Beykoz Eğitime Destek Derneği (BEDES), “Meşale Anneler” isimli projesi kapsamında Milliyet Gazetesi’nin ünlü köşe yazarı Mehveş Evin’i ağırladı.
Beykoz Eğitime Destek Derneği (BEDES), “Meşale Anneler” isimli projesi kapsamında düzenlenen bir söyleşide Milliyet Gazetesi’nin ünlü köşe yazarı Mehveş Evin’i ağırladı. Beykoz Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleşen söyleşiye, BEDES Başkanı Gülay Demirel ve Yönetim Kurulu üyeleri, Çubuklu Mahallesi Muhtarı Hüsnü Kolcu, Çubuklu Derneği Başkanı Erdem Çelik ile “Meşale Anneler” ve yakınları katıldı.
Bir “Meşale Anneler” Projesi
“Meşale Anneler” projesi sorumlusu Gülin Erdeniz, söyleşi açılışında yaptığı konuşmada, derneklerinden burs almakta olan öğrenci annelerinin söz konusu proje kapsamında bir araya gelerek, düzenli olarak kitap okuduklarını, okudukları kitapları birbirleriyle paylaştıklarını, hep birlikte tiyatro ve seminerlere katıldıklarını ve bu şekilde kendilerini sürekli olarak geliştirdiklerini ifade etti. Konuşmasında, kadınların üzerindeki yükü hafifletmek için bilerek adımlar atmaları gerektiğine vurgu tapan Erdeniz, aile içi iletişimdeki başarı ve iyi nesillerin yetiştirilmesinin kadınların elinde olduğunun da altını çizdi. Erdeniz, kitap okumanın bir “güç” olduğunu hatırlatarak, kadınları ailesini ve çevresini aydınlatan bir “meşale anne” olmaya davet etti.
Mehveş Evin: Kimsenin kimseye şiddet uygulamaya hakkı yok
Proje sorumlusu Erdeniz’n ardından kürsüye çıkan Milliyet Gazetesi köşe yazarı Mehveş Evin ise, BEDES’in çalışmalarını yakından ve ilgi ile takip ettiğini belirterek, “Türkiye’de kadın kutsaldır, kadın anadır deniliyor ancak televizyonları açıyoruz ve birçok şiddet ve cinayet haberi görüyoruz. Her gün bir kadın bir erkeğin elinde can veriyor” dedi. Kadına karşı şiddetin sadece Türkiye’nin sorunu olmadığını hatırlatan Evin, ülkemizde kadın cinayetlerinin 2002- 2009 arasında yüzde bin 400 arttığını ifade etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın buna önlem almak için bir taslak hazırladığını kaydeden köşe yazarı, kadın ile erkek arasındaki eşitlikte, “hak” anlamında eşitliğin kastedildiğine vurgu yaptı.
Kimsenin kimseye karşı şiddet uygulamaya hakkı olmadığını ifade eden Evin, ancak erkeğin şiddet uygulamaya hakkı olduğu şeklinde toplumda yanlış bir algının mevcut olduğunu da sözlerine ekledi. Şiddet söz konusu olduğunda sosyal sınıf farkının olmadığına da işaret eden gazeteci, “bu sorun toplumun her kesiminde yanıyor” dedi.
Şiddet meselesinin utanılacak, ayıp bir şey olmadığını ifade eden Evin, kadınların bu durumdan utandıkları veya korktukları için uğradıkları şiddeti açıklamadıklarını belirterek, bazı kadınların, şiddet uygulamasının bir suç olduğunu dahi bilmediklerini ifade etti. Kadınlar arasındaki dayanışmanın bu nedenle çok önemli olduğuna değinen köşe yazarı, salonda bulunan katılımcıların çevrelerinde şiddet konusunda desteğe ihtiyacı bulunan kişilere yardımcı olabilmeleri için gerekli telefon numaralarını da verdi.
Yeni taslak eleştiriliyor
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yeni yasa taslağını hazırlarken, kadın dernekleri ile işbirliği içerisinde olduğunu hatırlatan gazeteci Mehveş Evin, ancak bu derneklerin söz konusu taslakta bazı eksikler bulduklarını da hatırlattı.
Medyada haberler erkeklerin bakış açısına göre sunuluyor
Gazeteci Evin, konuşmasının ardından salonda bulunan kadınların soru ve paylaşımlarına yer verdi. Evin, bir katılımcının medyada kadın olmak konusundaki sorusunu şu şekilde yanıtladı: “Medyada çok az kadın var; aynı T.B.M.M’de olduğu gibi. Oranlar çok daha düşük. Özellikle yönetici kadrosunda kadın göremiyoruz. Yönetici deyince, karar veren insanlar medyada genelde erkek. Böyle olunca, kadınlar ile ilgili haberler geldiğinde, hep erkeklerin bakış açısına göre haberleri sunma durumu var. Medyada da maalesef kadın olmak gibi bir sınıflandırma söz konusu. Bu sektörde çalışan kadınlar da kadın meselelerini yazmıyor.”
BEDES tarafından hazırlanan söyleşiye katılan katılımcılar, Evin’in konuşmasının ardından şiddet konusunda şahit oldukları tecrübeleri birbirleri ile paylaştılar; şiddetin nedenleri ve olası çözümleri üzerine tartıştılar.
Şiddet görüyoruz, çünkü buna tepki vermiyoruz
BEDES Başkanı Gülay Demirel ise yaptığı konuşmada kadınlar olarak bir bilgi eksikliği içerisinde bulunulduğunu ifade ederek, şiddet uygulanması durumunda nereye başvurulacağının bilinmediğini söyledi. Demirel, şiddet mağdurlarının kaymakamlıklarda görev yapan hizmet uzmanlarından yardım alabileceklerini kaydetti. Kadın- erkek ilişkileri konusunda “anne- babadan aldığımız bilginin doğru olduğunu düşünmek en büyük yanlışımız” diyen Demirel, “biz şiddet görüyoruz, evet; çünkü buna tepki vermiyoruz” dedi.
Toplantının sonunda “Meşale Aneler” adına BEDES Başkanı Gülay Demirel, gazeteci Mehveş Evin’e çiçek takdim etti.
Şiddet gören veya çevresinde şiddet mağduru kadın bulunan vatandaşlar, toplantıda dile getirilen aşağıdaki telefonlardan bilgi ve yardım talebinde bulunabilirler:
İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi : (0212) 2927739
İstanbul İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü : (0212) 5114275
Hürriyet Gazetesi Aile İçi Şiddet Bilgi Hattı : (0212) 6569696