Ak kadınlar, seçme ve seçilme haklarını kutladılar!

Ak Parti Beykoz İlçe Kadın Kolları, kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıldönümü münasebetiyle, Belediye Meclisi’ni ziyaret etti.

Sevim Gülşen başkanlığındaki Ak Parti Beykoz İlçe Teşkilatı Kadın Kolları yönetimi, kadın

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ak Parti Beykoz İlçe Kadın Kolları, kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıldönümü münasebetiyle, Belediye Meclisi’ni ziyaret etti.

Sevim Gülşen başkanlığındaki Ak Parti Beykoz İlçe Teşkilatı Kadın Kolları yönetimi, kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıldönümü münasebetiyle, Beykoz Belediye Meclisi’ni ziyaret ederek, Meclis’in tek kadın üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Nevin Çalışkan’a çiçek takdim etti.

Sevim Gülşen: İlk T.B.M.M.’de 18 kadın milletvekili vardı

Belediye Meclisi’nin 5 Aralık 2012 tarihindeki Aralık ayı ikinci birleşiminde gerçekleşen ziyarette Meclis kürsüsüne çıkarak, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan İlçe Kadın Kolları Başkanı Sevim Gülşen, sözlerine kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilişinin tarihi sürecine değinerek başladı. Gülşen, şunları söyledi:

“ Kadınlara ilk siyasal hakları 1930 yılında çıkarılan Belediyeler Kanunu ile verildi. 1934 yılında Türk kadını, milletvekili seçilme hakkını kazandı. Bu yıllar, Avrupa ve Amerika’da ise kadınların böylesine çağdaş hakları olmadığı yıllar. 1 Mart 1935’te toplanan T.B.M.M’de tam “on sekiz” kadın yer aldı. Atatürk, ‘ medeni memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindendir ve onu salahiyet ve liyakatle kullanacaktır’ diyerek, bu konudaki kararlılığını ve memnuniyetini dile getirmiştir.”

Kadının, Cumhuriyet sayesinde kazandığı en önemli hak

İtalya’da kadınlar 1948’de, Japonya’da ise ancak 1950’de seçme hakkı kazandı. Türkiye’nin Medeni Kanun’u aldığı İsviçre’de ise kadınlar seçme ve seçilme hakkını 1971’e kadar alamadı. İsveç ve Danimarka örneklerinde de durum farklı değildi. T.B.M.M. tarafından 3 Nisan 1930’da kabul edilen bir başka yasa ile kadına ‘ belediye seçimlerine katılma hakkı’ tanındı. 26 Ekim 1932’de ise kadına ‘muhtar, Köy İhtiyar Kurulu üyeliklerine seçilme ve seçme hakkı’ getirildi. 8 Ekim 1934’te kabul edilen ve 5 Aralık 1934’te yürürlüğe giren son yasayla da kadınlara ‘ Milletvekili seçme ve seçilme hakkı’ tanındı. Bu hak, Türk kadınlarının Cumhuriyet sayesinde kazandığı en önemli haktır.

Ak Parti iktidarında kadınların temsili yüzde 100 arttı!

Sözlerinin devamında, “AK Parti iktidarı süresince kadınların siyasette her kademede temsilini yüzde 100 arttırdıklarını” ifade eden Ak Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı, “ kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanındığı 1934’ten bu yana kadınların Meclis’te en yüksek oranda temsilini gerçekleştirdik” dedi.

İlk kez 9,1’e ulaşıldı!

2011 seçimlerinde 45’i Ak Parti’den olmak üzere, toplam 78 kadın milletvekilinin T.B.M.M.’de görev aldığına işaret eden Gülşen, “ Bu sayı ile birlikte Parlamento’da kadın milletvekili oranı ilk kez 9,1’e ulaştı” açıklamasında bulundu.

Yerel karar alma mekanizmalarında 723 kadın

2009 yerel seçimlerinde bin 659 kadının aday listelerine girdiğine işaret eden Sevim Gülşen,   “ Ak Parti’den 667 Belediye Meclisi ve 56 İl Genel Meclisi üyesi olmak üzere toplam 723 kadın Meclis üyesinin yerel karar alma mekanizmalarında yer aldığını” belirtti.

Anayasa değişikliği ile gelen pozitif ayırımcılık

Gülşen, konuşmasının sonunda ise “ iktidar partisi olarak gerçekleştirdikleri anayasa değişikliği ile de kadınlara pozitif ayırımcılık getirdiklerini” kaydetti.

Çalışkan’ın teşekkür konuşması

Sevim Gülşen’in ardından söz alan Belediye Başkan Yardımcısı Nevin Çalışkan da cevabî konuşmasında, nazik ziyaretlerinden dolayı Ak Parti Kadın Kolları heyetine teşekkür etti. Çalışkan, Belediye Meclisi’ndeki kadın sayısının ilerleyen yıllarda daha fazlalaşacağına inandığını belirterek, bir kadın olarak, aldığı görevleri başarıyla yerine getirmeye gayret ettiğini ifade etti.

Ak kadınlar, seçme ve seçilme haklarını kutladılar!
Bizi Takip Edin