Beykoz Eğitime Destek Derneği (BEDES), Çayır’da düzenlediği çocuk şenliği ile hem çocukları eğlendirdi, hem de 4+4+4’ü protesto etti
Beykoz Eğitime Destek Derneği (BEDES), 4+4+4 uygulamasında 60 ila 66 ay arası çocukların zorunlu eğitim kararlarının aileler tarafından değil de, uzman doktorlar tarafından verileceği şeklindeki yasal düzenlemeyi Beykoz Çayırı’nda düzenlediği bir etkinlik ile protesto etti.
Yüzlerce çocuk Beykoz Çayırı’nda doyasıya eğlendi
BEDES Başkanı Gülay Demirel ve derneğin gönüllü üyeleri, başlayacak eğitim dönemi öncesinde çocukların eğlenmelerini sağlamak için Çayır’ı bir eğlence parkına dönüştürdü.
Kurulan şişme oyun parkının çeşit çeşit stantlarında doyasıya eğlenen çocuklar, patlamış mısır ve dondurma ikramı ile de keyiflerine keyif kattılar!
İkinci el pazarı da düzenlendi
BEDES, eğlence parkının içinde ailelerin çeşitli ihtiyaçlarına cevap verecek bir ikinci el pazarı da tertip etti. Burada 1 ya da 2 TL’ye satılan ürünler, ihtiyacı olan ailelere ise bedelsiz olarak hediye edildi.
CHP İlçe teşkilatı imza topladı
BEDES’in protesto etkinliğine CHP Beykoz İlçe Örgütü’nün de tam kadro katıldığı görüldü. Hızır Yılmaz ve İlçe yönetimi, şenliğe katılan vatandaşlardan, “4+4+4 eğitim sistemi kapsamında çocuklarımızın 60-66 ay döneminde okula gönderilmesine karşıyız” ibaresinin yer aldığı bir dilekçe için imza topladılar.
Hızır Yılmaz çocuklar ile top oynadı
CHP İlçe Başkanı Hızır Yılmaz oyun parkındaki çocukların eğlencesine katılmayı da ihmal etmedi! Yılmaz, futbol oynamakta olan çocukların yanına giderek, hem forvet, hem kaleci oldu!
Gülay Demirel basın açıklaması yaptı
4+4+4 sistemi ile ilgili hazırlanan yasal mevzuatta çocuğun okula gönderilmesi kararının uzman doktorlara verilmesi şeklindeki uygulamanın, ailelere veya eğitimcilerin de dahil olduğu komisyonlara terk edilmesi şeklinde değiştirilmesi için kamuoyu oluşturmaya hazırlanan BEDES, düzenlediği Çocuk Şenliği’nde bu amaçla Başkan Gülay Demirel’in ağzından bir basın açıklaması yaptı.
BEDES’in basın açıklaması şu şekildedir:
“ 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nda yapılan değişiklikle, ilkokula başlama yaşı çocuğun 5 (beş) yaşını bitirdiği yılın Eylül ayı sonu olarak belirlenmiştir.
Bu Kanuna dayalı olarak Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle; kayıtların yapıldığı yılın Eylül ayı sonu itibariyle 66 ayını dolduran çocuklar zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır.
Gelişim yönünden İlkokula hazır olduğu anlaşılan 60-66 ay arası çocuklardan, velisinin yazılı isteği bulunanlar da İlkokul birinci sınıfına kaydedileceği hükmü getirilmiştir.
Yaşça kayıt hakkını elde eden, zorunlu eğitim kapsamına alınmış bulunan 66 ayı doldurmuş olan çocuklar, bedenen veya zihnen yeterince gelişmemiş olup, uyum sağlayamayacak durumda olanlar, bu durumu Kasım ayı sonuna kadar sağlık kurulundan alacakları bedenen veya zihnen gelişmemiş tıbbi tanılı rapor üzerine okul öncesi eğitime yönlendirilebileceği veya kayıtları bir yıl ertelenebileceği hükmedilmiştir.
Ancak, söz konusu tıbbi tanılı raporun, Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastaneleri veya Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Üniversite Hastanelerindeki çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı ile çocuk psikiyatri uzmanları bulunan sağlık kurumlarından alınması gerektiği belirtilmiştir.
İlçemizde, Üniversite hastanesi bulunmadığı gibi mevcut bulunan Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde bu raporu verebilecek uzman hekimler bulunmadığından vatandaşlar başka İlçelerdeki hastanelere başvurmak zorunda kalmaktadır. Bu hastanelerin yoğunluğundan dolayı uzun bir süreye randevu verilmekte ki; bu süre kayıt süresini aşmaktadır.
Bu durum ihtiyacı gidermediği gibi, vatandaşın maddi ve manevi kayıplarına, en değerli varlığı olan çocuğun ihtiyacını karşılayamaması sonucunda ailece psikolojilerinin bozulmasına, huzursuzluklarına ve de mutsuzluklarına sebebiyet vermektedir.
Bunun için, Sayın yetkililerden anne ve babaları bu külfet ve ısdıraptan kurtaracak, çocuğunu okula gönderip gönderme yetkisinin hekimlerden alınarak ailelere devredecek ya da okullarda veya Rehberlik Araştırma Merkezlerinde eğitimcilerin de dahil olduğu komisyonlara devredilmesi hususunda bir düzenleme yapılmasını istiyoruz.
Sesimize kulak verip anne, babaların ve geleceğimizin teminatı olan çocukların bu sorunları giderilmesi noktasında, ilgililerce gerekli yasal düzenlemenin yapılacağına inanıyor ve bekliyoruz.
Bu konuda bütün siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını, konu hakkında uzmanlığı bulunanları ve katkı sağlayabilecek her kişi ve kuruluşu göreve davet ediyoruz.”
Uzman pedagoğa sorduk
Çayır’daki Çocuk Şenliği’nde hazır bulunan Beykoz Güncel Haber, BEDES’in konuğu olarak şenliğe katılan Prep Derneği’nde görevli uzman pedagog Belgin Temur ile kısa bir röportaj yaptı.
Temur’un, bu konudaki görüşlerini dikkatlerinize sunuyoruz:
Bireysel farklılıklar önemli
“ Biz bu konuda bireysel farklılıkların önemli olduğunu düşünüyoruz. Sadece bu seneki uygulamada değil, geçmişteki uygulamalarda da. Sonuçta okul yaşına gelmesine rağmen hazır olmayan çocuklar vardı ve bu çocuklar o dönemde de okula geç başlayabiliyorlardı. Şu an da durum aynı diye düşünüyorum. Mesele sadece okul yaşının erkene çekilip çekilememesi değil. Bununla ilgili düzenlemeler mutlaka yapılmıştır ki, yaş küçüğe çekildi. Ama buna rağmen hazır olmayan çocuklar olabilir. Burada, hazır olmayan bu çocukları da koruyabilmek ve onların bir yıl daha beklemelerine imkân vermek önemli diye düşünüyorum.”
Çocuk doktorları için de haksızlık
“ Diğer yandan çocukların hazır olup olmadıklarını belirlemek de bu konunun uzmanları tarafından yapılmalı. Yani, bu işin sadece çocuk doktorlarına bırakılması, çocuk doktorları için de haksızlık; aileler için de bir zorluk. Çünkü bu bir sağlık meselesi değil.”
Okul olgunluğu çok yönlü bir konu
Okul olgunluğu birçok yönü olan bir konu. Psikolojik olgunlaşma da buna dahildir, zihinsel olgunlaşma da, fiziksel olgunlaşma da. Bu değerlendirmeyi tek başına bir çocuk doktoruna ya da sadece psikiyatriste bırakmak işi biraz zorlaştırmak olacaktır.”
Anne ve babalar panikte
“ Şu anda anne babalar da panikte. Okullarda da durumlar biraz karışık. Çünkü bu yeni bir uygulama sonuçta. Belki iyi bir altyapı oluşturulur ise, birçok açıdan iyi olacak; okullaşmanın erken olması v.s açısından.”
Birinci sınıflar, bu yaş grubunun ihtiyacına göre düzenlenmeli
“ Yani, siz bu yaş grubu çocuğun ihtiyacını birinci sınıfa çeker iseniz, yani bu sınıfın adı birinci sınıf olur ise, uygulama bu yaş çocuğunun ihtiyacına göre düzenlenir ise, elbette sakınca yok. Yani, bu sınıflarda oyun da olacak, fiziksel aktiviteler de olacak, çocukların duygularını tanımalarına yardımcı olacak uygulamalar da olacak. Yani anaokulu programının biraz daha geliştirilmiş bir hâli olacak.”
Şu an bir belirsizlik var
“ Sorun şu ki, uygulamanın tam olarak ne olacağını bilmiyoruz. Bir belirsizlik var şu anda. Belirsizlik insanları her zaman korkutur. Önünüzü görebilmeniz lâzım. Bununla ilgili açıklamalar yapılıyor olsa; açıklamaların da dışında düzenlemeler yapılıyor olsa sorun kalmayacak. Ama düzenlemeler şu anda sanki yetersiz. Çok hızlı bir geçiş olduğu için de herkes panikte. Kimse ne yapacağını tam olarak bilmiyor. O yüzden biraz zamana yayılsaydı, belki daha iyi olabilirdi.”
Haber: Arzu Başlantı