Beykoz Müftülüğü ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Semin Güler Oğurtan tarafından “Ailede İletişim sorunları “ konulu konferans düzenlendi.
Beykoz Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosunun faaliyetleri kapsamında Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Semin Güler Oğurtan tarafından “Ailede İletişim sorunları “ konulu konferans verildi. Vehbi Bilimer Konferans Salonunda yapılan programa Beykoz’lu hanımlar büyük ilgi gösterdi.
13 Aralık Perşembe günü verilen konferansa İlçe Müftüsü Hüseyin Demirtaş, İlçe Vaizeleri Ayşe Nur Kapusuz, Ayşen Köktaş, Tuba Kocadağ, Songül Dilaveroğlu ve bayan vatandaşlar katıldı.
Konferans Programı İmam-hatip Muhammet Polat’ın Kur’an tilaveti ile başladı. Ardından Beykoz Müftüsü Hüseyin Demirtaş’ın konuşması ile devam etti.
Müftü Demirtaş konuşmasında şunları söyledi: “Aile, birbirine muhtaç bireylerin bir araya geldiği ya da biri olmadan diğerinin ayakta duramadığı yapıyı ifade eder.Aile hayatı, mutluluğun temelidir.Cennetin adeta bir parçasıdır.Yüce Rabbimiz aile hayatında mutluluğu getirecek düzenlemelerin yapılmasını istiyor ve ailede mutluluk tablosunu Yüce Kitabında şöyle belirtiyor: “Bu (düzenleme) onların gözlerinin parlaması, üzülmemeleri ve aile bireylerinin her birine verdiğine razı olmaları için daha uygundur.(Ahzab,51)” buyurmaktadır.Ailede mutluluğun işaretleri, gözlerin parıldaması, şiddet ve korkudan uzak bir durumun oluşturulması ,üzüntü bile olmaması ve aile üyelerine hediye başta olmak üzere vereceğimiz şeylerin olması gerekir. Sevgi ortamı her şeyden önce iletişimin başıdır. Sevgi verilen bir şeydir. Sevgi ekilen bir şeydir. Sevgi o kadar güçlü bir şeydir ki, Hz. Musa Peygamberi öldürmek için bekleyen Firavun bile, Hz. Musa peygamberi Nil Nehrinde sandık içinde gördüğünde, Cenab-ı Hakkın içine koyduğu sevgi sebebi ile onu alıp himaye etmiştir. Bu konu Taha Suresinde şöyle belirtilir: “ Onu (bebek Mûsâ’yı) sandığın içine koy ve denize (Nil’e) bırak ki, deniz onu kıyıya atsın da kendisini, hem bana düşman, hem de ona düşman olan birisi (Firavun) alsın. Sana da, ey Mûsâ, sevilesin ve gözetimimizde yetiştirilesin diye tarafımızdan bir sevgi bırakmıştım.” (Taha,38). İşte sevginin gücü budur”, dedi.
Müftü Demirtaş, Beykoz ilçesinin 45 mahallesi olduğunu belirterek şöyle dedi: “İlçemizde 45 mahallemiz var. Değerli halkımıza ulaşmak için ilçemizde 9 ayrı mekanda konferans programlarımız olacak, inşallah.İlçemizin yerleşimi çok dağınık olması sebebi ile farklı mekanlarda programlarla vatandaşlarımıza ulaşmak durumundayız.Bu gün burada , 3-4 mahallemize hitap edecek bir program tertip ettik. Sizlerin bu ilgisi bizlere daha büyük sorumluluklar yüklemektedir. Bu amaçla mahalle bazlı programlarımıza devam edeceğiz.”dedi.
Program Beykoz Vaizesi Ayşe Nur Kapusuz’un Beykoz Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosunun faaliyetlerini tanıtımı ile devam etti.
Program, ülke çapında verdiği aile konferansları ile tanınan Dr. Semin Güler Oğurtan’ın konferansı ile devam etti. Dr. Semin Güler Oğurtan konuşmasında şunları söyledi: “Fert ailenin aile de toplumun direk ve temelidir;fert iyi olursa, aile iyi olursa toplum iyi olur. Ferdin ilk eğitim yuvası aile olduğuna göre sağlıklı aileler varsa sağlıklı bireyler ve sağlıklı bir toplum vardır,mutlu aileler varsa mutlu bireyler ve mutlu bir toplum vardır. Mutsuzluk, aileyi yıkan ,çocukları ailesiz bırakan boşanmanın yolunu açan ciddi bir tehdittir.Evlilik 120 km. hızla giden bir aracın içinde yolculuk etmekse,boşanmak 200 km. hızla giden bir aracın arka koltuğundan çocukları dışarı fırlatmaktır. O halde boşanmaların önüne geçmek,çocukları aile sıcaklığından mahrum etmemek için ,ailede mutluluğun ve mutsuzluğun sebeplerini ortaya koyarak aileleri eğitmek zorundayız.Mutlu ailede duygularda istikrar,mutsuz ailede duygularda karmaşa vardır.Mutlu ailede birbirini düşünme,mutsuz ailede birbirini eleştirme vardır.Mutlu ailede uzlaşma ,mutsuz ailede kendini zorla kabul ettirme vardır.Mutlu ailede paylaşma,mutsuz ailede bencillik vardır.Mutlu ailede güven,mutsuz ailede güvensizlik vardır.Mutlu ailede bağlılık,mutsuz ailede bağımlılık vardır.Mutlu ailede ortak karar,mutsuz ailede tek taraflı karar vardır.Mutlu ailede kişiliğe saygı,mutsuz ailede kişiliğe baskı vardır.Mutlu ailede dostluk,mutsuz ailede yabancılaşma vardır.Kendi ailelerimizde mutluluk ve mutsuzluk sebeplerinin varlığı ile ilgili analizler yaparak ve öncelikli katkıyı karşımızdakinden beklemeden ben ne verebilirim,hangi olumsuzluğumu olumlu özelliğe dönüştürebilirim diyerek ailelerimizi mutlu birer yuva haline getirebilmek için Allah rızasını en üstün gaye edinip sebat ve sabırla gayret etmeliyiz.” dedi.