hükümetin derdi para. Bizi alıp başkalarını getirecekler, biz ödeyemeyeceğiz bu parayı. 400 bin tane Suriyeliyi bakıyoruz memlekette…”

Haber: Arzu Başlantı

Açıklanan 2B rayiç fiyatları için neler söylediler?
Bizi Takip Edin