Beykoz Belediyesi, temiz bir çevre için geri dönüşüm yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor.
Türkiye’de ilk kez Sıfır Atık sloganıyla katı atıkların yerinde geri dönüşümünü başlatan Beykoz Belediyesi, temiz bir çevre için geri dönüşüm yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor.
Çevre, Şehircilik ve Orman Bakanlığı’nın çevre hedefleri doğrultusunda ve AB çevre normlarına uygun olarak kurulan Atık Toplama Merkezinde ambalaj atık, elektronik, cam, kitap, bayat ekmek, atık pil, oyuncak, kağıt ve bitkisel atık yağlar kaynağında toplanacak.
Kanlıca Mahallesi’nde kurulan ve her gün 08:00-16:30 saatleri arasında açık olan merkezde türlerine göre ayrı toplanan atıklar, geri dönüştürülmek üzere yetkili merkezlere gönderilecek. Merkeze 5 lt atık yağ getiren ilçe sakinlerine 1 lt ay çiçek yağı verilecek.
Atık Toplama Merkezin hayata geçmesiyle 1000 adet bayat ekmek toplama kutusunun dağıtımına da başlandı.
Gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak, çevre bilinci ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla kurulan merkezin sürdürülebilir çevreye katkı yapması da hedefleniyor.
Türkiye’de bir ilk olarak Beykoz’da kurulan Atık Toplama Merkezinin açılışına, Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Yöntem Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf İyilik, Deha Biodizel Genel Müdür Yardımcısı Nihal Sözbir Karakuş, belediye başkan yardımcıları, muhtarlar, öğrenciler, hayvan severler ve mahalle sakinleri katıldı.
Başkan Çelikbilek: Çevreye Duyarlık Beykoz İçin Kazançtır
Törende yaptığı konuşmada gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir çevre bırakmak için çevre projelerine devam ettiklerini söyleyen Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek; İlçemizde 15 gün önce başlattığımız Sıfır Atık’ projesiyle ilk defa Türkiye’de katı atıkların yerinde dönüşümüne başladık. Temiz bir Beykoz istiyorsak atıkları düzenli olarak bu merkezlere getirelim. Bu konuda hanımlarımıza çok iş düşüyor. Bilmelisiniz ki çevreye göstereceğiz duyarlık, Beykoz’a kazanç olarak geri dönecek. Bugün 1000 adet bayat ekmek toplama kutusunun dağıtımını da yapıyoruz. Aslında doğru olan tüketebileceğimiz kadar ekmek almaktır. Şayet evde bayatlarsa ekmekleri çöpe değil bu kutulara atın, biz de sokak hayvanlarına ulaştıralım diye çağrıda bulundu.
Kaymakam Süleyman Erdoğan ise konuşmasında yakınmak yerine temiz bir çevre için çalışmak gerektiğini vurgulayarak: Bugün burada içinde bayat ekmeklerinde olduğu farklı atık türlerinin ayrı toplanması için bir aradayız. Beykoz Belediyesini bu çalışması dolayısıyla kutluyorum. Bugün hepimiz için bir başlangıç olsun hepimiz günlük hayatımızı gözden geçirelim ve israfı yaşantımızdan çıkaralım. Ekmeğimize, emeğimize, çevremize hep birlikte sahip çıkalım. Bu merkezi mahalle sakinlerine ve Beykozlular’a emanet ediyoruz şeklinde konuştu.
Beykoz Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Nihat Mutlu ise belediye olarak 48 bin kapalı çöp bidonu dağıtımı ve 455 adet yer altı konteyneri ile ilçede önemli çevre çalışmaları belirterek atık merkezlerinin tüm ilçeye yaygınlaşacağını söyledi.
Programda söz alan mahalle muhtarı Refik Zengin uygulamayı ilk olarak Kanlıca’dan başlattığı için, gönüllü Semra Tecimen de sokak hayvanlarına yaptığı katkı için, Beykoz Belediyesi’ne teşekkür etti.
Bayat Ekmekler Sokak Hayvanlarına
Projeyle dağıtılmaya başlanan bayat ekmek kutuları her gün alınarak, toplanan ekmekler hayvan barınağına ve sokak hayvanlarına dağıtılmak üzere gönüllü hayvan severlere verilecek.
İlk olarak pilot bölge seçilen Kanlıca’dan başlayan uygulama ilçenin tüm mahallelerine yaygınlaşacak.